Sunilan kehittäminen maailmanperintökohteeksi käynnistyy – asukkaat ja yrittäjät mukaan työhön
Julkaistu 01.04.2022Kotkan kaupungin hanke, jonka tavoitteena on Sunilan alueen kehittäminen – aluksi alueen matkailupalveluiden osalta, mutta myöhemmin jopa maailmanperintökohteeksi, on käynnistynyt.
”Sunilan matkailupalveluiden kehittäminen – tiekartta maailmanperintökohteeksi” on hanke, jota rahoittaa kaupungin lisäksi Kymenlaakson liitto alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta.
Hankkeen koordinaattorina tulee toimimaan vuoden 2022 ajan helsinkiläis-sunilalainen Jani Kylmänen kotkalaisesta Kylmanen Consultingista. Hänellä on kokemusta kiinteistönvälityksestä, kiinteistökehittämisestä ja arkkitehtuurin ja designin hyödyntämisestä osana yleisölle tarjottavaa kokonaiselämystä.
Hankekoordinaattorin tehtäviin kuuluvat mm. Sunilan tunnettuuden lisääminen ja yhteistyöverkostojen vahvistaminen, matkailupalveluiden kehittäminen yhdessä matkailutoimijoiden kanssa sekä vierailijoita palvelevan info- ja palvelupisteen toteuttaminen Sunilaan kesäkaudella 2022. Palvelupiste palvelee myös Sunilan Kantolassa 15.6.-31.7. pidettävän Aino Aalto-näyttelyn kävijöitä.
Unescon maailmanperintökohdeprosessin tukemiseksi Kotka toteuttaa lisäksi suunnitelman Sunilan alueen kehittämiseksi ja kaupunki on tätä varten tehnyt sopimuksen Pink Eminence Oy:n kanssa ”Sunila maailmaperintökohteeksi” -vision ja tiekartan luomisesta.
Tiekartta tulee sisältämään suunnitelman Sunilan Kantolan ja muiden alueen rakennusten yhteiskäytöstä ja palvelukonsepteista sekä liiketoiminnallisten edellytysten kehittämisestä alueella.
Asukkaat ja yrittäjät kutsutaan mukaan alueen kehittämiseen
Tiekarttatyö on lähdössä liikkeelle ja siihen kuuluu lähtötietoihin perehtyminen, sidosryhmien haastattelut ja vertailukohteisiin perehtyminen. Jatkossa vuorossa ovat vision työstäminen Sunilasta ja toimenpidevalinnat. Työn tuloksena syntyy visio ja tiekarttaehdotus, josta ilmenee konkretisoitu toiminta palveluineen ja vaikutuksineen.
Tähän liittyen alueen asukkaille, yrityksille ja muille sidosryhmille tullaan kevään aikana järjestämään työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.
”Asukkaiden osallistaminen työpajoilla ja kyselyillä on tärkeää. Samalla haluamme puhua Sunilan palvelujen kehittämisestä, missä kotkalaistoimijat ovat avainasemassa”, muistuttaa Outi Raatikainen Pink Eminence Oy:stä.
Myös Kotkan kehitysjohtaja Terhi Lindholm korostaa yhteistyön merkitystä.
” Alueen ja palveluiden kehittämisessä otetaan nyt selkeitä askelia eteenpäin asukkaiden, yrittäjien ja sidosryhmien kanssa. Sunilan kiinnostavuus asuinpaikkana ja matkailukohteena on vahvistumassa ja sitä vauhditetaan yhteisellä tekemisellä, jonka tavoitteena on myös status Unescon maailmanperintökohteena.
Työpajat järjestetään Sunilan Kantolassa 27.4. klo 17 ja 16.5. klo 17. Keskustelutilaisuuden ja muiden hankkeeseen liittyvien tapahtumien päivämääriä ei ole vielä päätetty ja niistä tiedotetaan myöhemmin lisää. Tiekartan valmistumisajankohta on elokuussa.