Miä <3 mun duunii!
Julkaistu 15.01.2025 Kirjoittajalta Anna Vanhala(Kirjoittajat: Tuula Tissari ja Anna Vanhala)
Kotkan kaupungin henkilöstölle toteutettiin hiljattain työhyvinvointikysely. 80 % vastaajista suosittelisi kaupunkia työantajana myös tuttavalleen. Tämä oli Kevan vertailuaineiston valossa suotuisa tulos.
“Suosittelisitko työpaikkaasi” on useista kyselyistä tuttu muotoilu. Sitä voi pitää hyvänä mittarina, koska se pakottaa selkeään kannanottoon eli vastaamaan joko kyllä tai ei.
Ylen parin vuoden takaisessa artikkelissa tarkasteltiin, miksi joitakin työpaikkoja suositellaan ja toisia ei. ”Tyytyväisten ja tyytymättömien välillä suurin ero näyttää liittyvän johtamiseen ja toisaalta työpaikan kulttuuriin ja arvoihin. Kolmantena painottuvat urakehityksen mahdollisuudet.”
Jos vastaaja on antanut näistä kolmesta alueesta huonon arvosanan työpaikalleen, hän ei todennäköisesti myöskään suosittelisi työpaikkaa muille.
Ehkä hieman yllättäen työn ja vapaa-ajan suhde ei ollut yhtä tärkeä. Myöskään työstä maksettu palkka ei erottanut työpaikkaansa tyytyväisiä ja tyytymättömiä. Vaikka palkka olisi hyvä, työpaikkaa ei suositeltaisi tuttaville, jos muut tärkeät asiat eivät ole kunnossa.
Kotkan kaupungin nuorisopalvelupäällikkö Tuula Tissari kertoo, miksi kaupunki on hänen mielestään hyvä työpaikka:
Olen onnekas, kun saan tehdä työtä, josta pidän ja joka sopivalla tavalla haastaa minua – jos ei päivittäin niin riittävän usein.
Olen työskennellyt Kotka kaupungin nuorisotyön yksikössä lähestulkoon koko työurani. Tulin ensiksi hommiin muutaman viikon sijaiseksi. Se aika on nyt venynyt 27-vuotiseksi uraksi lasten ja nuorten parissa.
Yksikössäni on aina pyritty ammattitaidon ylläpitämisen ja kehittymisen mahdollisuuteen sekä omien vahvuuksien vahvistamiseen. Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen näkökulmasta ammatillinen lisäkoulutuksen mahdollistaminen ja oman osaamisen kehittäminen on ollut itselleni äärimmäisen tärkeää. Se on tuonut voimavaroja kohdata erilaisia arjen tilanteita ja tuonut uutta innostusta sekä voimaantumista omaan työhön.
Arvostan työnantajani myönteistä ja kannustavaa otetta, suhtautumista itsensä kehittämiseen, uuden oppimiseen ja omien vahvuuksien vahvistamiseen. Meillä on osaavia ja innostuneita työntekijöitä.
Koen, että selkeälinjainen johtaminen tuo vakautta yksikköön. Pitkäjänteinen strategiatyö antaa vapauden toteuttaa omaa nuorisotyön tehtävää rauhassa ja pitkäjänteisesti lasten ja nuorten hyväksi.
Dialoginen toimintakulttuuri luo mahdollisuuden saavuttaa yhteinen ymmärrys ja vahvistaa kuulluksi tulemisen tunnetta yksikön sisällä. Se antaa mahdollisuuden olla osallisena yhteisessä työssä yhdenvertaisesti. Tulee tunne siitä, että minun ajatukseni kuullaan ja että olen työyhteisössäni tärkeä. Työtä ohjaavien, yhteisten kaupunkistrategian arvojen taakse on ollut helppo asettua. Niiden pohjalta on hyvä rakentaa yksikön toimintaa.
Kysymys kuului: millainen on hyvä työnantaja? Minulla on hyvä työnantaja; kannustava, innostava ja selkeä tavoitteissaan. Työnantaja tukee työntekijää siten, että hänellä on parhaat mahdolliset edellytykset tehdä oma tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä toteutuu mielestäni omalla kohdallani omassa yksikössäni ja siitä syystä olen ylpeästi Kotkan kaupungin ja nuorisotyön yksikön työntekijä.
Tuula Tissari, nuorisopalvelupäällikkö
Anna Vanhala, henkilöstösuunnittelija