Kammarit ja seminaari
Kaikki keskustelukammarit ja seminaarit ovat maksuttomia.
PERJANTAI 8.9.
klo 10.30–11.30 Keskustelukammari: Ulkosaariston perinne, Merikeskus Vellamon Ruuma-tila.
Lokakuu 1939 oli kohtalokas itäisen Suomenlahden ulkosaarille. Jo ennen talvisodan syttymistä asukkaat evakuoitiin ja yhteensä lähes 3 000 lavansaarelaista, seiskarilaista, suursaarelaista ja tytärsaarelaista joutui jättämään kotinsa lopullisesti. Monelle uusi kotipaikka löytyi etelärannikolta, esimerkiksi Kotkasta. Haapasaaressa tilanne oli toinen ja saaren asukasmäärä on vähentynyt pikkuhiljaa vuosien kuluessa. Nykyisin saari on vilkas kesänviettopaikka.
Ulkosaarelaista perinteistä elämänmuotoa ei enää ole – se elää vain muistoissa. Minkälaista perinnettä saarista tuotiin uudelle kotiseudulle? Miten sitä on pidetty yllä ja miten se on muuttunut? Mikä on ulkosaariston perinteen tulevaisuus? Näistä ja muista aiheista keskustelevat Anna-Riitta Pohjola Lavansaari-Seurasta, Juha Viberg Suursaari-seurasta ja Sirpa Ollikainen Haapasaari-Seurasta. Moderaattorina toimii intendentti Marja Salmijärvi Kymenlaakson museosta.
klo 10.30–11.30 Keskustelukammari: Satama ennen ja nyt, Merikeskus Vellamon auditorio
Ensin oli satama ja sitten kaupunki. Kotkan kaupunki kasvoi sataman ympärille ja satama kaupungin tärkeän elinkeinon tuottajaksi. Keskustelua johtaa markkinointipäällikkö Petra Kuitunen HaminaKotka Satama Oy:stä. Mukana keskustelussa ovat myös satamamies Sampo Halttunen ja historian maisteri Mikko Raki, Steveco Oy:n varastotoimintojen päällikkö.
klo 10.30–11.30 Keskustelukammari: Miltä teollisuus tuntuu?, Merikeskus Vellamon opetustilat Kaija ja Ahti
Tervetuloa keskustelemaan metsäteollisuuden vaikutuksista elinympäristöömme, kotiseutuumme ja meihin itseemme. Työskentelyn tavoitteena on tunnistaa ja jakaa kokemuksia, miten metsäteollisuus on vaikuttanut ihmisiin eri puolilla Suomea. Keskustelua ohjaa Emilia Osmala Osanasta.
klo 13–14.30 Avajaisseminaari: Rakkaudesta kotiseutuun; vapaaehtoiset ja kotiseuturakkaus, Satama Areena, seminaarin juontajana toimii Matti Ristinen.
Miten kotiseuturakkaus näkyy Kotkassa ja Kymenlaaksossa?
Kotiseuturakkaudesta ja -ylpeydestä syntyy virtaa ja verkostoja oman paikallisen kulttuuriperinnön esiin nostamiseksi ja sen ylläpitämiseksi. Kotiseuturakkaus ja kulttuuriperintö ovat myös voimavaroja matkailussa – miten kotiseuturakkaudella vaalittu kulttuuriperintö näyttäytyy kotimaan matkailun ja kansainvälisen kulttuurimatkailun vetovoimatekijänä? Seminaarissa kuullaan alustuksia paikallisesta kotiseuturakkaudesta aina eurooppalaisen tason verkostotoimintaan asti.
Seminaarin kulttuuriohjelmasta vastaa näyttelijälausuja Matti Ristinen seurueineen. Alustusten lomassa nautitaan katkelma Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia -kiertue-esityksestä, joka lähtee kierrokselle maamme seurantaloille keväällä 2024. Esitys on ylityslaulu suomalaiselle runoudelle. Se on sanan, sävelen ja liikkeen yhdistävä näyttämöteos, joka tarkastelee ikiaikaisia elämän teemoja: elämää, kuolemaa – ja rakkautta. Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia-esityksen tekijäjoukko on omilla aloillaan tunnustettuja, meritoituneita taiteilijoita.
klo 15–16.45 Keskustelukammari: Kotiseutusuhde ja osallisuuden moninaiset tarinat, Merikeskus Vellamon auditorio
Miten kotiseutusuhde syntyy ja miten se ilmenee? Miten sitä voi rakentaa? Miten kotiseudulle juurtuminen ja kotoutuminen vahvistavat osallisuutta? Kuinka vahvistaa osallisuutta sosiaalisesti kestävästi siellä, missä sitä ei vielä koeta? Keskustelukammarissa pureudutaan kotiseutusuhteen ja osallisuuden vahvistamisen teemoihin. Keskustelukammarin järjestävät yhteistyössä Kotiseutuliitto ja Maaseudun sivistysliitto ja mukana toteutuksessa ovat mm. Kotkan kaupunki ja Kuntaliitto.
