Miltä näyttää esihenkilöidemme työhyvinvointi?
Julkaistu 21.11.2023 Kirjoittajalta Minna Uusitalo(kirjoittajat: Minna Uusitalo, henkilöstöjohtaja ja Anna Vanhala, henkilöstösuunnittelija)
Kotkan kaupungin esihenkilöistä merkittävä enemmistö – lähemmäs 90 % – suosittelisi työpaikkaansa tuttavilleen. Hiljattain tehdyn kyselyn perusteella voidaan todeta, että esihenkilöiden työhyvinvointi on Kotkan kaupungissa hyvällä tasolla.
Yli 90 % esihenkilöistä kokee osaamisensa sopivaksi suhteessa työn vaatimuksiin. Lähes kaikki esihenkilöt ovat vahvasti sitoutuneita nykyiseen työhönsä. Innostuneisuus työstä ja työn ilo ovat kasvaneet edellisen eli vuoden 2021 kyselyn tuloksiin verrattuna. Myös oman työhyvinvoinnin kokemus on parantunut merkittävästi. Nämä tulokset kertovat Kotkan kaupungin esihenkilötyön vahvuuksista.
Huolta herättää esihenkilöiden kokemus siitä, että heillä ei edelleenkään ole riittävästi aikaa kehittää omaa osaamistaan. Osaamista haastoivat esimerkiksi lakisääteiseen palvelun tuottamiseen liittyvät muutokset ja muut uudet tehtävät; ohjelmat ja järjestelmät; työyhteisön ristiriidat sekä vaikeat asiakastilanteet.
Esihenkilötyö koetaan usein liian kuormittavaksi. Tähän vaikuttavia tekijöitä olivat muun muassa: työn sirpaleisuus ja monelta taholta tulevat vaateet ja ajanpuute; henkilöstön sairauspoissaolot ja muut arjen tilanteiden nopeat muutokset sekä riittämättömät resurssit. Esihenkilötyön resurssit ovat tiukoilla ja työmäärät usein hyvin suuria. Työnantajan palkitsemiskäytäntöjä ei nähty kovinkaan kannustavina.
Näihin ongelmiin ei ole löytynyt asiaa edistävää ratkaisua. Taloudelliset haasteet paineistavat esihenkilötyötä entisestään. Näiden näkökulmien valossa oli erittäin myönteistä, että esihenkilöiden innostuneisuus työstä ja työn ilo olivat korkealla tasolla.
Vastuualueittain/yksiköittäin tarkasteltuna tulokset peilautuvat moninaisemmin. Kaikilla vastuualueilla tullaan vastuualuejohdon toimesta käymään keskustelua tulosten kriittisistä ja myös myönteisistä kohdista.
Vastuualueista positiivisin kehitys näkyy varhaiskasvatuksen ja teknisten palveluiden vastuualueilla. Varhaiskasvatuksen vastuualueella käynnistettiin laajamittaisia kehittämistoimia vuoden 2021 kyselyn tulosten kriittisyyden vuoksi. Nyt käsillä olevien tulosten valossa nähdään, että toimet ovat olleet oikean suuntaisia.
Teknisten palveluiden vastuualueen tulosten myönteinen kehitys oli allekirjoittaneille mukava yllätys. Muutokset kertovat, että esihenkilötyön tukemiseen on vastuualueella panostettu.
Erityisesti huomiota tulee kiinnittää opetustoimen ja kaupunkisuunnittelun vastuualueiden jatkokehittämistoimiin. Molempien vastuualueiden tuloksissa oli paljon myönteistä, mutta niissä näkyi myös signaalia muutoksen tarpeesta.
Esihenkilöiden työhyvinvointi tai työpahoinvointi heijastuu suoraan kykyyn tehdä hyvin esihenkilötyötä. Sillä on vaikutusta työntekijöiden työkykyyn, koko työyhteisön toimivuuteen, ilmapiiriin ja työn sujumiseen. Kotkan kaupungin pitkäjänteinen työ esihenkilötoiminnan kehittämisessä ja tukemisessa näkyy näissä tuloksissa. Kaupungilla on yhteinen tahtotila luoda hyvät toimintaedellytykset esihenkilötyölle. Tästä on hyvä jatkaa.
Henkilöstöjohtaja Minna Uusitalo ja henkilöstösuunnittelija Anna Vanhala työskentelevät Kotkan kaupungin henkilöstöasioiden yksikössä.