Kouluille tietoa nuorten tulevaisuudesta Kymenlaaksossa

Julkaistu 21.08.2024

Kaikki Kymenlaakson yläkoulut ja lukiot saavat tuoreen oppaan, joka tarjoaa tietoa nuorten tulevaisuuteen vaikuttavista asioista maakunnassa. Esiin nousevat erityisesti työllisyyteen liittyvät kysymykset, nuorten mielenterveyden haasteet ja osaaminen.

”Alueen mahdollisuuksista tarvitaan lisää tietoa ja haasteet on kohdattava yhdessä. Nuorten tulevaisuususkoa tukevat toimet ovat myös osa laajempaa maakunnallista elinvoimatyötä”, kertoo projektipäällikkö Kati Viljakainen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksiköstä.

”Parhaimmillaan positiivisen tulevaisuuskeskustelun lisääminen lisää nuorten hyvinvointia ja antaa toivoa. Vastaavasti ongelmat voivat johtaa näköalattomuuteen ja estää työllistymistä”, Viljakainen jatkaa.

Nuorten Kymenlaakso – tästä tulevaisuuteen -opas on koottu vastaamaan paikalliseen tiedontarpeeseen ja auttamaan keskustelussa. Iso osa julkaisusta koostuu Kymenlaakson tämänvuotisen tulevaisuusverstaan tuloksista. Tulevaisuusverstaaseen osallistui lähes sata ohjauksen, koulutuksen ja työllisyyden asiantuntijoita sekä nuoria.

Mielenterveys, oppimisen ongelmat ja puutteet työelämätaidoissa puhututtavat asiantuntijoita

Kymenlaaksossa nuorten on mahdollista rakentaa hyvä elämä myös tulevaisuudessa, mutta ohjausta ja tukea tarvitaan lisää, oppaasta ilmenee. Monet haasteista kiteytyvät mielenterveyden ympärille. Voimattomuuden vastakohtana myös ylisuorittaminen voi lisätä ahdistusta.

Tulevaisuusverstaan tuloksia ovat analysoineet myös neljä Kymenlaakson ulkopuolelta mukaan kutsuttua tulevaisuuskommentaattoria.

Väitöskirjatutkija Essi Ahlroth (INVEST, Turun yliopisto) nostaa aluepoliittisesti kiinnostavaksi ryhmäksi syrjäytymisriskissä olevat nuoret, jotka eivät ole todennäköisiä poismuuttajia. Syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja hoito synnyttävät paitsi hyvinvointia myös alueelliseen työvoimatarpeeseen liittyviä hyötyjä.

Muita kommentaattoreita ovat kehittämispäällikkö Marika Lehtonen Eezy Työllisyyspalveluista, opiskelijoiden puheenjohtaja Valtteri Mäyrälä STTK:sta ja projektipäällikkö Antti Rantaniva Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniasta.

Opetuksen, kasvatuksen ja ohjauksen tarpeisiin kootusta tiedosta hyötyvät myös nuorten huoltajat ja alueen työnantajat

”Nuorten Kymenlaakso – tästä tulevaisuuteen -oppaasta hyötyvät erityisesti nuorten parissa työskentelevät, mutta tieto auttaa myös huoltajia tukemaan nuoria elämän tärkeissä valinnoissa”, Viljakainen kertoo.

Nuorten tulevaisuuden toivotaan kiinnostavan tätä laajemminkin:

”Rekrytoijat tunnistavat, minkälaisia uusia taitoja nuorilla olisi oltava. Mutta olisi myös mietittävä, miten työpaikat itse vastaavat nuorison muuttuviin asenteisiin ja mahdollisesti työkykyyn vaikuttaviin haasteisiin”, Viljakainen lisää.

Opasta on painettu rajoitettu määrä, mutta sähköinen versio on kaikkien saatavilla ilmaiseksi Kymenlaakso ennakoi -verkkosivuilta.

Nuorten Kymenlaakso – tästä tulevaisuuteen -julkaisu on koottu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kymistämö – osaajatarpeen kokonaiskuva Kymenlaaksossa -hankkeessa. Hanketta rahoittaa Kymenlaakson liitto AKKE-rahoituksesta.