Kotka ottaa käyttöön elintarvikelain mukaisen seuraamusmaksun
Julkaistu 02.01.2025Kotkan ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö ottaa käyttöön elintarvikelain (297/2021) 67 § mukaisen seuraamusmaksun toimialueellaan (Kotka ja Pyhtää). Seuraamusmaksu voidaan määrätä, jos elintarviketoimija laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa toiminnan aloittamisesta tai merkittävästä muuttamisesta.
Kotkan ympäristöterveydenhuolto saa vuosittain tietoonsa rekisteröitymättömiä elintarviketoimijoita. Aiemmin ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä ei ole peritty seuraamusmaksua, mutta elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi maksu otetaan käyttöön. Määrättävä seuraamusmaksu on 300–5000 euroa ja se maksetaan valtiolle. Seuraamusmaksulla pyritään saamaan nykytilanteeseen korjaus ja toimijat tekemään rekisteröinti-ilmoitukset ajoissa.
Toimijalle lähetetään ennen seuraamusmaksupäätöksen tekemistä kuulemiskirje, jossa kerrotaan valvontaviranomaisen harkitsevan seuraamusmaksun määräämistä. Toimijan on mahdollista toimittaa selvitys ja lausua mielipiteensä asioista, jotka voivat vaikuttaa asian ratkaisuun.
Elintarvikealain (297/2021) 8, 10 ja 13 § mukaan toimijan on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Elintarviketoiminnan katsotaan muuttuneen olennaisesti esimerkiksi silloin, kun toimintaa harjoittava yrittäjä vaihtuu. Myös ilmoitus toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on tehtävä viivytyksettä, sillä valvonnan perusmaksu peritään aina kalenterivuoden alussa. Jos toiminnanharjoittaja tekee ilmoituksen toiminnan lopettamisesta kesken vuoden, valvonnan perusmaksun periminen päättyy seuraavan kalenterivuoden alusta.
Rekisteröinnin ja tietojen muutokset tehdään viranomaisen tarjoamassa sähköisessä Ilppa-ilmoituspalvelussa osoitteessa https://ilppa.fi/etusivu
Lisätietoja elintarviketoimijan velvollisuuksista ja lainsäädännöstä löytyy osoitteista:
Elintarvikeyrityksen perustaminen ja omavalvonta – Ruokavirasto.fi
Oiva-arviointiohjeet – Ruokavirasto.fi