TyöNoste -hanke
TyöNoste
TyöNoste-hankkeessa kehitetään Etelä-Kymenlaakson alueella työllistymistä tukevien henkilöiden ohjausta ja työnhakija-asiakkaiden palvelupolkuja. Tavoitteena on vastata työvoiman kohtaantoon liittyviin haasteisiin ja ehkäistä työttömyyden pitkittymistä.
Hankkeessa kehitetään muun muassa asiakkaiden palvelutarpeiden ja osaamisen tunnistamista, ohjausta osaamisen kehittämispalveluihin sekä yhteistyötä alueellisten toimijoiden välillä.
Kohderyhmä
Kotkan kaupungilla hankkeen kohderyhmään kuuluvat eri toimialoilla ja eri rooleissa ohjaustyötä tekevät ja ohjaustyötä tukevat henkilöt. Tähän sisältyvät esimerkiksi henkilöasiakkaiden ja yrityspalveluiden TE-asiantuntijat, koordinaattorit, esihenkilöt, Kotkan kaupungin kotoutumisen edistämisen henkilöstöä sekä Ohjaamon henkilöstöä.
Ekamilla hankkeen kohderyhmään kuuluvat Ekamin ja Rannikkopajojen eri rooleissa työskentelevät ohjauksen ammattilaiset kuten opinto- ja uraohjaajat, hoksaajaopettajat, erityisen tuen ohjaavat opettajat, yksilö- ja työvalmentajat sekä Etsivän nuorisotyön ohjaajat. Lisäksi mukana ovat yrityspalvelujen asiantuntijat sekä koulutusten suunnittelusta vastaavat tiimipäälliköt ja -vastaavat Ekamissa.
Tavoitteet
TyöNoste –hankkeen tavoitteet perustuvat Etelä-Kymenlaakson elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tarpeisiin ja niissä tapahtuvien muutosten ennakointiin. Yleisesti hankkeen tavoitteena on kehittää yksilöllisiä ja sujuvia palvelupolkuja työllistymisessä tukea tarvitseville asiakkaille.
Hankkeen konkreettiset tavoitteet ovat:
- Parantaa Etelä-Kymenlaakson alueen työllistymistä edistävien asiakasohjauksen asiantuntijoiden osaamista.
- Tehostaa ohjausta työelämään tukemalla sekä asiakasta että työnantajaa työllistymisen nivelvaiheessa sekä luomalla opinnollistamisen malli yrityksiin.
- Luoda alueellinen verkosto ja yhteistyömalli, joka lisää asiantuntijoiden ja sidosryhmien tietoisuutta koulutus- ja osaamisen kehittämisen mahdollisuuksista.
- Kokeilla uudenlaisia osaamisen tunnistamisen käytäntöjä sekä ketteriä valmennuksia ja koulutuksia.
TE24-uudistuksen myötä Kotka vastaa vastuukuntana Etelä-Kymenlaakson alueen työvoimapalveluiden järjestämisestä 1.1.2025 alkaen. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan uudistuksen tavoitteita, joissa työvoimapalvelut pyritään integroidaan osaksi kunnan ja alueen elinvoimatyötä, tavoitteena entistä tehokkaammat ja saavutettavammat palvelut. Toimenpiteitä on kehitetty alueen toimijoiden kanssa yhteistyössä perustuen uudistuksen valmistelussa tunnistettuihin kehittämistarpeisiin.
Tulokset
Hankkeen toimenpiteet tukevat ohjauksen yhteistyötä ja koordinointia parantaen alueen palveluiden laatua ja kilpailukykyä. Ohjausprosessit ovat entistä sujuvampia ja vuorovaikutteisempia yksilön vahvuuksia painottaen. Lisäksi vahvistetaan ohjausosaamista ja osaamisen tunnistamista, mikä auttaa ehkäisemään pitkittyvää työttömyyttä ja tehostaa palveluita sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden näkökulmasta.