Tiutisessa paljastetaan muistomerkki sotien uhreille

Julkaistu 12.09.2024

Tiutiseen perustetussa Muistojen Puistossa paljastetaan 19.9. klo 15 ”Elämänkantaja” -muistomerkki sodan uhreille. Tuona päivänä on kulunut tasan 80 vuotta jatkosodan päättäneen välirauhansopimuksen allekirjoittamisesta.

Muistomerkillä kunnioitetaan talvi- ja jatkosodan ilmapommituksissa Kotkassa surmansa saaneiden siviilien, Karjalan sekä Suomenlahden saarten evakoiden sekä sotalasten, sotaleskien, sotaorpojen ja sotainvalidien muistoa.

Kotkan kaupunginvaltuustolle muistomerkkialoitteen teki kaupunginvaltuutettu Juhani Pekkola. Asiaa ovat tukeneet Kotkan seudun lukuisat veteraani- ja karjalaisyhdistykset. Muistojen puisto ja muistomerkki sijaitsevat Tiutisessa Pitkänpohjankujan ja Vallikarintien risteyksen puistikossa.

Muistomerkin on suunnitellut ja valmistaa Savonlinnassa asuva, imatralaislähtöinen kuvanveistäjä Jarkko Liutu. Liutu on tunnettu useista julkisista teoksistaan sekä kyvystään yhdistellä materiaaleja sulavasti keskenään ja taidostaan leikitellä mittasuhteilla. Materiaaleina hän käyttää pääosin pronssia ja alumiinia. Hänen teoksensa ovat usein vahvasti symbolisia.

Muistojen Puiston muistomerkki koostuu 42 haponkestävästä teräksestä valmistetusta perhosesta sekä noin metrin korkeasta alumiinista valetusta figuurista. Figuuri seisoo Muistojen Puiston kivipaadella, kannatellen yhtä perhosta kädessään perhosparven lekutellessa siipiään kivipaaden pinnalla.

”Lähtökohtanani oli saavuttaa teokseen tiettyä herkkyyttä, arvokkuutta, voimaa sekä myös haurautta ja kauneutta”, Liutu toteaa.
“Aihe on erityisen herkkä, kipeä ja tärkeä, joten taiteilijan pitää olla myös ikään kuin kaikki sensorit avoimina, tunnustellen tuntemuksia aiheeseen liittyen”, Liutu jatkaa.

Liutu sai idean isältä Juhani Pekkolalta hyvän pohjustuksen muistomerkille. Kotka joutui talvisodassa toistuvien ilmapommitusten kohteeksi, ja niissä kuoli yhteensä 42 kotkalaista. Teoksen perhosien määrä kuvastaa uhrilukua. Liutu luki myös sotaorpojen kertomuksia Tiutisen pommituksesta.

”Olen myös itse evakon jälkeläinen ja sotaorpojen muistelmia lukiessa, muistui mummon kertomuksia mieleen, kun hän joutui lähtemään evakkoon Äyräpäästä”, Liutu summaa.

Muistojen puiston perustamistyön toteutti Kotkan kaupungin puisto-osasto, taidehankintaa koordinoi Kotkan julkisen taiteen työryhmä.