Kotkan kaupungille hakeneiden kokemuksia
Julkaistu 24.06.2024 Kirjoittajalta Anna VanhalaMiten onnistumme rekrytointiprosesseissa? Kotkan kaupungille töihin viime kuukausina hakeneille tehtiin kysely heidän kokemuksistaan. Kysely lähetettiin yhteensä 875 työnhakijalle, joista 31 % vastasi kyselyyn. Vastausprosentti on kyselyn luonne ja kohderyhmä huomioiden sangen korkea.
Vastaajien mukaan Kotkan kaupungin rekrytointiprosessissa kehittämistä kaivattiin seuraavilla osa-alueilla:
Viestintä ja selkeys
- ”Hakuajan jälkeen olisi mukava saada infoa esim. siitä, milloin haastattelut pidetään ja milloin päätös pyritään antamaan.”
- ”Hakuvaiheessa olisi hyvä kertoa prosessin kesto.”
Hakuprosessi ja sen nopeus
- ”Haastatteluiden jälkeen kesti noin kuukauden saada tieto valinnasta. Prosessi kesti kauan.”
Haastattelu
- ”Haastattelussa oli kysymyksiä liikaa.”
- ”Ennen haastatteluun kutsumista voisi tarkistaa tutkinnon. Haastattelun lopussa sanottiin, että tutkintoni ei kelpaa.”
- ”Aika loppui kesken eli varattaisiin enemmän aikaa haastatteluun.”
Valtaosa vastaajista antoi rekrytoinnista melko myönteiset arviot. Esimerkiksi suurin osa hakijoista (93 %) oli sitä mieltä, että työpaikkailmoitus oli selkeä. Niin ikään suurimman osan mielestä (90 %) siinä oli tarpeeksi tietoa haettavana olevasta tehtävästä. Hakijoista 80 % oli sitä mieltä, että hakuprosessi eteni riittävän nopeasti ja 72 % hakijoista sai myös tarpeeksi tietoa hakuprosessin etenemisestä.
Kokonaisuudessaan hakuprosessi sai hakijoilta keskiarvo arvosanan 7,2 (asteikko 1-10). Tämä on Kuntarekryn muiden kyselyiden valossa kohtuullisen hyvä arvosana. Eli hakuprosessit eivät isossa kuvassa mene penkin alle, mutta ainahan kannattaa parantaa!
Kehitysehdotusten ohella myös myönteisiä kokemuksia oli kirjoitettu lukuisia, muun muassa:
- ”Kutsu haastatteluun tuli nopeasti”.
- ”Etukäteen ilmoitettiin ketkä toimivat haastattelijoina.”
- ”Hyvä kokonaisuus.”
- ”Oli helppo ja nopea hakeminen”.
- ”Selkeä vuoropuhelu, koin tulleeni huomatuksi.”
- ”Helppous ja se, että vastattiin asiallisesti ja ajoissa.”
- ”Haastattelijat olivat eri näkökulmista monipuolisesti valintaa ajattelevia ihmisiä.”
- ”Haastattelukokemus oli kaiken kaikkiaan positiivinen.”
Millainen työnantaja – sellainen rekrytointiprosessi? Kokemus rekrytointiprosessistamme vaikuttaa työnantajakuvan muodostumiseen. Siihen on syytä jatkossakin kiinnittää huomiota, niin onnistumisiin kuin kehittämiskohteisiinkin.
Kotkan kaupungille tulee vuosittain noin 2500 työhakemusta. Avoimiin tehtäviin valitaan hakemuksia jättäneistä murto-osa. Kuitenkin välitämme rekrytoinnin toimintatapojen kautta työnantajakuvaa sangen laajalle joukolle. Se välittyy kaikille niille, jotka ovat hakeneet meille töihin, mutta jotka eivät (ainakaan sillä kertaa) ole tulleet tehtävään valituiksi.
On erittäin suotavaa, että työnhaussa esimerkiksi ”hyväksi kakkoseksi” tai ”kelpo kolmoseksi” arvioitu työnhakija haluaa hakea meille uudelleen, kun seuraava sopiva työpaikka avautuu. Silloin aiemmasta rekrytointiprosessista saadut kokemukset – hyvät tai huonot – voivat ohjata joko hakemaan tai sitten jättämään hakematta Kotkan kaupungille uudestaan.
Oma lukunsa on niin sanottu puskaradio. Tuttavien, ystävien ja muiden läheisten kertomuksia kuunnellaan tarkalla korvalla, kun mietitään tulevaa työpaikkaa ja mahdollista työhakemuksen jättämistä. Silloinkin työnantaja hyötyy, jos työnhakukokemukset kulkevat pikemminkin myönteisinä kuin kielteisinä tarinoina.
Perjantaina 23.8.2024 järjestetään kartoituksen tuloksia koskeva tilaisuus Kotkan kaupungin rekrytointia tekeville esihenkilöille ja asiantuntijoille sekä vastuualuejohdolle. Tilaisuudessa käydään läpi tuloksia sekä kehittämisehdotuksia.