Rakennuksen hävittäminen polttamalla

Kotkan kaupungissa ja Pyhtään kunnassa rakennusten hävittäminen polttamalla voidaan sallia ympäristönsuojelumääräysten poikkeuspäätöksellä. Myönteisen poikkeuspäätöksen saaminen edellyttää, että kohde on hyväksytty pelastusviranomaisen harjoituskohteeksi ja polttaminen suoritetaan heidän toimestaan. Omatoimista rakennusten hävittämistä polttamalla ei saa harjoittaa. Poikkeuspäätös on maksullinen. Maksu määräytyy voimassa olevan ympäristöviranomaisen taksan mukaisesti.

Harjoituskohteiksi hyväksytään pääsääntöisesti asuinrakennuksia ja niihin rinnastettavia rakennuksia kuten esimerkiksi omakotitalot, paritalot, rivitalot, vapaa-ajanasunnot.

  • Rakennuksessa pitää olla katto ja seinät.
  • Kantavien rakenteiden tulee olla kunnossa.
  • Rakennukselle tulee pääsääntöisesti olla tieyhteys.
  • Sijainnin tulee olla sellainen, ettei ympäristöön aiheudu kohtuutonta savuhaittaa (tämän arvioi kaupungin ympäristötarkastaja).

Toimi näin, mikäli rakennus voisi mielestäsi soveltua pelastuslaitoksen harjoituskohteeksi:

  1. Ota yhteys Kymenlaakson pelastuslaitokselle palomestari Toni Kuoppamäkeen p. 044 702 6301, s-posti: toni.kuoppamaki@kymenhva.fi ja tiedustele hyväksyykö pelastusviranomainen rakennuksen harjoituskohteekseen. Sovi kohdekäynti pelastusviranomaisen kanssa ja pyydä polttokohteeksi hyväksymisestä kirjallinen lausunto.
  2. Kun pelastusviranomainen on hyväksynyt rakennuksen harjoituskohteeksi, tee seuraavaksi purkuilmoitus rakennusvalvontaan lupapisteen kautta. Kirjoita hakemukseen, että haet samalla poikkeuspäätöstä ympäristönsuojelumääräyksien 18 §:stä (rakennuksen hävittäminen polttamalla). Jätä hakemukseen yhteystietosi.
  3. Ympäristötarkastaja on sinuun tarvittaessa yhteydessä ja sopii tarkastusajan polttokohteen tarkastamiseksi. Tarkastuksella katsotaan, onko polttaminen ympäristönäkökulmasta mahdollista, katsotaan myös mahdollisten kaivojen ja jätevesijärjestelmien sijoittuminen. Ilmoita polttamisesta naapureille. Kohteen poltto ei saa aiheuttaa tulipalon leviämisen vaaraa tai vaaraa toisen omaisuudelle (tämän arvioi pelastusviranomainen).
  4. Ympäristötarkastaja tekee asiasta poikkeuspäätöksen ja toimittaa sen hakemuksen liitteeksi rakennusvalvontaan. Purkuilmoitus käsitellään, kun poikkeuspäätös on annettu.
  5. Kun olet saanut yllä mainitut luvat, ota yhteyttä pelastuslaitokseen polton aikataulusta (rakennuksia poltetaan pääsääntöisesti keväällä ja syksyllä) ja yksityiskohdista sopimiseksi.
  6. Siivoa polttojäte poikkeuspäätöksessä annettujen määräysten mukaisesti.
  7. Tee ilmoitus toimenpiteen valmistumisesta rakennusvalvontaan.