Kantasataman historiasta kertovan audiosarjan uudet jaksot on julkaistu – kertojana ikoninen Seela Sella

Julkaistu 15.10.2024

Syksyllä 2023 julkaistu Kantasataman lokikirja on Kotkan Kantasataman historiasta, ihmisistä ja ilmiöistä kertova audiosarja, joka sukeltaa koko Suomen historian kannalta merkittävän Kantasataman tarinaan sen ensimetreiltä aina nykypäivään asti. Viisi uutta jaksoa on nyt julkaistu, ja niille äänensä antoi näyttelijälegenda Seela Sella. Uudet viisi jaksoa äänitettiin syyskuussa 2024.

“Aiemmin julkaistut legendaariset tarinat Tommi Korpelan lukemina ovat ihastuttaneet niin kotkalaisia kuin kaupungissa vierailijoita jo tuhansia kertoja. Koska tarinat ovat ikuisia ja osa Kotkan vahvaa ja omaleimaista identiteettiä, halusimme täydentää sarjaa”, kertoo Kotkan kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Tiina Puhakka.

Tarinat saivat arvoisensa äänen

Seela Sellalla on taustallaan yli 60 vuoden ura näyttelijänä. Hän näkee Kantasataman tarinat merkittävänä osana koko Suomen historiaa.
“Nämä tarinat ovat Kotkan historian lisäksi myös Suomen historiaa: ne kertovat miten tulivat rautatiet ja satamat, miten naisten tasa-arvo kehittyi sekä miten sota maahan vaikutti. Historiaan kuuluvat myös värikkäämmät tarinat, kuten Kotkassa Punaisen talon tarina.”

Kotka on kaupunkina Sellalle tuttu, sillä hän on vieraillut useita kertoja Kotkan kaupunginteatterissa sekä kerran hiljattain valmistuneella Satama Areenalla. Hän pitää paikallisten tarinoiden vaalimista ja siirtämistä tuleville polville tärkeänä.
“Tarinat ja niiden kertominen lähentävät ihmisiä, sillä ihmisillä on halu kuulua johonkin ryhmään. Ihmisistä on tärkeä tietää, miksi itse toimii kuten toimii: imemme kulttuuria itseemme, ja siksi olemme mitä olemme. Merelläkin on kulttuuriin suuri merkitys, sillä se yhdistää muuhun maailmaan. Kerrottujen tarinoiden kautta myös muualta tulevat ihmiset pääsevät tutustumaan paikkakunnan kulttuuriin.”

Kotkan kaupungilla uutinen Sellan suostumisesta lokikirjan tarinoiden ääneksi otettiin ilolla vastaan.
”Olemme erittäin otettuja ja kiitollisia, että Sella innostui projektista. Hän tuo tarinoihin syvyyttä, viisautta ja elämänkokemusta. Kantasataman tätä päivää on yhä vahvemmin erilaiset kulttuurin muodot, tiede, tutkimus ja taide”, sanoo Puhakka.

Kantasataman lokikirjaa voi raottaa Kantasataman alueella

Uusien tarinoiden myötä Kantasataman lokikirjaan on tallentunut yhteensä 12 tarinaa Kantasatamasta. Maistiaisia saa Kantasataman verkkosivuilta, jossa voi kuunnella kaksi lokikirjan tarinaa kokonaisuudessaan. Loppuihin kymmeneen tarinaan pääsee käsiksi vain Kotkan Kantasatamassa.

Kuuntelua varten mukana on oltava älypuhelin, jolla voi lukea QR-koodin. QR-koodi ohjautuu kantasatama.fi-sivuston alla olevalle sivulle, josta kaikki tarinat löytyvät. QR-koodeja löytyy Satama Areenan sisäänkäyntien lähellä olevista neliskanttisista tolpista, joita koristaa K-kirjain. Lisäksi QR-koodeja löytää mm. ravintola Kairosta, Merikeskus Vellamosta ja kaupungintalon aulasta. Parhaimman kuuntelukokemuksen saa kuuntelemalla tarinat paikan päällä kuulokkeilla.

Lue audiosarjasta lisää Kantasataman kotisivuilta.