HaminaKotka Satama Oy kantelee väylämaksujen moninkertaistamisesta EU:lle ja YK:lle
Julkaistu 09.12.2024Kauppamerenkulussa on vuodesta 2015 lähtien peritty väylämaksut puolitettuna väliaikaisen lainsäädännön nojalla. Suomen hallitus antoi syksyllä vastoin omaa hallitusohjelmaansa esityksen merenkulun väylämaksulain muuttamisesta sekä väliaikaisen väylämaksulainsäädännön kumoamisesta, mikä tarkoittaa väylämaksujen palauttamista täysimääräisiksi vuodesta 2025 alkaen.
Elinkeinoelämä ja suurin työntekijäjärjestö SAK sekä suuri joukko toimijoita, mukaan lukien HaminaKotka Satama Oy, ovat lujasti vastustaneet väylämaksujen nostoa. Väylämaksut ovat muutenkin kansainvälisesti hyvin poikkeava suomalainen erikoisuus. Muutos nostaa merkittävästi jo entuudestaan vientiteollisuuden muita maita korkeampia logistiikkakustannuksia ja heikentää siten Suomen kilpailukykyä. Viennin merkitys Suomelle on ratkaisevan tärkeä ja HaminaKotka satama on ylivoimaisesti Suomen suurin vientisatama.
Väylämaksuilla on paitsi Suomen elinkeinoelämän kilpailukykyä haittaava vaikutus, myös erittäin huomattava kansainvälistä ruokahuoltoa rajoittava merkitys. Tältä osin väylämaksujen korotus koskee nykyisellään kaikista maailman satamista vain HaminaKotka satamaa ja siellä toimivia yrityksiä, jotka ovat investoineet lannoiteliikenteeseen yhteensä n. 150 M€.
Massiivisella väylämaksukorotuksella estetään lannoitteiden kauttakulku Venäjältä satamamme kautta kolmansiin maihin, vaikka lannoitteet ovat osana maailman ruokahuoltoa EU:n Venäjä-pakotteiden ulkopuolella Unionin päätöksen 21.7.2022 mukaisesti. Myös YK on päättänyt, että Venäjän pakotteet eivät koske elintarvikehuoltoa eikä niiden tuontia Venäjältä.
Väylämaksujen korotukset erityisesti lannoitteiden kauttakulun osalta peräti 300 %:lla ovat HaminaKotka Satama Oy:n käsityksen mukaan tullimaksuja tai ainakin niihin rinnastettavia maksuja, joista voidaan päättää vain Euroopan Unionin säädöksillä. Suomella ei ole omaa kansallista oikeutta ko. maksuihin. Väylämaksujen korotus kohdistuu suoraan lannoitteiden kauttakulkuun, jolloin estetään myös Venäjältä tulevien, maailman ruokahuoltoon liittyvien tuotteiden (kuten lannoitteet) kuljetus maailmanmarkkinoille, millä on EU:n hyväksyntä. Väylämaksujen korotus on ristiriidassa EY:n perustamissopimuksessa hyväksytyn palveluiden vapaan tarjoamisen ilman kansallisia maksuja -periaatteen kanssa.
Vaikka Suomi korottaa väylämaksuja, HaminaKotka Satama Oy:n käsityksen mukaan korotuksia ei voitaisi periä, koska EU-oikeus sitoo Suomenkin viranomaisia ja EU-oikeudella on etusija kansalliseen oikeuteen nähden. Lisäksi Suomen meriliikenne erityisesti transiton osalta on täysin epätasa-arvoisessa asemassa muihin EU-valtioihin nähden näitä käytännössä suosien. Helsingin hallinto-oikeus on jo vuonna 2008 katsonut väylämaksujen olevan osittain ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.
Euroopan komissio kielsi 13.7.2022 Liettuaa sulkemasta Venäjältä tulevaa sanktioimatonta transitoliikennettä Klaipedan satamaan välttämättömien tavaroiden osalta. Kauttakulkuliikenne Venäjältä sallittiin, vaikka Liettua vastusti sitä Ukrainaan kohdistuvan sodan takia.
Myös HaminaKotka Satama Oy tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja on noudattanut ja tulee noudattamaan sanktioita pilkuntarkasti.