Katariinan Meripuisto

Öljysatamasta merelliseksi kansanpuistoksi

Kotkansaaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Katariinan Meripuisto on yli 20 hehtaarin suuruinen puisto- ja virkistysalue, joka on vilkkaassa käytössä ympäri vuoden. Öljysatamasta merelliseksi kansanpuistoksi vähitellen kasvanut Katariinan Meripuisto on erittäin monipuolinen toimintapuisto kaiken ikäisille.

Puiston pääsuunnittelija on Kotkan kaupungin entinen pitkäaikainen kaupunginpuutarhuri puutarhaneuvos Heikki Laaksonen.

Ilmakuvia Kotkan puistoista, Katariinan meripuisto. Kuva: Korppi Films Oy

Nestesatama muuttui puistoalueeksi

Alueen nestesatamatoiminta päättyi 2000-luvun alussa. Entinen säiliökenttä puhdistettiin öljy-yhtiöiden toimesta perusteellisesti ja maisemointityöt voitiin aloittaa vuonna 2004.

Fort Katariina – muisto menneestä

Kumpareen korkeimmalla kohdalla sijaitsee Ruotsinsalmen linnoituskaupungin keskuslinnoitus Fort Katariina, jota Museovirasto on kunnostanut. Linnoituskaupungista sai alkunsa Kotkan kaupunki.

Meripuiston pohjoispuolelle, entiselle teollisuusalueelle, tulee nousemaan uusi merellinen asuinalue.

Katariinan Meripuiston skeittipaikka

Liikunnan iloa ja leikin riemua

Katariinan Meripuistossa on upeiden kallioiden ja merimaisemien lisäksi paljon nähtävää ja koettavaa.

Puistossa on laaja nurmialue, joka on vapaasti käytettävissä auringonottoon, pallopeleihin tai vaikkapa leijan lennättämiseen. Puistossa on runsaasti välineitä, joita voi käyttää sekä leikkiin että kuntoiluun sekä muumileikkipaikka. Kallioille on tehty auringonottoa ja oleskelua varten istuskelupaikkoja.

Katariinassa on skeittiramppi, jonka suunnittelussa käyttäjät ovat olleet aktiivisesti mukana. Vauhdin hurmaa voi kokea skeittilaudoilla ja pyörillä myös n. 38 metriä pitkällä Pump track -radalla. Kesällä 2019 Katariinan meripuistoon valmistui skeitti- ja liikunta-alueen pooli, jonka rakentamiseen on saatu valtionavustusta. Uusimpana houkuttimena on vuonna 2020 valmistunut monipuolinen parkouralue.

Leikkivälineitä_Katariinan_Meripuistossa

Ankkuriluoto

Niemen eteläkärkeen on rakennettu luoto, jonka metallisen sillan voi myrskysäällä kuulla ”laulavan”. Luodolle sijoitettu ankkuri on peräisin 1800-luvulta olevasta purjelaivasta.

Ankkuriluoto on virallinen tuhkansirottelupaikka. Luodolta sirotellaan mereen vuosittain noin sadan uurnan tuhkat.

Labyrintti voi antaa elämyksen

Mietiskelylabyrintin kiertämisen sanotaan olevan myös henkinen kokemus, jonka ihminen voi tuntea rauhoittavana tai virkistävänä, tilanteesta riippuen. Kävelymatkaa Kotkan mietiskelylabyrintin keskelle ja takaisin on 1050 metriä. Taputtamalla käsiäsi yhteen keskipisteessä voit kokeilla kaikuuko labyrintti. Labyrintin vierestä löytyy infotaulu, joka kertoo lisää tämän rakenteen alkuperästä sekä labyrinttien historiasta, joka vie jopa 3000 vuoden taakse.

