Tietoa Kotkasta

Merikaupunki Kotka

Kotka on maakuntansa Kymenlaakson toiseksi suurin, vajaan 51 000 asukkaan kaupunki reilun tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta. Se sijaitsee Suomenlahden rannikolla, Kymijoen suistossa.

Kotka on tunnettu meri- ja jokiympäristöistä, satamasta, Meripäivistä sekä palkituista puistoistaan. Kotka on myös monipuolinen koulu- ja kulttuurikaupunki. Kotka investoi tulevina vuosina merkittävästi uusiin kouluihin ja palveluihin perheille ja asukkaille.

Kaupunki tarjoaa parhaat puitteet elämiselle ja mm. etätyölle: upean urbaanin asumisympäristön aktiviteetteineen, väljää ja laadukasta asumista kohtuuhintaan hyvin liikenneyhteyksien päässä.

Satama on aina ollut kaupungin sydän. Suomen suurimman sataman toimintojen siirryttyä Mussalon saareen, jäi Kantasataman alue kaupungin ydinkeskustassa Kotkansaarella hyödynnettäväksi uuteen käyttöön. Kotkan Kantasatamaan valmistui keväällä 2022 risteily- ja reittiliikennetoimintaa tukeva matkustajaterminaali. Vuonna 2023 vietetään Kaakkois-Suomen Turvapuiston ja tapahtumakeskus Satama Areenan avajaisia, ja vuonna 2024 valmistuu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin uusi kampus.

Kaupungin työpaikkakehitys on viime aikoina ollut positiivinen ja Kotkaan on suunnitteilla useita merkittäviä työllisyyteen vaikuttavia investointeja.

Kotka pähkinänkuoressa

  • Kaupunkioikeudet 16.7.1879
  • Kokonaispinta-ala 950 km²
  • Maapinta-ala 272 km²
  • Kaksi keskustaa: Kotkansaari ja Karhula
  • Luonto: Suomenlahti ja Kymijoki
  • Etäisyys Helsinkiin 136 km
  • Suomen suurin yleissatama
  • Rantaviivan pituus 170 km
  • Saaria 400 kpl

Väkiluku 31.12.2022: 50 640

Kotkan ystävyyskaupungit

Ystävyyskaupunkiyhteistyö on osa Kotkan kaupungin kansainvälistä toimintaa, jonka kehittäminen hallintosäännön mukaan kuuluu kaupunkikehitys- ja viestintäyksikön vastuulle. Kansainvälistä toimintaa toteutetaan yhdessä kaupungin muiden vastuualueiden ja yksiköiden, sekä kaupunkikonserniin kuuluvien yhtiöiden ja muiden paikallisten ja seudullisten yhteistyökumppanien kanssa.

Ystävyyskaupunkitoiminta Suomessa alkoi jo talvisodan aikana vuonna 1940, jolloin solmittiin Suomen ja Ruotsin kaupunkien välillä ensimmäiset sopimukset. Ruotsalaiset kaupungit ja kunnat päättivät avustaa suomalaisia sodan jaloissa olevia kaupunkeja ja kuntia. Landskrona valitsi kummikaupungikseen Kotkan.  Näiden suhteiden avulla sotaa käyvä Suomi sai siviiliväestölleen aineellista apua Ruotsilta ja ystävyystoiminta laajeni pian muihinkin Pohjoismaihin. Myöhemmin uusia ystävyyskaupunkisuhteita solmittiin muiden Itämeren alueen kaupunkien kanssa.

Kotkalla on kymmenen ystävyyskaupunkia, joista yhdeksän sijaitsee Itämeren alueen maissa. Näiden lisäksi Kotkalla on ystävyyskaupunki Kiinassa.

Landskrona, Ruotsi, 1940 Landskrona.se

Glostrup, Tanska, 1947 Glostrup.dk/borger

Fredrikstad, Norja, 1950 Fredrikstad.kommune.no

Tallinna, Viro, 1955 Visittallinn.ee/fin

Greifswald, Saksa, 1959 Greifswald.de  (tietoa englanniksi)

Gdynia, Puola, 1961  Gdynia.pl

Lyypekki, Saksa, 1969  Luebeck.de

Kronstadt, Venäjä, 1993 – yhteistyö keskeytetty

Klaipeda, Liettua, 1994 Klaipeda.lt/en

Taizhou, Kiina, 2001 En.zjtz.gov.cn

Mykolajiv, Ukraina, 2024 Ukraine.ua/regions-of-ukraine/mykolaiv

Lisätietoja ystävyyskaupunkitoiminnasta: Nina Rauhala