Uusia ratkaisuja työllisyyden ja osallisuuden tukemiseen – Hae rahoitusta 3. sektorin palvelukokeiluihin!

Julkaistu 16.04.2025

Kotkan kaupunki kutsuu rekisteröityjä yhdistyksiä, järjestöjä ja kolmannen sektorin toimijoita kehittämään ja pilotoimaan palveluja, jotka edistävät työllisyyttä ja vahvistavat kuntalaisten osallisuutta.

Haku on avoinna 16.4.–30.5.2025

Hakemusten käsittely: Hyvinvoinnin ja työllisyyden vastuualueen johtoryhmä 10.6.2025.

Palvelukokeilujen tavoitteet:

Palvelukokeilujen päätavoitteena on vahvistaa osallistujien työelämävalmiuksia, hyvinvointia ja osallisuutta – niin työelämään suuntaaville kuin tällä hetkellä sen ulkopuolella oleville. Kohderyhmiä voivat olla esimerkiksi työttömät, kansainväliset opiskelijat, maahan muuttaneet, osatyökykyiset ja eläkkeellä olevat tai nuoret. Kokeilujen keskiössä on uusien ratkaisujen ja toimintamallien kehittäminen. Kokeilut voivat sisältää muun muassa merkityksellistä tekemistä, sosiaalisten taitojen kehittämistä ja yhteisöllisyyden tukemista.

Kenelle rahoitusta myönnetään?

Rahoitusta voivat hakea Kotkassa toimivat rekisteröidyt yhdistykset, järjestöt ja muut kolmannen sektorin toimijat.

Minkälaisiin palvelukokeiluihin tukea voi hakea?

  • Palvelukokeilujen tulee tukea Kotkan kaupungin strategisia tavoitteita: kaupunkistrategia, hyvinvointisuunnitelma ja/tai osallisuusohjelma.
  • Palvelukokeilun tulee edistää sekä osallisuutta että työllisyyttä.
  • Yhteistyö useamman toimijan kanssa on mahdollista – hakemuksessa tulee kuvata rahoituksen ja vastuiden jakautuminen.
  • Päällekkäisyyksiä tulee välttää, eli palvelukokeilun ei tule olla sama kuin jo olemassa oleva toiminta tai kilpailutettu palvelu.)
  • Uudet ja innovatiiviset lähestymistavat ovat tervetulleita! Esimerkiksi tuetun vapaaehtoistoiminnan muodot, vertaistukeen perustuva ohjaus tai maahanmuuttajien yhteiskunnallisten ja kielellisten valmiuksien tukeminen.

Miten työttömät henkilöt voivat kiinnittyä palvelukokeiluun?

Osallistuminen palvelukokeiluun voi tapahtua esimerkiksi työkokeilun kautta, joka toteutetaan toimijan järjestämässä työympäristössä tai etämuodossa. Mikäli työkokeilun maksimiaika on jo käytetty tai siihen ei ole muuten oikeutta, voi hanke tarjota valmennuksellista ja vapaaehtoista tukea työmarkkinavalmiuksien parantamiseen. Tämä ei vaikuta osallistuvan henkilön työttömyysturvaoikeuteen.

Rahoitus ja budjetti:

Palvelukokeilut rahoitetaan kahdesta eri kustannuspaikasta: syrjäytymisen ehkäisyn budjetista ja työllisyyden edistämisen budjetista.

Kokeiluihin on yhteensä käytettävissä 50 000 euroa, ja rahoitusta voi hakea seuraavissa summissa:

  • 25 000 euroa tai
  • 50 000 euroa

Rahoituspäätökset ja toteutus:

Palvelukokeiluhakemusten käsittely ja päätöksenteko suoritetaan Hyvinvoinnin ja työllisyyden vastuualueen johtoryhmässä hakemusten perusteella. Hakemukset käsitellään 10.6.2025.

Palvelukokeilut tulee toteuttaa, laskuttaa ja maksaa 31.12.2025 mennessä. Palvelukokeilun tulisi alkaa viimeistään elokuussa 2025.

Rahoituksen saajan tulee toimittaa vapaamuotoinen selvitys avustuksen käytöstä 31.1.2026 mennessä. Selvityksessä tulee mihin ja miten avustus on käytetty, miten kustannukset ovat jakautuneet ja kuinka monta osallistujaa toimintaan on osallistunut. Mikäli hyväksyttävää selvitystä ei toimiteta määräaikaan mennessä, voidaan rahoitus periä takaisin joko kokonaan tai osittain.

Jatkorahoituksen mahdollisuus:

Kokeilujakson päätyttyä arvioidaan mahdollinen jatkorahoitus saavutettujen tulosten perusteella. Rahoitusta haetaan yhdistysten kuntalisään osoitetusta määrärahasta, jonka kysyntä on vähenemässä.

Palvelukokeilun hakeminen 

Palvelukokeilun rahoitusta haetaan sähköisellä lomakkeella.

Tästä pääset tekemään hakemuksen

Hakemukseen sisällytettävät tiedot:

Kohderyhmä – Kenelle palvelu on suunnattu ja miten osallistujat tavoitetaan? Arvio osallistujamäärästä.

Tavoitteet ja vaikutukset – Mitä palvelulla pyritään saavuttamaan? Miten se edistää työllisyyttä ja osallisuutta?

Sisältö ja toteutus – Kuvaus palvelun sisällöstä, toteutussuunnitelmasta, menetelmistä ja arvioidusta kestosta. Kuinka palvelu eroaa aiemmista tai nykyisistä vastaavista palveluista? Miten se tuo uusia näkökulmia, toimintamalleja tai ratkaisuja?

Ohjausresurssit – Ketkä vastaavat palvelun toteutuksesta ja miten resurssit jakautuvat?

Vaikuttavuuden seuranta ja raportointi – Miten palvelun tuloksia mitataan ja arvioidaan?

Lisäksi hakemuksen liitteeksi on toimitettava palvelukokeilun taloussuunnitelma. Halutessasi voit liittää hakemukseen myös vapaamuotoisen suunnitelman tai kuvauksen palvelukokeilusta.

 

Hakemuksen käsittelyssä mukaillaan Kotkan kaupungin hyvinvointiavustuksen myöntämisperiaatteita.

tUTUSTU 2025 HYVINVOINTIAVUSTUKSen MYÖNTÄMISPERUSTEISIIN (pdf)

Lisätietoja:

Mikäli sinulla on kysyttävää tai haluat keskustella hakemuksestasi tai ideastasi, ta rohkeasti yhteyttä!