Katariinan_Meripuiston_ankkuriluodon_ankkuri

Välillä evästellään ja taas jaksaa…

Puistossa on useita grillein varustettuja piknikpaikkoja, jotka ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Graniittisten pöytien ääreen mahtuu 8-10 henkilöä. Seitsemästä erilaisesta graniittilaadusta koostuvan suurimman pöydän ääreen mahtuu jopa 50 henkilöä.

Grillinkäyttäjät tuovat mukanaan omat puut tai hiilet.

Katariinan meripuistossa on wc, joka on käytettävissä noin 1.5. – 31.10. välisenä aikana (aukiolossa on pientä liukumaa kesävesien aukeamisesta ja sulkemisesta riippuen). WC on avoinna päivittäin klo 6 – 22. Kesän 2024 osalta wc on jo suljettu.

Tammisotilaat-tilataideteos

Katariinan meripuistossa on 28 tammisotilasta tähyämässä vanhalle taistelupaikalle.

Vuonna 1789 – 1790 käydyssä Ruotsinsalmen meritaistelussa upotettiin arviolta jopa 80 alusta, kun Ruotsin ja Venäjän laivastot ottivat mittaa toisistaan Kotkan edustalla. 1900-luvun alussa merestä nostettiin tammisia hylyn osia. Museo tarjosi tätä ainutlaatuista puumateriaalia puistotoimen käyttöön ja nyt massiiviset laivan tammiosat jatkavat elämäänsä kestän kehityksen mukaisesti uusiokäytössä kulttuurisesti arvokkaana taideteoksena nimeltään tammisotilaat.

Tilataideteoksen on suunnitellut Kotkan kaupungin entinen kaupunginpuutarhuri puutarhaneuvos Heikki Laaksonen.

Kuvassa on Katariinan meripuiston tammisotilaat

Majakat vartioivat meriliikennettä

Meripuistossa on esillä pienoismalleja Itäisen Suomenlahden majakoista Porkkalanniemeltä Seiskarin saareen. Valaistut majakat ovat kotkalaisen Mikko Taskisen valmistamia.

Kuvassa on Katariinan meripuiston majakat

Tervaleppälehdossa on ikimetsän tunnelma

Avoimen puistonosan itäpuolella oleva Katariinan tervaleppälehto edustaa Itäiselle Suomenlahdelle tyypillistä alkuperäistä luontoa. Alue on rauhoitettu vuonna 1964 kaupunginhallituksen päätöksellä.

Tervaleppälehto poikkeaa täysin Fort Katariinaa ympäröivästä avoimesta hiekka- ja kallioalueesta. Puistokokonaisuus on luonnonarvoiltaan erittäin monipuolinen, varsinkin kasvillisuuden ja linnuston osalta.

Tervaleppälehto sijaitsee puronotkelmassa, jossa on ikimetsämainen tunnelma. Lajistonsa lisäksi lehdolla on rikas historia. Alueella sijaitsee Ruotsinsalmen linnoituskokonaisuuteen kuuluvia rakennelmia, kuten ruutikellarin perustukset ja tiilikasarmin kivijalka.

Katariinan Meripuistosta voi ulkoilureittejä pitkin kävellä Mansikkalahden ja Meriniemen kautta Sapokkaan. Rantavyöhyke on kivikkoinen, komeiden vanhojen mäntyjen hallitsema. Alueella on paljon upeita siirtolohkareita, jotka muodostavat jopa veistoksellisia kokonaisuuksia.

Mansikkalahdessa on uimaranta, lasten leikkipaikka ja grillein varustetut piknikpaikat. Sapokassa sijaitsee vesipuiston lisäksi mm. pienvenesatama vierasvenepalveluineen ja Maretarium. Alueella on kahvila- ja ravintolapalveluita.

Katariinan meripuiston palkinnot

  • ELCA:n Trend Award, Euroopan viheraluerakentajien pääpalkinto vuonna 2012
  • Vuoden Ympäristörakenne 2012
  • Green Flag Award -tunnus vuosina 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 ja 2024