Aino A. Tampereen Teatterikesässä – Ohjaaja Sini Pesonen kiinnitykselle Kotkan Kaupunginteatteriin

Julkaistu 08.08.2024

Kotkan Kaupunginteatterin näytelmä Aino A. nähdään kahtena esityksenä Tampereen Teatterikesässä perjantaina 9.8. klo 19 ja lauantaina 10.8. klo 14 Eino Salmelaisen näyttämöllä. Tampereen Teatterikesä on pohjoismaiden suurin ja pitkäikäisin teatteritapahtuma.

Aino A. -näytelmän on kirjoittanut Kati Kaartinen Jari Järvelän samannimisen romaanin pohjalta. Esityksen on ohjannut Sini Pesonen, jonka kanssa Kotkan Kaupunginteatteri on solminut kolmen vuoden ohjaajasopimuksen alkaen maaliskuusta 2026.

Pesonen on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän on ohjannut kaupunginteattereissa ja ryhmissä ympäri Suomea mm. draamaa, komediaa, musiikkiteatteria, tanssia ja kuunnelmasarjoja.

”Musiikilla on usein ollut tärkeä rooli töissäni, vaikken ole ohjannut kuin yhden perinteisen musikaalin. Osassa näytelmiä, joita olen ohjannut, on silti ollut musiikkia, bändi ja musiikillistamista monin eri tavoin, yksi esimerkki on Aino A.”, Pesonen sanoo.

Aino A:n lisäksi Pesosen viimeisimpiä ohjauksia ovat olleet mm. kuunnelma, Kauhua ja kihlauksia (kirj. Jane Austen) YLE:lle 2024, Kalasatama (kirj. Salla Viikka) Ryhmäteatterissa 2024, sekä Elämänvoima, joka on Asta Honkamaan ja Sini Pesosen yhdessä käsikirjoittama ja ohjaama esitys Kansallisteatteriin 2020. Pesonen on toiminut myös taiteellisena johtajana helsinkiläisessä vapaassa ryhmässä ja Kokkolan kaupunginteatterin johtajana.

Kotkan Kaupunginteatterista löytyy Pesoselle myös jotain tuttua.

”Olen työskennellyt Aino A. näytelmään musiikin säveltäneen kapellimestari Jouni Bäckströmin kanssa jo Teatterikorkeakouluajoiltani lähtien. Hän oli mukana Veitset leikkaa ilman -näytelmässä ja Nevermindissa”, Pesonen kertoo.

Kotkan Kaupunginteatterin syyskausi käynnistyy nyt poikkeuksellisesti Tampereella Teatterikesässä. Kotkassa teatteritalo aukeaa Avoimet ovet -tapahtumassa lauantaina 24.8. ja syyskauden ensimmäinen ensi-ilta on seitsemäs syyskuuta Naapurissa nähtävä Kuka pelkää Virginia Woolfia? Suuren näyttämön ensimmäinen ensi-ilta on musikaali Big Fish -kalajuttuja 21.9.

Kuvassa Sini Pesonen
Sini Pesonen, kuva: Salla Viikka.