Paikallisliikenteen talviaikatauluihin siirtyminen tuo useita muutoksia

Julkaistu 02.08.2024

Kotkan seudun liikenteen aikatauluissa astuvat voimaan talviaikataulut koulujen lukuvuosien alusta; Kotkassa keskiviikkona 7.8., Haminassa torstaina 8.8. ja Pyhtäällä maanantaina 12.8.

”Haminan ja Pyhtään osalta on huomioitavaa, että kunnanrajan ylittävät linjat Kotka–Hamina- ja Kotka–Pyhtää-väleillä ajetaan koulupäiväaikataulujen mukaan jo 7.8. lähtien”, kertoo Kotkan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.

Kotkassa muutoksia mm. keskustan bussireitteihin

Kotkan keskustassa vaikuttaa edelleen kesällä alkanut muutos reiteissä Norskankadun bussiterminaalin uudistustöiden vuoksi. Syksyn aikatauluissa reitteihin keskustassa tulee edelleen uudistuksia.

”Nyt syksyllä pääsee kesää kätevämmin kauppatorin ja Kantasataman suuntaan, sillä iso osa linjoista ajaa Kotkansaarelle saapuessaan Satamakadun kautta Ruukinkadulle ja edelleen Kirkkokadulle”, kertoo Partanen.

Syksyn reittimuutoksissa on haluttu painottaa keskustaan suuntautuvaa työ- ja opiskelumatkustusta muun muassa Xamkin uuden kampuksen myötä. Ruukinkadun pysäkki on näköetäisyydellä Xamkin uuden kampuksen sisäänkäynnistä.

Linja 6 on ainoa Hovinsaaren suunnasta saapuva linja nopean linjan 1M sekä Pyhtään suunnalta saapuvien linjojen lisäksi, jotka saapuessaan ajavat kesän tapaan suoraan Koulukatua linja-autoasemalle. Lisäksi Hirssaaren ja Mussalon suunnalta suoraan saapuvat linjat 13 ja 25-linjat saapuvat Puistotien jälkeen linja-autoasemalle kesän tapaan.

Keskustasta lähtöreiteissä tulee myös muutoksia.

Kotkan keskustasta lähtiessä monet linjoista kiertävät linja-autoasemalta kesän tapaan Ruukinkadun ja kauppatorin kautta.

”Saapumisreitin pidennyksen myötä olemme kuitenkin joutuneet siirtymään keskustan ja Suulisniemen välin linjan 6 lisäksi myös muutamilla muilla aikataulultaan hyvin kireillä linjoilla nopeaan lähtöreittiin, eli suoraan Kotkantietä pois Kotkansaarelta”, kertoo Partanen.

Linjoja, jotka lähtevät linja-autoasemalta suoraan Kotkankatua pois Kotkansaarelta ovat linjat 1M, 2K, 2J, 2P, 6, 7, 7V, 12 ja 14 sekä pääosa Pyhtäälle ajavista linjoista. Keskustassa ajaa kesän tapaan edelleen väliaikainen linja 55 kauppatorin ja linja-autoaseman väliä.

”Keskustan poikkeusreitit jatkuvat siihen asti, kunnes paikallisliikenne pääsee takaisin Norskankadun bussiterminaaliin. Ensisijainen vaihtoehto paluuseen Norskankadulle on joulukuun alku, varavaihtoehtona kesäkuun alku 2025. Tiedotamme asiasta syksyn aikana”, Partanen sanoo.

Aikatauluihin tulee Kotkassa myös jonkin verran muita muutoksia usealla linjalla, muutokset ovat kerrottu nettisivuilla linjoittain. Esimerkiksi uusia linjatunnuksia on jonkin verran käytössä erottamaan eri reitit.

”Yksi uusi linjatunnus, tai oikeastaan uusi linja, on linja 1K, joka kulkee keskustan ja Karhulan välillä iltapäivisin tunnin välein välillä tuoden tähän väliin yhden lisävaihtoehdon ja siten helpottaen linjan 1 pysymistä aikataulussaan.”

Linjan 1K lähtöajat linja-autoasemalta ovat iltapäivällä klo 13–16 välillä kahta minuuttia vailla tasan ja Karhulasta 27 yli. Lisäksi linjalla 1K on yksi aamuvuoro keskustasta Karhulaan, joka lähtee klo 7.58 linja-autoasemalta.

”Toisena poimintana muutoksista voi nostaa Karhulan ja Tiutisen välillä kulkevan linjan 5B reittimuutoksen iltapäivisin, jolla mahdollistetaan uuden Käpylän koulun koululaisten pääsy bussiin Mällinkadun varrelta ilman vilkkaan Ratakadun ylitystä”, kertoo Partanen

Haminassa muutoksia usean suunnan linjoissa

Haminan talviaikatauluissa merkittävimmät muutokset viime talveen nähden tapahtuvat Pyhällön, Metsäkylän ja Lelun suunnan linjoissa. Kaikissa näissä on pyritty saamaan etenkin koululaisten kannalta mahdollisimman toimivat ja kustannustehokkaat ratkaisut.

