Huoltajat ovat erittäin tyytyväisiä Kotkan varhaiskasvatukseen
Julkaistu 24.01.2025Kotkan päiväkodeissa hoidettavina olevien lasten huoltajat ovat erittäin tyytyväisiä kaupungin tarjoamaan varhaiskasvatukseen.
Tämä selviää tuoreesta asiakaskyselystä, joka tehtiin lasten huoltajille viime marraskuussa. Kyselyssä arvioitiin varhaiskasvatuspalvelua ja -toimintaa vuonna 2024 ja siihen vastasi yhteensä 401 huoltajaa. Vastausprosentiksi muodostui 22,96 %.
Vastausten yleisvaikutelma on erittäin positiivinen. Koko kyselyn vastausten keskiarvoksi muodostui 4,50/5 mikä on samaa tasoa lähivuosina toteutettujen asiakaskyselyjen kanssa (syksy 2023 KA 4,45/5). Huoltajien antama yleisarvosana varhaiskasvatus- tai esiopetusyksikön laadusta on 4,6 (vuonna 2023 KA 4,5).
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely koostuu varhaiskasvatuksen palveluohjausväittämistä ja sähköisen asioinnin väittämistä sekä yhteistyö-, lapsen osallisuus- ja ryhmän jäsenyysväittämistä. Kysely on suunnattu myös esiopetukseen, perhepäivähoitoon sekä yksityiseen varhaiskasvatukseen. Väittämien toteutumista huoltajat arvioivat oman kokemuksensa pohjalta. Kyselyn tulosten pohjalta kootaan varhaiskasvatuksen palvelujen ja toiminnan vahvuudet sekä kehittämiskohteet.
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely pohjautuu varhaiskasvatuksen laatukriteereihin perustuvaan mittaristoon. Kyselyssä on lisäksi väittämä perheiden yhdenvertaisesta kohtelusta varhaiskasvatuksessa. Kyselyn väittämiin vastattiin asteikolla 1—5. Vastaajilla oli myös mahdollisuus kommentoida ja esittää kehittämistoiveita asioista, joita haluavat nostaa esille.
Kyselyn perusteella kaupungin varhaiskasvatuksen vahvuuksia on mm. yhdenvertainen perheiden kohtaaminen. Huoltajien mielestä henkilöstö on ammattitaitoista ja se näkyy heidän työskentelyssään.
Lapsen osallisuus -kohdassa vahvuutena on, että aikuiset antavat mahdollisuuksia lasten liikkumiselle ja liikunta näkyy yksiköiden arjessa. Hakiessa ja tuodessa huoltajat kokevat, että lapsi tulee aidosti kohdatuksi ja hän saa aikuisen läheisyyttä.
Lapsi osana ryhmää -vahvuus on huoltajien mielestä se, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Varhaiskasvatus ja esiopetus tukevat lapsen myönteistä kuvaa itsestään.
Kehittämiskohteita kyselyn perusteella ovat mm. panostaminen tulo- ja lähtötilanteisiin, sijaisten tietoisuuden vahvistaminen lapsen ja huoltajien kohtaamisen tärkeydestä, yhdenmukaistetun aloituskeskustelukäytännön vakiinnuttaminen, lapsen vasukirjausohjeen noudattaminen, lapsen vasussa sovitun kuulumisten kerronnan noudattaminen, dokumentointi lapsen leikkiympäristön rakentamisesta systemaattisesti, lasten roolin vahvistaminen aikuisen aktiivisuudella leikkiympäristön rakentamisessa sekä selkeä ja oikea-aikainen tiedottaminen.
Kyselyssä esille tulleiden kehittämiskohteiden käsittely yksiköittäin tai toimintamuotokohtaisesti toteutuu vanhempainilloissa, lapsen varhaiskasvatussuunnitelmien laadinnan yhteydessä, henkilöstöpalavereissa ja yksiköiden kehittämispäivissä. Asiakaskyselyä hyödynnetään muiden varhaiskasvatuksen arviointivälineiden rinnalla varhaiskasvatuksen kehittämistyössä ja henkilöstön osaamisen vahvistamisessa.
Kyselyn tulokset liitteenä (pdf).