Itä-Suomen yliopisto tutkii poliittista vaikuttamista – Kotka mukana tutkimuksessa

Julkaistu 02.09.2024

Kotkan kaupunki on mukana LoSKa-hankkeessa, jossa tutkitaan suomalaisissa kunnissa tapahtuvaa poliittista vaikuttamista ja lobbausta.

Kyseessä on Itä-Suomen yliopiston nelivuotinen tutkimushanke, jota rahoittaa Koneen Säätiö ja jota johtaa professori Emilia Korkea-aho. Lobbaamista on aikaisemmin tutkittu lähinnä kansainvälisellä tasolla, esimerkiksi EU:ssa, ja valtion tasolla. Vaikuttaminen, edunvalvonta ja eri tahojen välinen yhteistyö ovat kuitenkin tärkeä osa kuntien päätöksenteon arkipäivää. Tälle uraauurtavalle tutkimukselle on siis vahva tarve.

Tutkimukseen kerätään aineistoa Kotkassa syksyllä 2024. Tutkimukseen haastatellaan viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä, mutta myös liike-elämän ja muiden organisaatioiden edustajia.

Hankkeessa sovelletaan myös etnografisia menetelmiä, tutkija Jenni Spännäri on mukana erilaisissa tilaisuuksissa tekemässä havaintoja ja keskustelemassa osallistujien kanssa. Yhteensä aineistoa kerätään yhdeksässä kunnassa.

Hankkeessa halutaan selvittää, miten lobbaus tai muu vaikuttaminen näyttäytyvät kuntien poliittisessa arjessa, ja miten eri toimijat lobbauksen ymmärtävät. Hankkeen tutkijoita kiinnostaa erityisesti, miten lobbaus voi olla edistämässä moniäänistä kuntademokratiaa. Tämä tieto voi auttaa ymmärtämään ja kehittämään toimivan päätöksenteon edellytyksiä kunnissa.