Keskustelukammarissa näemme draamaesityksen kotkalaisuuden ytimestä. Sitä seuraavassa akvaariokeskustelussa mukana ovat:
-
- Jouko Rauhala, Kotkan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, liikunnan ja urheilun kaikkivoipaisuuteen uskova maassamuuttaja – kotiseudustaan ylpeä kotkalainen
- Tommi Iivonen, Kotkan kaupunginvaltuuston jäsen
- Maria Salenius, kehittämispäällikkö Kuntaliitossa, hyvinvoinnin edistäjä, joka uskoo yhteiskunnan mahdollisuuksiin pitää kaikki mukana
- Hanna Pikka, osallisuuskoordinaattori, Kotkan kaupunki, teemoina osallisuus, yhteisöllisyys ja kaikenlainen omaehtoinen aktiivisuus hyvinvoinnin tukena
- Virpi Skippari, koulutuspäällikkö, Maaseudun Sivistysliitto, kansalaistoiminnan puolestapuhuja joka uskoo yhteisöllisyyden voimaan ja haluaa innostaa ihmisiä vaikuttamaan
- Anna-Maija Korhonen, Kotiseutuliiton valtuuston I varapuheenjohtaja, kotiseutukasvattaja ja opettaja, kulttuurin tulisieluinen puolestapuhuja
- Elviira Hirvonen, Arbor Mudi -yhdistys
klo 15–16.45 Keskustelukammari: Rakennettua perintöä inventoimassa: mikä meille on tärkeää?, Merikeskus Vellamon opetustilat Kaija ja Ahti
Keskustelukammarissa pureudutaan rakennetun kulttuuriperinnön inventointiin ja vaalimiseen sekä kuntalaisten rooliin kulttuuriperintökohteiden tunnistamisessa. Kammarissa kuullaan esimerkkitapauksia Kymenlaaksosta ja asiantuntijoiden näkemyksiä rakennetun kulttuuriperinnön monista ulottuvuuksista. Myös yleisö pääsee osallistumaan. Keskustelukammarin järjestävät yhteistyössä Kymenlaakson liitto ja Kotiseutuliitto.
Paneelikeskustelussa mukana ovat mm. Kotiseutupäivien suojelija, Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo ja Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee. Kammarin juontaa ja paneelikeskustelun moderoi toimittaja Jari Korkki.
klo 15–16.45 Kaupunkipaahtimo: Puistot kuntalaisten voimavarana, Ruuma, Merikeskus Vellamo
Tervetuloa keskustelemaan kaupunkitoimijoille tärkeistä aiheista! Kaupunkipaahtimossa on tarjolla alustuksia ja ryhmäpohdintaa erilaisista teemoista kaupunkien puistoihin liittyen. Kammarissa kuulemme katsauksia esimerkiksi puistokummitoimintaan ja kansalliseen kaupunkipuistoon liittyen. Esillä ovat myös rautatieasemapuistot kulttuuriympäristökohteina. Keskustelukammarin järjestää Kotiseutuliiton kaupunkityön jaosto.
LAUANTAI 9.9.
klo 10–11.30 Keskustelukammari: ”Kotkan ilmapuolustuksen taistelupaikat 1939–1944”, Merikeskus Vellamon auditorio
Keskustelussa ovat mukana historiataustan tutkinut ja oppaan käsikirjoituksesta vastannut everstiluutnantti (evp) Reijo Alanne, julkaisujaoston vetäjä everstiluutnantti (evp) Vesa Sundqvist ja Ilmatorjuntasäätiön edustaja kenraali (evp) Hannu Herranen.
klo 13–14.30 Keskustelukammari: Monikulttuurisuus ja kotiseuturakkaus, Satama Areena
”Kotiseutumme: reilusti, rohkeasti ja rakkaudella”
Kolme erilaista tarinaa; ”Pakolaisleiriltä uuteen alkuun”, ”Kun rakkaus voittaa” ja ”Äitinä Venäjän hyökkäyssodan jaloissa”.
Johanna Hasu Monikulttuurikeskus Myllystä johdattelee aiheeseen, miten eri maista Kotkaan asettuneet kansalaiset kokevat kotiseuturakkauden.
- Klo 13.10 Kaleb Shabulinzenze, Pakolaisleiriltä uuteen alkuun.
Kalebin matka Kongosta Ruandan pakolaisleirin kautta Suomeen on ollut tuskien taival vaimon jäädessä pakolaisleirille. Vuosien taistelu perheen saamiseksi Suomeen ei ole ollut helppoa. Kukoistaako rakkaus perheeseen ja uuteen kotiseutuun? - Klo 13.40 Lorena Vasquez, Kun rakkaus voittaa.
Lorena rohkeasti muutti nuorena tyttönä Suomeen Keski-Amerikasta Hondurasista rakkauden perään. Mistä rohkeus ja kotiseuturakkaus uudessa kulttuurissa syntyikään? - Klo 14.10 Elina Veselova, Äitinä Venäjän hyökkäyssodan jaloissa.
Suvun matka alkoi Suomesta 100 vuotta sitten. Kovia päätöksiä tehtiin. Nyt oli samatilanne. Vajaa vuosi sitten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti päätöksen tekoon. Aika oli loppumassa ja raja oli menossa kiinni. Onneksi viimeiset tunnit ovat olemassa muuten ei ehtisi mihinkään – varsinkaan rajalle? - Klo 14.25 Johanna Hasu, päätössanat.
Muutokset ohjelmaan mahdollisia.