Pyhällön suunnalla on jatkossa mm. uusi aamuvuoro Haminasta Pyhältöön ja iltapäivän paluuvuoroja Pyhällöstä Haminaan. Myös muita muutoksia on Pyhällön suunnan vuoroissa. Metsäkylässä palataan malliin, jossa yksi bussi ajaa sekä Metsäkulman että Sipilänmäen kauttaa Haminan keskustaan. Lelun ja Harun suunnalta on jatkossa koulupäivisin bussiyhteydet sekä Kirkkojärven koululle että keskustaan linjalla 80.

”Haminan eniten käytetyn linjan, eli linjan 1 Hamina–Kotka osalta lähtöaikoihin on jouduttu tekemään myös pieniä muutoksia Kotkan keskustan reittimuutosten vuoksi”, Partanen kertoo.

Linjan 1 pääasialliset lähtöajat Haminasta ovat jatkossa kaksi minuuttia aiemmat, eli 03 tai 33 yli. Aiemmin pääasialliset lähtöajat Haminasta olivat 05 ja 35 yli.

Myös Haminan muissa linjoissa kuten palvelulinjoissa on jonkin verran muutoksia.

”Haminan paikallisliikenteen muutoksissa on haettu kustannustehokkuuden nostoa, hyvin vähäisellä käytöllä olevia vuoroja on yhdistetty tai ajopäiviä vähennetty”, kertoo Partanen.

Yksi esimerkki näistä muutoksista on Kannusjärven ja Pyhällön suuntaan kulkevien iltapäivän viimeisten vuorojen yhdistäminen linjaksi 78K.

Pyhtäällä jonkin verran muutoksia

Vuoromuutoksina Pyhtäällä aloittaa yksi lomapäivinä kulkeva lisävuoro iltapäivisin Kotkasta, joka lähtee klo 15.30 Huutjärvelle. Myös Pyhtään palvelulinjaliikenteeseen tulee muutos.

”Pyhtäällä perjantaisin ajaneilla palvelulinjavuoroilla on ollut hyvin vähän käyttöä jo useita vuosia, ja siten palvelulinjat korvataan nyt vain kutsusta ajavaan asiointitaksiin, jonka reitti on pidennetty Kotkan Sutelaan asti”, kertoo Partanen.

Pyhtään palvelulinjat P088 ja P090 ajavat viimeistä kertaa perjantaina 9.8. ja uusi asiointitaksi P1 aloittaa perjantaina 16.8.

Muut aikataulumuutokset Pyhtäällä ovat hyvin pieniä. Saapumisajat Pyhtäältä Kotkaan on tarkistettu ja klo 16 jälkeen Kotkasta Pyhtäälle lähtevän vuoron lähtöaikaa on myös hieman muutettu.

Lisäksi Pyhtään paikalisliikenteessä linjanumerointia on hieman muutettu.

”Muutokset näkyvät niin, että numeroita on vähemmän, mutta numeron perässä oleva kirjain kertoo reitin erosta perusreittiin nähden”, kertoo Partanen.

Tavoitteena muutoksilla oli yksinkertaistaa linjojen numerointia. Esimerkiksi kaikki Pyhtään kirkonkylän ja Huutjärven väliä kulkevat linjat ovat nyt joko 90- tai 93-alkuisia ja Hirvikosken suunnan linjat puolestaan 98-alkuisia.

Aikataulut reittioppaassa ja nettisivuilla

Aikataulut on julkaistu Kotkan seudun reittioppaassa Kotka.digitransit.fi sekä nettisivuilla Jonnejaminne.fi. Reittioppaasta puuttuu muutamia Haminan vuoroja, jotka tulevat näkyviin reittioppaaseen lauantaina 3.8. Puuttuvista vuoroista on lista reittioppaassa ja nettisivuilla.

”Myös painetut aikataulut julkaistaan, mutta tilanne niiden osalta on valitettavasti se, että aikataulut saadaan jakoon vasta hieman aikataulujen voimaantulon jälkeen”, Partanen harmittelee.

Kotkan ja Haminan painetut aikataulut ovat tulossa jakoon viikon 32 loppupuolella ja Pyhtään osalta myöhemmin elokuussa.

Nettisivuilta löytyy myös mm. listaukset aikataulumuutoksista verrattuna talvikauteen 2023–2024: Talviaikataulut 2024–2025.

Kotkan seudun reittiopas Kotka.digitransit.fi

Kotkan seudun bussiaikataulut nettisivulla Jonnejaminne.fi