Kaupunginhallitus esittää Esa Sirviölle jatkoa kaupunginjohtajana

Julkaistu 30.09.2024

Kotkan kaupunginhallitus on päättänyt ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginjohtajaksi valitaan 1.5.2025 alkaen ja edelleen yhteiskuntatieteiden maisteri Esa Sirviö.

Hänen nykyinen, seitsemän vuoden mittainen virkakautensa Kotkan kaupunginjohtajana päättyy 30.4.

Kaupunginhallituksen mukaan Sirviön osalta täyttyvät sekä muodolliset kelpoisuusvaatimukset että eduksi luettava kokemus ja osaaminen kaikilta osin.
Sirviö toimii parasta aikaa Kotkassa kaupunginjohtajana, joten Sirviön hakemuksen lisäksi valintatyöryhmällä ja kaupunginhallituksella on käytännössä muodostunut tieto ja käsitys hänen ansioistaan.

Valintatyöryhmä katsoo esityksessään kaupunginhallitukselle, että prosessissa kaupunginjohtajan viran täyttämiseksi voidaan edetä ja että Sirviön haastattelemiselle kaupunginjohtajan virkaan ei ole tarvetta. Näin ollen valintatyöryhmä yksimielisesti ehdotti kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle ehdotettavaksi, että Kotkan kaupungin kaupunginjohtajaksi valitaan 1.5.2025 alkaen yhteiskuntatieteiden maisteri Esa Sirviö.

Kotkan kaupunginjohtajan virkaa haki yhteensä neljä henkilöä, joista kelpoisuusvaatimukset täytti vain Sirviö. Kahden hakijan kohdalla viran kelpoisuusvaatimus ylemmästä korkeakoulututkinnosta ja hyvästä käytännön perehtyneisyydestä kunnallishallintoon ei täyttynyt.

Yhden hakijan osalta täyttyi kelpoisuusvaatimus ylemmästä korkeakoulututkinnosta, mutta kelpoisuusvaatimuksen toinen osa, hyvä käytännön perehtyneisyys kunnallishallintoon, ei täyttynyt.

Kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginjohtajan loka-marraskuun aikana.

Kotka ei hae Tall Ships Races -tapahtumaa

 Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että Kotkan kaupunki ei hae etappisatamaksi Itämerellä kesällä 2028 järjestettävässä suurten purjealusten Tall Ships Races -tapahtumassa.

Kaupunginhallituksen mukaan kaupungin tulevien vuosien talousennuste ei mahdollista mittavan ja taloudellisesti raskaan tapahtuman järjestämistä Kotkassa.

Vuoden 2028 Tall Ships’ Racesin kokonaisbudjetti Kotkan kaupungin osalta olisi arviolta noin 2,5–3 miljoonaa euroa, joka jakaantuisi vuosille 2025–2028, mutta painottuisi tapahtumavuoteen 2028.
Tall Ships Racesin sijaan kaupungin muissa merellisissä tapahtumissa, ennen kaikkea vuonna 2025 takaisin Kantasatamaan siirtyvillä Meripäivillä, pyritään lisäämään purje- ja muiden alusten vierailuja.

The Tall Ships’ Races -purjealustapahtuman kattojärjestö The Sail Training International (STI) on lähettänyt tapahtuman aikaisemmille isäntäsatamille kyselyn, jossa tiedustellaan satamakaupunkien halua hakea etappisataman asemaa kesän 2028 Tall Ships’ Racesissa. Haku päättyy tammikuussa 2025.

Kotka on aiemmin toiminut tapahtuman virallisena etappisatamana vuosina 1992, 2007 ja 2017. Vuonna 2017 Meripäivien yhteydessä toteutettuun tapahtumaan osallistui 80 alusta ja noin 2300 miehistön jäsentä.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat