Työllisyyspalvelut ovat siirtymässä Mussalon Savottaan
Julkaistu 18.12.2023Kotkan kaupunginhallitus on päättänyt hyväksyä hyvinvoinnin ja työllisyyden vastuualueen toimitilatarveselvityksen ja käynnistää hankesuunnittelun siten, että kaupungin alaisuuteen vuoden 2025 alussa siirtyvät TE- eli työllisyyspalvelut toimisivat jatkossa Mussalon Savotassa.
Varsinainen tilojen suunnittelu käynnistetään aikataulusyistä hankesuunnittelun kanssa samanaikaisesti.
Julkiset työvoimapalvelut siirretään valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025.
Etelä-Kymenlaakson kunnat ovat sopineet, että työllisyyspalvelut tuotetaan vuoden 2025 alusta lukien kuntien yhteistyönä ja vastuukuntana toimii Kotkan kaupunki.
Kotka on ilmoittanut Työ- ja elinkeinoministeriöön, että valtion toimitiloja ei oteta vastaan uudistuksessa. Soveltuvat tilat etsitään kaupungin toimitilaohjelman mukaisesti kaupungin omista tai kaupunkikonsernin tiloista. Samassa yhteydessä on päätetty, että koko hyvinvoinnin ja työllisyyden vastuualue sijoittuu samoihin tiloihin.
Yhteisen toimitilan tarkoituksena on osaltaan integroida siirtyvä henkilöstö tiiviiksi osaksi Kotkan kaupungin organisaatiota. Toimitilaan sijoittuu yhteensä noin 110 työntekijää. Soveltuvan toimitilan löytämiseksi on laadittu toimitilatarveselvitys.
Mahdollisiksi toimitiloiksi tarveselvitykseen valikoitui neljä kohdetta, jotka ovat Jylpyn kiinteistö Takojantiellä, Xamkin Metsolan kampus, Kotkansaaren vanha terveysasema ja Savotta Mussalontiellä.
Tarveselvityksessä on kuvattu valittujen tilojen osalta vertailuperusteet, eli sijainti ja saavutettavuus, tekninen toteutettavuus, kustannukset ja kohteen soveltuvuus tarveselvityksessä kuvatun toiminnan sijoittumiseen. Tarveselvityksen pohjalta mahdollisiksi tuleviksi toimitiloiksi valikoitui kaksi kohdetta, Kotkansaaren vanha terveysasema ja Savotta, joista jälkimmäisen kaupunginhallitus valitsi siis hankesuunnittelun kohteeksi.
Kotka hakee opetustoimenjohtajaa
Kotkan kaupunki hakee uutta opetustoimenjohtajaa. Kaupunginhallitus päätti laittaa viran haettavaksi siten, että hakuaikaa on 15. tammikuuta 2024 asti.
Kotkan nykyinen opetustoimenjohtaja Jukka Tanska on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 22.4. Vuosilomalle Tanska jää jo tammikuussa ja hänen viransijaisenaan kevään ajan toimii yleisopetuksen suunnittelija Reijo Oksala.
Oksala hoitaa opetustoimenjohtajan avointa virkaa myös 23.4. alkaen siihen saakka, kunnes virkaan valittu ottaa viran vastaan.
Opetustoimenjohtaja toimii johtajana opetustoimen vastuualueella, joka kuuluu kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan alaisuuteen.
Opetustoimi koordinoi perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämistä ja kehittämistä. Opetustoimen alaisuuteen kuuluu myös Kotkan opiston toiminta. Opetustoimenjohtaja on kaupunginjohtajan johtoryhmän jäsen.
Viran kelpoisuusehdot ovat soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja perusopetuksen tai lukion opettajan kelpoisuus. Lisäksi tarvitaan käytännön kokemus opetustyöstä, johtamiskokemus perusopetuksen tai lukion rehtorina toimimisesta tai muu vastaava johtamiskokemus sekä perehtyneisyys perusopetukseen ja lukiokoulutukseen.
Eduksi luetaan vahva talousosaaminen, kokemus kunnallishallinnosta ja vapaan sivistystyön tuntemus.
Viisi haastatellaan ympäristönsuojelupäällikön haussa
Kaupunginhallitus päätti myös valita viisi henkilöä haastatteluun kaupungin uuden ympäristönsuojelupäällikön hakuprosessissa.
