Ruokamyrkytysepäilyt
Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan elintarvikkeen tai veden välityksellä levinnyttä sairastumista. Epidemia on kyseessä silloin sairastuneita on useampia. Sairastumisen voivat aiheuttaa esimerkiksi virukset, bakteerit, loiset tai myrkylliset aineet. Oireiden alkamisajankohta vaihtelee suuresti, ollen tunneista jopa viikkoihin.
Mikäli yksityishenkilö epäilee saaneensa oireita kotona syömästään kaupallisesta tuotteesta tai elintarvikehuoneistossa nautitusta ruoasta, on asiasta hyvä ilmoittaa Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikköön viipymättä, jotta selvitystyö voidaan aloittaa mahdollisimman nopeasti ja uusien sairastumisten ilmaantuminen estää . Mikäli kotona on jäljellä ruokaa jota epäillään oireiden aiheuttajaksi, ei sitä tule hävittää. Potilas- ja elintarvikenäytteiden tutkiminen on usein tarpeen.
Myös elintarvikealan toimijoiden on otettava mahdollisimman nopeasti yhteyttä omaan terveystarkastajaansa tai ympäristöterveyspäällikköön, mikäli heille tulee tiedoksi että asiakkaita on sairastunut.
Ruokamyrkytysepäilyistä on mahdollista ilmoittaa sähköisesti valtakunnallisessa ilmoituspalvelu ilpassa:
Epidemioiden selvittämistä varten Kotkassa ja Pyhtäällä toimii selvitystyöryhmä, johon kuuluu edustajia esimerkiksi terveydenhuollosta, ympäristöterveydenhuollosta, elintarviketeollisuudesta ja vesilaitokselta.
-
Terveystarkastaja
Tarja Kemppainen
Puh. +358447024160 -
Terveystarkastaja
Mirva Lahtela
Puh. +358447024807 -
Ympäristöterveyssuunnittelija
Jenny Holm
Puh. +358407264163 -
Terveystarkastaja
Emma Muurinen
Puh. +358406532887 -
Terveystarkastaja
Mikko Hautamäki
Puh. +358447024808 -
Ympäristöterveyspäällikkö
Tuomas Hiltunen
Puh. +358405772198