Rauhanturvaajaveteraanien viimeinen lipunnosto

Julkaistu 04.06.2024

Kotkan kaupungintalolla tehtiin tiistaiaamuna 4.6. historiaa, kun Kymenlaakson kotkalaiset rauhanturvaajaveteraanit nostivat liput salkoihin jo sadannen kerran.

Samalla kun Suomen nousivat Puolustusvoimien lippupäivän kunniaksi salkoihin, rauhanturvaajaveteraanit tekivät sen vapaaehtoisvoimin viimeisen kerran.

Perinne alkoi jo keväällä 2004, jolloin veteraanit nostivat liput kaupungintalon salkoihin ensimmäisen kerran. Lipunnoston seremoniamestarina vuosikausia toiminut Pertti Huhtanen kertoo, että yksilösuorituksia on kertynyt yli tuhat ja kunniavieraita on lipunnostotilaisuuksissa ollut satamäärin. ”Tämä lienee ainutlaatuinen kunnianosoitus isänmaallemme ja rauhantyölle”, Huhtanen muistutti.

Yksi uutterimmista lipunnostajista ja samalla lipunnostojen käytännön järjestelijöistä on ollut Martti Laakso, joka on ollut mukana lipunostossa peräti 92 kertaa.

”Lipunnostajistamme moni on ohittanut viimeisen iltahuutonsa. Moni on niin huonossa kunnossa, ettei voi enää lipunnostoihin osallistua. Nuorempia ei ole saatu jatkamaan ja keski-ikämme on yli 80 vuotta. Surku tulee, mutta emme jaksa jatkaa”, Huhtanen kertoo.