Kohtaamisten keittiö avaa ovensa jouluksi

Julkaistu 18.12.2023

Kotkassa avataan lähipäivinä kaikille kotkalaisille avoin uusi Kohtaamisten keittiö, joka kokoaa yhteen eri taustoista tulevia henkilöitä ja ryhmiä. Toiminnalle on osallistujien kanssa sisustettu marras-joulukuun aikana viihtyisät tilat Toivo Pekkasen koulun ensimmäiseen kerrokseen, sen keittiöön ja ruokasaliin.

”Olemme iloisia, kun saamme vihdoin kutsua kotkalaisia tutustumaan uusiin tiloihimme ja toimintaan”, kertoo Kohtaamisten keittiön osallisuuskoordinaattori Inka Setälä.

Tilojen avajaisia vietetään tulevana perjantaina 22.12. klo 11–18, jolloin kaupunkilaisille on tarjolla glögiä, kahvia ja pipareita. Jouluaattona 24.12. klo 15–20 Kohtaamisten keittiöllä vietetään yhteisöllistä joulua, jolloin valmistetaan ja syödään yhdessä joulupuuroa. Ovet ovat avoinna kaikille halukkaille. Ohjelmassa on jouluista yhdessäoloa ja ohjelmaa. Myös joulupukki on luvannut piipahtaa.

Inka Setälä on jo vuosien ajan koonnut kotkalaisia vapaaehtoistoimijoita, yhdistyksiä, yhteisöjä, urheiluseuroja ja yrityksiä toimimaan yhdessä erilaisissa kohtaamisten tapahtumissa. Uusi toiminta jatkaa samalla linjalla.

”Toiminta sopii ihan kaikille, jotka kaipaavat uutta sisältöä elämäänsä”, kertoo Setälä.

Kohtaamisten keittiön ydintoimintana osallistujat laittavat ruokaa toisilleen ja syövät yhdessä.

”Yhteisen tekemisen lomassa syntyy luonnostaan kohtaamisia ja ystävyyssuhteita. Kokkaaminen yhdessä on hauskaa, ja mukaan voi tulla kuka tahansa, vaikka ei olisi aiempaa ruuanlaittokokemusta”, Setälä kannustaa.

”Kohtaamisten keittiöllä ruokaa tarjotaan osallistujille ilmaiseksi, mutta osallisuuden kokemuksen vahvistaminen on asukkaiden tulevaisuuden kannalta vieläkin merkittävämpi tavoite kuin vain ilmainen ruoka. Jokainen voi osallistua ruuanvalmistukseen omien voimavarojensa mukaan ja yhteiselle aterialle ovat kaikki tervetulleita. Ruokaa tarjotaan niin monelle kuin sitä kulloinkin riittää.”

Toiminnassa hyödynnetään ylijäämäruokaa

Kohtaamisten keittiöllä ateriat valmistetaan osallistujien kanssa yhdessä niistä aineksista, joita kulloinkin on saatavilla. Ruuanvalmistuksessa hyödynnetään esimerkiksi kauppojen elintarvikehävikkiä ja yhteistyökumppaneiden keittiöiltä vapautuvaa ylijäämäruokaa. Näistä jatkojalostetaan terveysturvallisesti erilaisia ateriakokonaisuuksia.

”Ruokien ylijäämää kertyy eri toimijoiden keittiöillä vääjäämättä jonkin verran, ja on arvokasta, että ylijäämä voidaan järkevästi hyödyntää. Kutsumme uuteen toimintaamme mukaan yhteistyökumppaneita, esimerkiksi ravintoloita, leipomoita, kahviloita ja pientuottajia. Ylijäämää ei tarvitse laittaa poistoon, vaan se voidaan nyt hyödyntää yhteistä hyvää edistävässä ja asukkaita osallistavassa toiminnassa”.

Myös Mocktail Club -iltoja nuorille ja aikuisille

Kohtaamisten keittiöllä tullaan järjestämään jatkossa myös Mocktail Clubia perjantai-iltaisin. Mocktail Club tarjoaa päihteettömän illanviettopaikan nuorille ja niille aikuisille, jotka eivät välttämättä viihdy anniskelupaikoissa. Mocktailit ovat maukkaita alkoholittomia drinkkejä, ja niitäkin on mahdollista päästä maistelemaan ja valmistamaan illoissa jossain vaiheessa.

”Yhä useampi nuori ja aikuinen valitsee tänä päivänä juomansa mieluiten alkoholittomien vaihtoehtojen joukosta, ja haluamme luoda tälle trendille uusia puitteita ja mahdollisuuksia”.

Toiminnasta lyhyesti:

  • Toiminta on kaikille avointa ja ilmaista, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta.
  • Kyse ei ole minkään yksittäisen kohderyhmän toiminnasta, vaan jokainen voi osallistua leimautumatta mihinkään tiettyyn kohderyhmään.
  • Oheistoimintana voidaan järjestää osallistujien itsensä suunnittelemia ja toivomia aktiviteetteja.
  • Kohtaamisten keittiötoiminnan ja Mocktail Clubin Kotkassa mahdollistaa maamme vanhin kansalaisjärjestö Raittiuden Ystävät ry, Sosiaali- ja terveysministeriön tuella ja yhteistyössä Kotkan kaupungin kanssa.

Tulevia tapahtumia Kohtaamisten keittiöllä, Ruotsinsalmenkatu 13:

  • pe 22.12. klo 11–18 avoimet ovet ja mahdollisuus tutustua tiloihin ja toimintaan, tarjolla glögiä, kahvia ja pipareita.
  • su 24.12. jouluaattona klo 15–20 avoimet ovet, vietämme yhteisöllistä joulua, valmistamme  joulupuuroa ja syömme yhdessä, joulupukki on luvannut piipahtaa.
  • Kokkaus- ja ateriatoiminta alkaa torstaina 11.1. ja sen jälkeen tiistaisin ja torstaisin. Keittiötiimiin voi ilmoittautua Inka Setälälle p. 040 4554 355. Keittiötiimi aloittaa ruokailupäivinä klo 10 ja ruokailu alkaa noin klo 12.30. Ruokaa on tarjolla niin kauan kuin sitä riittää. Tila on avoinna klo 17 saakka.