Osallistuvan budjetoinnin toteutus muuttuu – ehdotus siilojen kunnostuksesta vedetään pois
Julkaistu 03.09.2024Katariinan Meripuiston ja Norssalmen sillan välille Kotkansaarella jää ranta-alue, joka on lenkkeilijöiden suosimaa polkuverkostoa.
Kotkan kaupungin osallistuvan budjetoinnin ideahauissa vuosien 2021–2023 välillä alue on nostettu esiin useamman kerran ja sinne on mm. toivottu parempia polkuja, kunnostusta ja valaistusta.
Vuonna 2023 jätetyistä ehdotuksista äänestettiin toteutukseen saakka ehdotus nimeltään: ”Siilojen alue ja vanha ratapiha kuntoon”.
Nyt toteutus on kuitenkin vedettävä pois, sillä kaupunki ei voi ohjata kyseiselle alueelle ihmisiä liikkumaan.
Alueella on ollut liikkumiskiellosta kertova liikennemerkki jo pitkään ja varsinaisten siilojen luokse pääsy on rajattu aidoilla. Tämä kaikki siksi, ettei alueen alla risteilevistä tunneleista ja onkaloista ole tarkkaa tietoa. Siilot puolestaan ovat huonokuntoisia, eikä niiden läheisyydessä liikkumista voi siitä syystä sallia. Kielloista huolimatta alueella risteilevällä polkuverkostolla liikutaan aktiivisesti.
”Osbua on toteutettu vuodesta 2021 saakka ja tänä vuonna tuli ensimmäisen kerran sellainen tilanne, että jatkoon äänestettyä ehdotusta ei voida viedä loppuun saakka”, kertoo osallisuuskoordinaattori Hanna Pikka, joka on viime vuodet luotsannut Osbua eteenpäin.
”Tilanne alueella ei varsinaisesti ole muuttunut, mutta tietoa on saatu sen verran lisää, ettei tässä tilanteessa alueelle ole mitään asiaa ohjata lisää liikkujia”, Pikka jatkaa.
”Ehdotus on Kotkan osallistuvan budjetoinnin aikana ensimmäinen, jota ei syystä tai toisesta saada niin sanotusti maaliin. Muut ehdotukset ovat joko toteutuneet, tai työn alla”, Pikka kertoo.
Lisätietoa vuosien aikana toteutetuista Osbun projekteista saa osallisuusalustalta https://mpt.link/osbutoteutukset
Rahat ohjataan Tampsan esteettömään uimarantaan
”Siilojen alueen kunnostukseen on varattu 8000 euroa osallistuvan budjetoinnin rahoja. Osbun ohjausryhmä päätti yksimielisesti, että ehdotuksen rahat ohjataan Tampsan montun esteettömän uimarannan Osbu -kohteeseen, sillä kyseisessä kohteessa toteutus on osoittautunut hieman ennakoitua hankalammaksi”, kertoo ohjausryhmän puheenjohtaja, hyvinvointijohtaja Kati Homanen.
”Osbulla tavoitellaan yhteistä hyvää, joten rahojen ohjaaminen Tampsan kohteeseen, kaupungin yleiselle uimarannalle, vastaa hyvin tätä periaatetta”, Homanen jatkaa.
”Osallistuva budjetointi, Osbu on toimintatapa, jossa kuntalaiset otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Viimekädessä kunta on kuitenkin vastuussa toteutusten turvallisuudesta ja näin ollen myös teki päätöksen ehdotuksen toteutuksen perumisesta”, Homanen kertoo ohjausryhmän päätöksestä.
Osallistuvan budjetoinnin kriteerit, idean tulee:
- Toteutua Kotkassa
- Olla uusi, ei saa olla rahoitusta kaupungilta
- Olla kaupungin päätettävissä oleva asia ja toteuttaminen oltava kaupungin toimivallassa, ei kohdennu esimerkiksi yksityiselle maa-alueelle
- Olla toteutettavissa osallistuvan budjetoinnin rahoituksella
- Olla suunnattu voittoa tavoittelemattomaan, yleishyödylliseen tarkoitukseen
- Noudattaa Suomen voimassa olevaa lainsäädäntöä
Idea ei voi
- Korvata lakisääteisiä tehtäviä
- Olla voimassa olevan kaavan tai kaupungin tekemien päätösten vastainen
- Olla ristiriidassa kaupungin toimintaa ja palveluja koskevien kehittämissuunnitelmien tai selvitysten kanssa
- Lisätä vuosittain toistuvia kustannuksia merkittävästi