Kysymyksiä ja vastauksia koronavirukseen liittyen
Huom! Tämä sivu on luonnostilassa
Miksi päiväkoteja ei ole suljettu?
Päiväkodit pysyvät auki, jotta turvataan yhteiskunnan toiminta. Näin kriittisten alojen henkilöstön lapset pääsevät varhaiskasvatukseen ja mahdollistamme vanhemmille työssäkäynnin.
Valtioneuvosto on kuitenkin linjannut, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
Ovatko kaikki koulut suljettu?
Koulut eivät ole suljettuna sinänsä, vaan siirtyneet etäopetukseen.
Ammattikoulut, lukiot ja perusopetuksen vuosiluokat 1.-9. ovat siirtyneet etäopetukseen.
Lähiopetus on mahdollista 1-3 luokkien oppilaille ilmoittamalla Wilma-viestillä koulujen rehtorille. Vahva suositus on kuitenkin, että kaikki joiden on mahdollista olla kotona etäopetuksessa, olisivat kotona.
Kouluun saapuville oppilaille järjestetään myös kouluruokailu, iltapäivätoimintaa sekä koulukuljetukset.
Miksi uimahallit ja ulkoliikuntapaikat suljettiin?
Uimahallit ja ulkoliikuntapaikat suljettiin viruksen leviämisen estämiseksi. Uimahalleissa käy paljon asiakkaita ja virus leviää helposti lähikontaktissa, haluamme tehdä kaiken mahdollisen viruksen leviämisen estämiseksi. Uimahallien asiakkaissa on myös paljon riskiryhmiin kuuluvia. Terveys ja turvallisuus ovat aina etusijalla.
Ulkoliikuntapaikat ovat myös kiinni, eli niihin ei jaeta harjoitusvuoroja. Tämä sen takia, jotta asukkaat eivät kokoontuisi isoina ryhminä yhteen paikkaan.
Liikuntapaikat avataan heti, kun tilanne sen sallii.
Ovatko kirjastot auki?
Kotkan kirjastot suljettiin keskiviikosta 18.3. lähtien.
Kirjastoauto ei myöskään kierrä kirjastojen ollessa suljettu. Kirjaston e-aineistot ja lainauspalvelut verkossa toimivat normaalisti. Lainoja pääsee esimerkiksi uusimaan verkkopalvelussa, kyyti.finna.fi.
Kirjoja voi palauttaa kirjastoissa oleviin palautusluukkuihin kirjastojen ollessa suljettu.
Asun pk-seudulla ja iäkkäät vanhempani on nyt määrätty jäämään kotiin, auttaako kaupunki heitä?
Kaupunki tarjoaa maksutonta asiointiapua kaikille yli 70-vuotiaille kotkalaisille tulotasosta riippumatta. Henkilö tulee asiakkaaksi oman, omaisensa tai Kymsoten kotihoidon yhteydenoton perusteella, eli myös muualla asuvat voivat olla yhteydessä kaupungin yhteyshenkilöihin varmistaakseen vanhempiensa asioinnin esim. kaupassa tai apteekissa.
Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai sähköpostilla arkisin klo 8-15 välisenä aikana, myös asiointiapua annetaan kyseisenä aikana.
Asiointiapua voit tilata numerosta 05 234 5100.
Asiointiapua suorittaa kaupungin henkilöstö, kaupunki ohjaa palvelujen väliaikaisesta supistamisesta johtuen vapautuvaa henkilöstöä antamaan kotkalaisille ikäihmisille asiointiapua.
Minun pitäisi päästä lääkärille, mutta lähin terveysasemani on kiinni, mitä teen?
Kotkansaaren ja Länsi-Kotkan terveysasemat ovat kiinni perjantaista 20.3. alkaen. Saat kuitenkin ajan hoitajalle tai lääkärille Karhulan terveyskeskuksesta. Soitathan ennen terveysasemalle tulemista, Karhulan terveysaseman puhelinnumero on 020 633 6500.
Päivystysavusta eli numerosta 116 117 saat neuvoa, jos mietit tulisiko sinun mennä sairaalan päivystykseen.
Voiko busseja vielä käyttää?
Joukkoliikennettä voi käyttää. Kiinnitä erityistä huomiota käsihygieniaan ja muista aivastaa vain nenäliinaan tai hihan yläosaan, ei ikinä muihin ihmisiin päin tai käsiin.
Maksaminen tulisi tehdä Waltti-kortilla, jonka voi tilata ja ladata netistä.
Waltti-kortin tilaukset tehdään osoitteessa nettilataukset.waltti.fi ja lataukset osoitteessa kauppa.waltti.fi sekä ajantasaista aikataulutietoa sivustolta www.kotkanaikataulut.
Kotkassa Walttikorttia myy ainoastaan Karhulan R-Kioski, Eteläinen Karjalantie 3. Palvelupiste Ruori on suljettu.
Voiko ulkona vielä liikkua, onko turvallista mennä puistoon?
Ulkona liikkumista ei ole kielletty ja terveet ihmiset voivat edelleen ulkoilla ja kuntoilla. Tärkeintä on muistaa pitää kunnon etäisyys muihin ihmisiin.
Kaupungin puistoissa tai luontopoluilla saa siis käydä lenkillä. Viikonloppuisin suosituimmat paikat saattavat ruuhkautua, joten mieti myös uusia kävelyreittejä.