Haastatteluun kutsutaan maatalous- ja metsätieteiden maisteri Kati Halonen, filosofian maisteri Anna Kiiski, diplomi-insinööri Esa Partanen, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Petri Porvari ja filosofian maisteri Kati Suomalainen.
Ympäristönsuojelupäällikön tehtäviin kuuluu johtaa ja kehittää Kotkan kaupungin organisaatiossa ympäristöpalveluiden yksikköä ympäristölautakunnan alaisuudessa.
Ympäristönsuojelupäällikkö vastaa toimintayksikön henkilöstöasioista, toimii ympäristönsuojelun palveluyksikön lähiesihenkilönä ja muiden palveluyksiköiden esihenkilöiden esihenkilönä. Lisäksi ympäristönsuojelupäällikkö vastaa yksikön taloussuunnittelusta ja talouden seurannasta. Hän toimii lautakunnan esittelijänä ja valmistelee yksikköä koskevia yleishallinnollisia lausuntoja, selvityksiä ja vastineita.
Valintoja Juha Vainion Rahaston hallitukseen
Kaupunginhallitus päätti lisäksi valita kolme jäsentä Juha Vainion Rahaston hallitukseen vuosiksi 2024–2026. Valituiksi tulivat Juho Eerola, Pasi Hirvonen ja Marko Kuusela.
Vuonna 1990 perustettu Juha Vainion Rahasto tukee ja kannustaa kotimaisen kevyen musiikin sanoittajia ja lauluntekijöitä. Rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Suomen Musiikintekijät ry.
Juha Vainion Rahasto luovuttaa vuosittain Meripäivien aikana valtakunnallisen tunnustuspalkinnon lahjakkaalle ja ansioituneelle kotimaisen kevyen musiikin sanoittajalle tai lauluntekijälle. Rahaston hallitukseen kaupunki valitsee kolme jäsentä ja Suomen Musiikintekijät ry kaksi. Yksi jäsen edustaa Juha Vainion omaisia.
Avustusta ruotsinkieliselle päiväkodille
Kaupunginhallitus päätti myöntää 200 000 euron avustuksen ruotsinkielistä päiväkotia Kotkassa ylläpitävälle Garantiföreningen för Kotka Svenska Samskola r.f:lle. Yhdistys haki avustusta omistamansa päiväkotikiinteistön peruskorjaus- ja saneerauskustannuksiin.
Vasemmistoliiton Antti Hyyryläinen ehdotti Jani Paanasen (PS) kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, mutta ehdotus hävisi äänin 8-5.
Yhdistyksen omistaman ruotsinkielisen päiväkodin kiinteistö sijaitsee Kotkassa osoitteessa Ruotsinsalmenkatu 9. Päiväkodin toiminta jouduttiin siirtämään kiinteistössä todettujen sisäilmaongelmien vuoksi väistötiloihin kesällä vuonna 2020. Tällä hetkellä ruotsinkielinen päiväkoti toimii Kotkan julkiset kiinteistöt Oy:ltä vuokratussa tilassa Mussalossa Savotassa.
Ruotsinsalmenkatu 9:n kiinteistölle tehtyjen kuntotutkimusten mukaan se tarvitsee mittavan saneerauksen, että varhaiskasvatustoiminta kiinteistössä voi jatkua.
Kaupunginhallitus päätti, että avustus myönnetään seuraavilla ehdoilla:
- liitteenä olevan saneeraussuunnitelman ja kustannusarvion mukaiset korjaukset kiinteistössä tulee aloittaa vuoden 2024 aikana
- avustuksesta maksetaan 50 %, kun urakoitsija on valittu
- avustuksesta loput 50 % maksetaan, kun hankkeesta on toimitettu 50 % valmiustodistus
- mikäli tilan käyttötarkoitus muuttuu niiden uudelleen käyttöönoton jälkeen alle kymmenen (10) vuoden aikana, niin yhdistyksen tulee maksaa avustus takaisin kaupungille
Avustus maksetaan De minimis tukena, eli vähämerkityksisenä julkisena tukena, jonka määrä on enintään yhteensä 200 000 euroa yhtä yritystä kohden nykyisen ja kahden edellisen verovuoden ajanjaksolla. Hakija on toimittanut kaupungille kirjallisen vahvistuksen siitä, että hakija ei ole vastaanottanut De minimis tukea vuosina 2021–2023.
Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat