Tunnelmia työsuojeluvaltuutettujen kaudelta
Julkaistu 20.10.2021 Kirjoittajalta Anna Vanhala(Kirjoittajat: Mats Saari ja Jarno Hagren, Kotkan kaupungin työsuojeluvaltuutetut)
Kohta päättyvä työsuojelutehtävän kausi on ollut omalta osaltani varsin mielenkiintoinen. Elokuussa 2018 jätin 33 vuoden jälkeen kouluympäristön, kellojen pirinän ja lasten mekastuksen. Tilalle sain aivan erilaisen työympäristön, työtehtävän sekä paljon, paljon uusia ihmisiä, joiden kanssa oli opeteltava uudet työtavat. Uudessa työssä oli kokouksia, palavereja, työpaikkakäyntejä, sisäilmaston selvittämistä, ristiriitojen selvimistä ja todella paljon asioita, joita en osannut edes kuvitella.
Ensimmäinen vuosi kului vauhdikkaasti uutta oppien ja uuteen sopeutuen. Yhteistyö, kanssakäyminen ja sosiaaliset taidot ovat olleet tärkeämmässä roolissa kuin etukäteen ajattelin. Itse olen ollut varsin onnekas, koska olen kohdannut pääsääntöisesti vain mukavia ihmisiä. Ilman monitahoista ja sujuvaa yhteistyötä työsuojelua ei voi ylläpitää saatikka edistää. Kaikkein suurin työ oli oppia hiljaisuuteen ilman, että on sidottu lapsilaumaan ja haukansilmä-tarkkailuun. Tulin tähän tehtävään siis erityisluokalta, niin sanotulta ”tarkkikselta”.
Keväällä 2019, Kymsoten perustamisen myötä, edustettavien määrä pieneni jonkin verran ja samalla kohteiden lukumäärä väheni. Kotkantie 3:n luottamusmiestalo hiljeni muutoksen myötä, kun pääluottamusmiesten edustettavia poistui Kymsoten puolelle. Tällä hetkellä talossa on kolme täyspäiväisesti työskentelevää henkilöä.
Ei aikaakaan, kun korona alkoi nostaa päätään. Sen myötä alkoivat digiloikat, etätyöt, käsidesit, turvaetäisyydet ja taistelu kasvomaskien kanssa. Päätimme toisen työsuojeluvaltuutetun Jarnon kanssa, että tulemme kuitenkin päivittäin työpaikalle ja pidämme yllä totutun rutiinin. Teams-kokoukset seurasivat toinen toisensa jälkeen, mutta työpaikoilla kävimme kuitenkin säännöllisesti, tosin harvemmin entiseen verrattuna ja tietenkin hygienia- ja muut turvallisuusohjeet huomioiden. Tätä riemua kestikin sitten melkein kaksi vuotta.
Nyt rokotusten jälkeen alkaa häämöttää ”uusi normaali”, kuten sitä nykyään kutsutaan. Minkälaiseksi se muodostuu, jää nähtäväksi. Sisäilma-asiat ovat jääneet jo reippaasti taka-alalle mutta ei haasteita tule työsuojelun saralta puuttumaan. Työntekijöiden ja heidän esimiestensä työ kentällä on ollut alituisessa muutoksessa. Työmäärä sekä tietotulva tuntuvat kasvavan nopeammin kuin henkilöstö pystyy sulattamaan eikä loppua näy. Mielipide kentällä tuntuu olevan kautta linjan, ylhäältä alas, että saaviin kaadetaan koko ajan lisää mutta toisesta päästä ei lähde mitään pois.
Suuri osa kaupungin palveluista koostuu varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta. Nuo edellä mainitut haasteet ovat varmasti niitä, joita seuraavan nelivuotiskauden aikana alamme rohkeasti ja hyvissä ajoin ratkomaan, jotta henkilöstö pysyy työkykyisenä ja kykenee tehtävänsä täyttämään.
Kirjoittaja Mats Saari on Kotkan kaupungin työsuojeluvaltuutettu.
*************************************************************************************************
Työsuojeluvaltuutetun kausi alkaa olla lopuillaan, ja on hyvä hetki summata mennyttä. Nelivuotiskausi on sen verran pitkä, että siinä saa hyvän näköalapaikan työsuojeluun , ja miten sitä Kotkan kaupungilla tehdään.
Yhteistoiminta kaupungin organisaatiossa on hyvin hoidettu. Se helpottaa valtuutetun työtä huomattavasti. Kun haasteita ilmenee, ja niitä aletaan selvitellä , eikä vastakkainasettelua ilmene, vaan päämäärä on kaikkien mielessä selkeänä miten haasteeseen löydetään ratkaisu? Aina se ei tule helpolla, vaan vaatii paljon työtä, ja moniammatillistakin osaamista.
Iloisena voin todeta, vaikka valtuutetun työhön kuuluu niin haastavia, raskaita, kuin iloisiakin tehtäviä. Pääsääntöisesti kausi on ollut positiivinen kokemus.
Henkilöstön kanssa toimiminen sekä työpaikoilla käynti ovat työsuojelun päätehtävää. Joskus kuulee ihmisten kysyvän: ”mikäs täällä nyt on pielessä, kun valtuutettu tulee tänne”? Ilahduttavan usein kuulee kyllä myös: “kiva kun tulit, minulla olikin juuri sinulle asiaa”.
Työsuojeluvaltuutetun työtä tehdään kyllä paljon myös koneelta käsin. Muistioiden kirjoittamista ja asioiden selvittämistä joutuu tekemään paljolti koneella, sekä nyt poikkeusaikana kaikki kokoukset, johtoryhmät ja muut palaverit on hoidettu etänä. Työsuojelun hoitaminen kokonaan konttorista käsin ei onnistu, vaan valtuutetun täytyy käydä myös työpaikoilla säännöllisesti tapaamassa edustettavia.
Mennyt kausi, kuten aiemmin jo totesin, on ollut hieno kokemus. Se välitön palaute jota kentältä saa, on mahtavaa . Myös risut, joita tässäkin työssä välillä tulee, antavat itselle mahdollisuuden parantaa tekemistään sekä ottaa oppia. Vuoropuhelu kollegan kanssa, sekä mielipiteiden vaihto taas antaa tervetullutta uutta näkökulmaa asioiden lähestymiseen.
Lopuksi voi varmaan sanoa, että työ johon sisältyy työhyvinvoinnin, työssä jaksamisen sekä turvallisuuden kanssa toimimista, ei voi olla työnä huono, vaan se on mahtava duuni, jota olen mielelläni tehnyt!
Kirjoittaja Jarno Hagren on Kotkan kaupungin työsuojeluvaltuutettu.