Tietoinen ja salliva elämäntapamuutos
Julkaistu 25.11.2020 Kirjoittajalta Anna VanhalaKotkan kaupungin työntekijöitä kannustetaan pitämään itsestään ja työkyvystään huolta. Muun muassa erilaisia liikuntaryhmiä on jatkuvasti tarjolla. Tänä syksynä olemme myös toteuttaneet painonhallintaryhmän henkilöstölle. Sen myötä olen kahlannut elämäntapamuutoksiin liittyvää kirjallisuutta ja päässyt osallistumaan asiantuntijoiden aihetta valaiseville luennoille. Olen oppinut monta olennaista asiaa.
Yksilöllisyys. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä toimiva elämäntapamuutos. Oikeastaan juuri ulkopuolelta annettujen ohjeiden noudattaminen ja tiukka kontrolli ovat pannassa, kun haetaan pysyvää elämänmuutosta. Yksioikoisia totuuksia hakeva voikin pettyä, jos haluaa tietää, kannattaako ihmisen käydä säännöllisesti vaa’alla tai urheilla tyhjällä mahalla laihtuakseen. Jokaisen pitäisi löytää itselleen sopiva muutoksen tapa.
Pitkäjänteisyys. Tosi tylsä juttu, nopeat muutokset olisivat niin innostavia. Olisi kuitenkin orientoiduttava tekemään elämäntavoissa vain sellaisia muutoksia, joita voisi kuvitella jatkavansa useita kuukausia – tai jopa loppuelämän ajan. Joni Jaakkolan sanoin: ”elämäntavat ovat oikeastaan koko ajan vähän rikki”. Eli elämäntilanteiden ja myös oman kehon väistämättä muuttuessa olisi syytä tehdä pientä päivitystä aika ajoin. Tämän huomaa ainakin näin päälle nelikymppisenä. Pieni raihnaisuus ja jäykkyys eivät ole vähenemään päin. Huoltoa kaivataan enenevissä määrin.
Rutiinit. Tämä on pelastus pitkäjänteisyyden vaatimuksen kanssa kamppaillessa. Muodosta uusista tavoista rutiineita, niin toteutat niitä kuin huomaamatta. Ei toki toimi kaikissa asioissa, mutta onneksi löytyy myös arjessa riittävän toimivia uusia asioita, joihin voit itsesi totuttaa ja jopa koukuttaa. Se, miten kauan jonkun asian muodostuminen rutiiniksi vie, vaihtelee tutkimustuloksesta ja asiantuntijan näkökulmasta toiseen. Sekä tietysti asiasta, josta uuden tavan haluaa muodostaa. Joskus viikkoja, usein kuukausia tai sitten vaikkapa puoli vuotta.
Armollisuus, joustavuus ja tietoisuus. Vaikeita teemoja kaikki, ja ehkä juuri niiden yhdistäminen on haastavaa. Juhlissa toteutat joustavuutta ja syöt suklaakakkua sekä olet armollinen itsellesi, etkä sure tällaisia ”repsahduksia”. Elämäntavoissa pitäisi olla tämänkaltaista joustavuutta, jotta niitä haluaa oikeasti toteuttaa hautaan asti. (Ja sinne asti muuten elämäntavat meillä jokaisella jatkuvat!) Silti elämässä tulisi olla riittävästi tietoista valintaa, jotta eläisimme vaikkapa 80-prosenttisesti siten, kuin olisi meille hyväksi. 20 prosenttia voi sitten olla niitä sattumia: lököilyä ja herkkuja vaikkapa.
Ajatus elämänlaatuun ja sen lisäämiseen. Jos keskittyy hampaat irvessä painonpudotukseen niin prosessi voi tuntua pitkältä ja tuskaiselta. Jos taas pystyy keskittymään oman hyvinvoinnin paranemiseen niin muutosten tekeminen ja toteuttaminen on todennäköisesti helpompaa. On myös hyvä muistaa, että tässäkin asiassa terve itsekkyys on hyvästä. Kuka priorisoi hyvinvointiasi, jos et sinä itse…