Järkyttävän hieno sää

Julkaistu 09.09.2024 Kirjoittajalta Minna Uusitalo

Elokuun e-Tarmon (6/2024) hiilijalanjälkilaskuri ei olisi voinut osua ajankohtaisemmin. Yleensä syyskuussa vedetään jo pitkähihaista paitaa ja vuorillista takia päälle, mutta nyt nautitaan helteestä ja vaatetuskin on sen mukainen. Pimenevät illat ja öiden viileys luovat usvaisen tunnelman ja ihanan tuoksun luontoon. Ihanaa, kesä jatkuu, vaikka kalenteri jo kääntyy kohti syksyä.

Kesäisen auringonpaisteen kirkkaudessa häilyy kuitenkin varjo. Ilmastonmuutoksen merkit ovat meidän kaikkien edessä tunnistettavissa, jos vain uskallamme sen myöntää. Ajatus on pelottava.

Tein e-Tarmossa olevan hiilijalanjälkilaskurin erään kokouksen lomassa ja sain tulokseksi vajaat 5000 kg CO2e. Ohjeeksi sain, että asumisasiat ovat melko kestävällä pohjalla, mutta ruuan suhteen olisi kuitenkin vielä parannettavaa. Tarkennukseksi laskuri totesi, että olisiko mahdollista lisätä kasviksia lautasellesi? Kyllä varmaan olisi! Ja ruuan suhteen olisi varmasti parannettavaa monella tasolla.

Keskustelimme työkavereiden kanssa laskurista ja sen herättämistä ajatuksista. Se todella oli herättänyt meidät ajattelemaan omia valintojamme ja elämäntapojamme. Sehän laskurin tarkoitus varmasti onkin. Yleisellä tasolla ihmiset ovat hyvin tietoisia valinnoistaan ilmastoasioiden kannalta. Varsinkin nuoret kantavat asiasta huolta ja syystäkin. Mutta teemmekö oikeasti ilmaston kannalta oikeita asioita henkilökohtaisissa päätöksissä? Teemmekö niin niissäkin tilanteissa, että joutuisimme luopumaan jostakin? Lohduttaudummeko sillä, ettei yhden pienen ihmisen valinnoilla ole suurta merkitystä maailmanlaajuisessa ongelmassa?

Moni todella tekee tietoisesti päätöksiä ilmastoasiat edellä ja se on todella hienoa. Itsekin yritän mahdollisuuksien ja resurssien puitteissa. Esimerkiksi pidemmät automatkat ajamme täyssähköautolla ja lyhemmät ajan hybridillä, talomme katolla on aurinkopaneelit enkä ole lentänyt vuosiin. Osa valinnoistani on ollut tietoista, osa olosuhteiden myötä tullutta hyvää. Henkilötasolla nämä toimet eivät kuitenkaan riitä. Parempaan pitäisi pystyä! Laskurin mukaan tavoitteena on 2500 kg CO2e / henkilö vuoteen 2030 mennessä.

Ilmastovalveutuneisuus näkyy jo myös ihmisten asenteissa. Ennen ison polttomoottoriauton ostaja sai osakseen ihailua ja ehkä kateuttakin. Nyt asia herättää lähinnä kummastelua. Tai enää ei ehkä kannatta mainostaa, jos lentää useamman kerran vuodessa tai jopa kaukomaille. Näinä aikoina lentämisestä saattaa tulla jopa syyllinen olo. Kuitenkin on todettava, että elämäntapavalinnat ovat henkilökohtaisia ja niitä on ulkopuolisen epäreilua tuomita.

Kierrätys on jo onneksi arkipäivää niin kotona kuin työpaikoilla. Kaupungin työpaikoilla on tehty ekokierroksia ja muun muassa sähkönkulutukseen on kiinnitetty huomiota. Asenneilmasto on kääntymässä ilmaston kannalta myönteiseen suuntaan.

Laskuri osoittaa sen, että valinnoilla on vaikutusta. Olemme tottuneet siihen, että omat, henkilökohtaiset valinnat vaikuttavat ensisijaisesti vain omaan tai lähiympäristön elämään, ilman laajempia, kauaskantavia vaikutuksia. Jos valintani on syödä epäterveellisesti ja ajaudun ylipainoon, menetän oman terveyteni, eikä se suuremmin huononna muiden ihmisten terveyttä tai elämää. Ilmastoasioissa tämä teoria ei enää toimi. Jos syön punaista lihaa, jonka tuottaminen on ilmastovaikutuksiltaan raskasta, lisään ilmastokuormaa. Valinnallani on siis laajempaa vaikutusta. Ilmastoasia on meidän kaikkien asia. Pienilläkin valinnoilla on pidemmän päälle isot vaikutukset, niin hyvään kuin huonoon suuntaan. Aurinkoisen ja lähes helteisen syyskuisen päivän iltana toivon, että ilmastoasioihin voidaan vielä valinnoilla vaikuttaa.

 

Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja

Sitra, elämäntapatesti
https://elamantapatesti.sitra.fi