Kuvanveistäjä Yasushi Koyama lahjoittaa leijona-aiheisen puuveistoksensa Katariinan päiväkotiin
Julkaistu 25.10.2023Kuvanveistäjä Yasushi Koyama lahjoittaa leijona-aiheisen puuveistoksensa Katariinan päiväkotiin. Helsingissä asuvan japanilaistaiteilijan leijonaveistos saapuu päiväkotiin keskiviikkona 25.10.
Koyama on työskennellyt taiteilijaresidenssissä syksyn ajan Sippolan Taidekeskus Antaresissa osana hanketta, johon hän on saanut tukea Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahastolta. Hankkeen tavoitteena oli valmistaa funktionaalinen leijona-aiheinen veistos, jonka hän lahjoittaa hankkeen lopuksi Kymenlaaksossa julkiseen tilaan. Katariinan päiväkotiin saapuva leijona on esimakua huhtikuussa 2024 Kotkan Galleria Uusikuvassa järjestettävälle Koyaman yksityisnäyttelylle.
”Kotka on minulle tuttu paikka ja suosikkikaupunki Kymenlaaksossa”, Koyama kertoo.
”Tutustuin kotkalaiseen ystävääni, kun opiskelin Saimaan ammattikorkeakoulussa, ja olen vieraillut hänen perheensä luona usein. Keskustelin kulttuurijohtaja Tomi Purovaaran kanssa ajatuksestani lahjoittaa leijonateos julkiseen tilaan Kotkassa. Ja kun vierailin Katariinan päiväkodissa, tykästyin rakennukseen ja sen tunnelmaan. Valitessani leijonalle värejä, ajattelin rakennusta ja sen värisävyjä. Ja leijonan kasvojen kautta halusin antaa ystävällisen ja lempeän tunteen lapsille, vanhemmille sekä päiväkodin työntekijöille”, Yasushi kuvailee.
”Julkinen taide on kuntalaisten hyvinvointia edistävä hieno asia, joka huomioidaan Kotkassa kaupungin uudisrakennusten suunnittelussa”, kertoo kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.
”Olemme iloisia, että Yasushi Koyama valitsi lempeän leijonansa sijoituspaikaksi Kotkan. Varmasti se saa paljon pieniä ja isoja ystäviä”, Purovaara uskoo.
Yasushi Koyama on erikoistunut eläinaiheisiin teoksiin, joihin hän ammentaa ideoita lapsuutensa kokemuksista sekä mm. japanilaisesta Manga & Anime -kulttuurista. Hänen teoksiaan luonnehditaan usein sanoilla söpö, viaton, humoristinen. Teosten materiaaleina Koyama käyttää keramiikkaa ja puuta. Puumateriaalin käyttöä hän on opiskellut Suomessa, Japanissa, Uudessa Seelannissa ja Romaniassa.