Uutena esimiehenä aivan uudessa tehtävässä
Julkaistu 02.11.2020 Kirjoittajalta Anna VanhalaAloitin työni Kotkan kaupungin opetustoimessa uutena esimiehenä aivan uudessa tehtävässä helmikuun alussa 2019. Opiskeluhuollon suunnittelijana tehtäväni on toimia opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelujen esimiehenä sekä suunnitella ja kehittää opiskeluhuoltoa kokonaisvaltaisesti. Valinta yhdeksi vuoden esimiehistä 2020 on minulle henkilökohtaisesti tärkeä tunnustus. Huolimatta siitä, että minulla ei ollut aikaisempaa ja näin laajaa esimieskokemusta, kaikki elämäni varrella hankkimani tiedot ja taidot sekä omat kokemukseni erilaisista esimiehistä ovat muovanneet minua oikeaan suuntaan. Valmiiksi tässä työssä ei koskaan tule – kehittymisen eteen on koko ajan tehtävä työtä.
Toimin nyt esimiehenä asiantuntijaorganisaatiossa, jonka jäsen olen aikaisemmin ollut. Muutaman vuoden poissaolon jälkeen palatessani tiesin, että tulen esimieheksi työyhteisöön, jossa on todella paljon tietoa, taitoa ja osaamista. Olen ylpeä siitä, että meillä on juuri tällainen porukka. Asiantuntijat haluavat jatkuvasti kehittää ja parantaa työtään. Oma tehtäväni onkin haastaa heitä ylittämään itsensä ja kannustaa rohkeasti sekä turvallisesti pois mukavuusalueelta ihmettelemään, kokeilemaan ja oivaltamaan. Tehtäväni on antaa tietyt, turvalliset reunaehdot, joiden sisällä jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään, hyödyntää omaa osaamistaan ja luovuuttaan yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Tavoitteena on saavuttaa työn imu, hyvä energia tai flow-tila, jolloin monien tutkimustenkin mukaan työtyytyväisyys kasvaa. Tarvitaan vapautta ja vastuuta sopivassa suhteessa.
Henkilöstöni työskentelee eri puolilla kaupunkia eri yksiköissä. Esimiehenä minun on todella tärkeää tietää ja ymmärtää, miten erilaisissa yhteisöissä toimitaan ja yhteistä työtä tehdään. Esimiehenä tehtäväni on olla tavoitettavissa, kuunnella, auttaa, kannustaa, luoda edellytyksiä ja mahdollistaa asiantuntijoiden tekemää työtä parhaalla mahdollisella tavalla. Kiinnostus toisten ajatuksista, näkökulmista ja tunteista edellyttävät jatkuvaa dialogia. Siitä syntyvät kunnioitus, luottamus ja yhteinen ymmärrys.
Ajattelen, että esimiehen on toimittava esimerkkinä, oltava ennustettava ja pidettävä kiinni lupauksistaan. Usein se, että tekee johdonmukaisesti päätöksiä ja lupaa tehdä parhaansa, tekee esimiestyötä näkyväksi ja voi vahvistaa luottamusta. Tämä vaatii esimieheltäkin jatkuvaa sopeutumiskykyä ja luovien ratkaisujen etsimistä, sillä usein asioissa ilmenee enemmän kuin pari muuttujaa.
Tärkeänä esimiehen tehtävänä on kuormituksen säätely ja työhyvinvointiin liittyvät asiat. On oltava herkillä ja kuulolla siitä, millaisia heikkojakin signaaleja kentältä kuuluu. Esimiehenä tehtäväni on etsiä ratkaisuja kokonaisuuteen. Se voi tarkoittaa rohkeita, rakenteellisia muutoksia tai vaikkapa yksittäisen asiantuntijan työtapojen tarkastelua. Vastuun kantaminen hankalissa tilanteissa, pyrkimys oikeudenmukaisiin ratkaisuihin ja oman henkilöstön puolien pitäminen ovat kaikki tärkeitä tehtäviä. Oleellisen tärkeää on, että niistä voidaan keskustella avoimesti ja ratkaisuille on olemassa selkeät perustelut.
Esimiehenä on tärkeää tunnistaa omat vahvuutensa ja kehityskohteensa. Minulla on vielä paljon opittavaa ja monissa asioissa saan edelleen kasvaa ja kehittyä. Meillä opiskeluhuollossa käydään kolmannesvuosikeskustelut varsinaisen kehityskeskustelun lisäksi. Näissä vapaamuotoisemmissa keskusteluissa saan jatkuvasti arvokasta tietoa asiantuntijatyön tilanteesta ja kehittämiskohteista sekä samalla saan säännöllisesti palautetta omasta esimiestyöstäni. Palautetta ei koskaan voi saada liikaa ja sitä minunkin pitää vielä oppia antamaan enemmän. Omasta työssäjaksamisesta ja kuormituksesta on myös tärkeää huolehtia. Sitäkin tässä täytyy vielä harjoitella.
Ihmisten kanssa yhdessä tehtävä työ on aina ollut minulle tärkeää. Sitä tehdään suurella sydämellä, tiedoilla, taidoilla ja osaamisella, joka kehittyy koko ajan. Ajattelen, että Kotkan kaupungin arvot rakkaus, reiluus ja rohkeus – niillä pääsee esimiestyössäkin jo tosi pitkälle.
Kirjoittaja Nina Kaukoranta on opiskeluhuollon suunnittelija ja yksi Kotkan kaupungin Vuoden esimiehistä 2020.