Voiko leikkipaikkoja vielä käyttää?
Ilman muuta leikkipuistoissa saa leikkiä. Lasten kanssa tulee kuitenkin myös valvoa, että säilytetään turvallinen etäisyys muihin lapsiin, joten ruuhkaisia leikkipaikkoja tulisi välttää.
Kokoontuvatko lautakunnat, valtuusto ja kaupunginhallitus normaalisti?
Huhtikuun loppuun saakka:
- kaupungin neuvostot eivät kokoonnu
- kaupungin lautakunnat kokoontuvat vain, jos on kiireellisiä ja välttämättömiä käsiteltäviä asioita
- lautakuntien kokoukset järjestetään valtuustosalissa, jonka vuoksi joitakin lautakuntapäiviä tulee muuttaa
- kaupunginhallituksen ja valtuuston iltakoulut ja tiedonannot perutaan
- kaupunginhallituksen varsinaiset kokoukset pidetään normaalisti, mutta järjestetään valtuustosalissa
- kaupunginvaltuusto ei kokoonnu huhtikuussa
Järjestetäänkö Meripäivät?
Tämän hetken ohjeistus on voimassa toukokuun loppuun, eikä täten ulotu heinäkuussa järjestettäviin Kotkan Meripäiviin asti. Tapahtuman järjestelyjä jatketaan normaaliin tapaan.
Meripäivien kävijöiden turvallisuus on meille ensisijaisen tärkeää, jonka vuoksi seuraamme jatkuvasti viranomaisten ohjeistuksia tilanteen osalta. Mahdollisista muutoksista tiedotamme sosiaalisen median kanavillamme ja nettisivuillamme.
Ovatko kaupungin kulttuuritilat auki?
Ei; Konserttitalo ja Nelosteatteri ovat suljettu toukokuun loppuun saakka. Samoin Kyminsuu on suljettuna.
Myös Merikeskus Vellamo ja Maretarium ovat kiinni. Kotkan Kaupunginteatteri ja Kymi Sinfonietta ovat myös peruneet näytöksensä ja konserttinsa toukokuun loppuun saakka.
Voiko minut testata koronaviruksen varalta?
Tällä hetkellä ei ole saatavilla kaupallista pikatestiä uuden koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-tartunnan havaitsemiseen.
Terveydenhuollossa käytössä oleva testi on kehitetty vasta hiljattain, ja siksi niitä tekevät vain muutamat erikoistuneet laboratoriot. Testin teko ja tuloksen saaminen vie useita tunteja. Saatavuuden varmistamiseksi testejä tehdään vain niille, joilla oireiden ja altistumisen vuoksi epäillään koronavirusinfektiota.
Oireettomien henkilöiden testauksesta ei useinkaan ole hyötyä. Vaikka todettaisiin, että oireettomalla lähikontaktilla ei ole tällä hetkellä koronavirustartuntaa, hänelle voi tulla oireita ja hän voi sairastua myöhemmin – vaikka jo seuraavana päivänä.
Kymenlaaksossa testataan seuraavat ryhmät:
- Kotikaranteenissa oleva, jolla on hengitystieinfektion oireita.
- Sairaalan päivystyksessä hoidettava potilas, jos hänellä on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.
- Sairaalahoidossa oleva tai hoitoon otettava potilas, jolla on hengitystieinfektion oireita.
- Iäkkäät henkilöt (esim. yli 70-vuotiaat), joilla on hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus.
- Terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijä (erikoissairaanhoito, pelastustoimi, avohoito, kotihoito, pitkäaikaishoito ja hoiva mukaan lukien), jolla on hengitystieinfektion oireita (ei pelkkä nuha) sekä 14 vuorokauden sisällä edeltävä ulkomaanmatka tai kontakti todettuun koronavirustapaukseen.
- Pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköissä potilas, jos yksikössä epäillään hengitystieinfektioepidemiaa (työtekijöistä ja/tai potilaista yli 2 oireisia) ja aiheuttaja on epäselvä.
- Varmistettuun koronavirustapaukseen 14 vuorokauden sisällä kontaktissa ollut henkilö, jolla on hengitystieinfektion oireita.
- Oleskellut Italiassa tai Itävallan Tirolissa 14 vuorokauden sisällä ennen hengitystieinfektion oireiden alkua.
Lähde: THL, 13.3.2020; Kymsote 19.3.2020
Mitä teen, jos epäilen tartuntaa?
- Tee ensin koronavirustaudin oirearvio OmaOlo-palvelussa. Oireiden ollessa lieviä, sinun ei tarvitse hakeutua hoitoon. Pysyttele kuitenkin kotona, kunnes olet täysin parantunut, vähintään viikon ajan.
- Jos oireet jatkuvat pidempään, ole kotona oireiden keston ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän verran
- Jos kaipaat hoitoa, ota aina ensin puhelimitse yhteyttä päivystysapuun puhelin nro: 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.
- Älä hakeudu työterveyshuoltoon tai yksityisille lääkäriasemille koronaviruksen takia.
- Jos Päivystysavusta sinua neuvotaan tulemaan sairaalaan, käytä KOKS:in erillistä infektiosisäänkäyntiä, lisätietoja ja ohjeistus
- Kun hakeudut tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen, sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus. Se suojaa henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.
Lähde: Kymsote, 19.3.2020
Lisätietoja:
THL – www.thl.fi
Kymsote – www.kymsote.fi