Paluu omille juurille: Saku ja Oona rakensivat unelmatalonsa merelliseen Kotkaan
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Rakentaja.fi-sivustolla maaliskuussa 2024. Artikkelin on kirjoittanut Tiina Painokallio.
Kotka, tuo merellinen helmi Suomenlahden rannalla, houkuttelee asukkaita monipuolisilla palveluillaan, upealla luonnolla ja vilkkaalla kaupunkielämällään. Kaupunki tarjoaa merimaiseman lisäksi lyhyet välimatkat joka paikkaan sekä edullisen hintatason. Kotka voi olla kiinnostava asuinpaikka sinullekin, sitä se on ainakin Saku Pirtilälle ja hänen puolisolleen Oona Kyllöselle.
Unelma paluusta lapsuusmaisemiin
Kotkasta kotoisin oleva Saku Pirtilä kävi asustelemassa toisaalla, löytäen samalla elämänkumppaninsa Oonan. Kaipuu lapsuudenmaisemiin jossakin vaiheessa elämää siinsi hänen ajatuksissaan, ja nyt on muuton aika. Saku ja Oona rakennuttivat ensimmäisen kotinsa Kotkan merellisiin maisemiin. Talousrakennuksen ja pihan osalta tontilla on vielä töitä tehtävänä.
‒ Etsimme pitkään tonttia pääkaupunkiseudulta, mutta siellä hintataso ja tonttien saatavuus osoittautui haasteeksi, pariskunta aloittaa tarinaansa.
Saku on viettänyt lapsuutensa Kotkassa ja suurin osa sukulaisista sekä ystävistä asuu Kotkassa. Oonan vanhemmat ovat Vantaalta.
‒ Käytännöllisyys mielessä, emme halunneet muuttaa pitkän matkan päähän kaikista sukulaisista, joten Kotka vaikutti hyvältä vaihtoehdolta. Kotkassa on vuokrattavissa ja ostettavissa edullisia ja isoja pientalotontteja, joilla on reilusti rakennusoikeutta. Etäisyys pääkaupunkiseudulta on kohtuullinen, vain reilu tunnin ajomatka suoraa moottoritietä, kertovat Saku ja Oona.
‒ Olemme molemmat kasvaneet omakotitalossa ja se tuntuu omalta. Ympäristö on rauhallinen, kuntorata ja luontopolut ovat helposti saavutettavissa. Pidämme siitä, ettei ole ylimääräistä hälinää ja merenranta on lähellä. Toivomme kuitenkin, että asuinalueelle tulisi lisää rakentajia ja kaupunki olisi kiinnostuneempi alueen markkinoinnista ja kehittämisestä, nuoripari jatkaa yhteen ääneen. Naapurit ovat mukavia ja saimme heiltä lämpimän tervetulon, Oona jatkaa.
Pariskunnalla ei ole kokemusta muista asumismuodoista Kotkassa, mutta he uskovat, että vaihtoehtoja on. Uudiskohteita on Kotkassa hyvin vähän tarjolla.
Kotka vastaa tarpeisiin asuinalueena ja ympäristönä
Kotkan vetovoima perustuu monipuolisuuteen. Kaupunki tarjoaa asukkailleen merellisen ilmapiirin, luonnonläheisyyden sekä kulttuurin ja urheilun rikkaan kentän. Kotkan sijainti Suomenlahden rannalla tarjoaa upeat mahdollisuudet ulkoiluun, veneilyyn ja merenrantaan liittyviin harrastuksiin. Pirtilälle ja Kyllöselle Kotka tarjoaa kaiken tarvittavan asumiseen.
‒ Asumme toistaiseksi kahdestaan ja tässä vaiheessa palvelut ovat olleet riittävät. Iso koulu, kauppa ja päiväkodit on kilometrin säteellä. Supermarkettiin pääsee autolla viidessä minuutissa. Harrastusmahdollisuuksia on laidasta laitaan ja ulkoliikuntapaikkoja sekä puistoja riittää. Rauhallisia pientaloalueita on paljon, valistaa Saku Kotkan tarjontaa.
Miksi kannattaa muuttaa Kotkaan?
‒ Uskomme, että Kotkalla on potentiaalia kehittyä tulevaisuuden merkittävänä asuinalueena. Suuria investointeja on tekeillä ja toivon mukaan ne saavat toteutuessaan uutta puhtia kaupungin kehittämiseen, lisäten vetovoimaisuutta. Kotkaan kannattaa muuttaa, jos haluaa rauhallisen merikaupungin ilmapiirin. Kotkassa on verrattain edullista, etäisyys pääkaupunkiseutuun huomioiden, iloitsevat Saku ja Oona.
Vinkkinä muille uudisrakentajille
Pariskunta ei koe tarvinneen kovinkaan paljon tukea itse rakentamiseen liittyen, koska heillä oli oma tukiverkosto, jolla oli kokemusta rakentamisesta. Rakennusvalvonta vastasi sähköposteihin nopeasti ja he olivat helposti tavoitettavissa.
Saku ja Oona olisivat toki kaivanneet asiakaspalvelulähtöisempää kommunikointia rakennusvalvonnan suunnalta projektin alkuvaiheessa. Rakennuksen suunnitelmat ja kustannusarviointi oli pitkällä, kun pariskunta ymmärsi olla yhteydessä rakennusvalvontaan.
‒ Rakennusvalvonnalla oli tarkat kriteerit rakennuksen muotoon liittyen, vaikka niitä ei mielestämme voinut rakennustapaohjeen ja asemakaavan mukaan vaatia. Kärsimättömämpi rakentaja olisi voinut luovuttaa ja hankkeen toteutuminen oli vaakalaudalla. Yhteisymmärrykseen päästiin parin luonnossuunnitelmakierroksen jälkeen. Merkittävimmät muutokset liittyivät kattokulmaan ja rakennuksen korkeuteen. Nämä toivat meille jonkin verran lisäkustannuksia, kertoo Saku projektin alkuvaiheesta.
Vastaava mestari löydettiin rakennusvalvonnan kautta ja heidän yhteistyö oli saumatonta, siitä olemme erittäin tyytyväisiä.
‒ Mielestämme rakennusvalvonnan tulisi olla yhteydessä rakentajiin tontin varaamisen yhteydessä eikä toisinpäin. Olemme kiitollisia ja tyytyväisiä, että myös rakennusvalvonta osasi joustaa oikeassa paikassa. Rakennusluvan saamisen jälkeen yhteistyö toimi moitteetta.