Kotkan kiertotalouspäivässä vaihdetaan, korjataan, tuunataan ja kierrätetään
Julkaistu 28.10.2024Savotan liikuntasalissa järjestetään lauantaina 16.11. klo 10-15 Kotkan kiertotalouspäivä. Savotan osoite on Mussalontie 428.
Tapahtuman tavoitteena on tehdä kiertotaloutta tutummaksi kotkalaisille erilaisten aktiviteettien, työpajojen ja esimerkkien avulla. Tapahtumaan on tulossa mm. tavaroiden vaihtoa, korjaus- ja käsityövinkkejä, kierrätysneuvontaa, poistotekstiilipiste sekä kierrätysmateriaaleista tehtävä yhteisöteos. Kotkan kaupungin päättäjiä on kutsuttu paikalle klo 11–12 jakamaan omia säästövinkkejään. Vanikan kahvila on avoinna koko tapahtuman ajan.
Kahvilaa lukuun ottamatta tapahtumassa ei myydä tuotteita tai palveluita. Tavaranvaihtoon saa tuoda vain käyttökuntoista tavaraa: vaatteita, kodin pienirtaimistoa ja harrastusvälineitä.
Tavaraa saa halutessaan tuoda tapahtumapaikalle jo klo 8 alkaen. Tavaraa saa ottaa saa enintään yhden keskikokoisen kassillisen (esim. tavallinen ruokakaupan kassi tai kangaskassi) per henkilö. Tapahtumassa on myös pistokkaiden vaihtopiste, jossa yksi pistokas vaihtuu yhteen, eli mukaan voi ottaa korkeintaan saman määrän, mitä itse on tuonut. Ei jälleenmyyjille.
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Kotkan kaupungin ympäristönsuojelun ja hyvinvoinnin edistämisen palveluyksiköt, Kotkan kierrätys ja avustus ry sekä Sotek-säätiö. Tapahtumassa mukana ovat myös mm. Kymin Alku (harrastevälineiden vaihtopiste ja lainaamo), Kymenlaakson Jäte (kierrätysneuvontaa) ja Restaurointiosuuskunta Kymen Karmiini (ikkunoiden lasittamista perinteisin menetelmin ja huonekalu/esine restaurointia).
Mitä on kiertotalous?
Kiertotalous tarkoittaa sitä, että olemassa olevia tavaroita ja materiaaleja käytetään mahdollisimman pitkään ja mahdollisimman järkevästi. Ensisijainen tavoite on pitää tavara käytössä siinä tarkoituksessa, mihin se on tehty. Tätä vaihetta voidaan pidentää mm. myymällä, vaihtamalla tai lahjoittamalla käytetty tavara eteenpäin, jos itsellä ei ole sille käyttöä. Kun tavaraan tulee vika, se korjataan.
Käyttämättömiksi jääneitä tavaroita voi myös kunnostaa ja tuunata tai keksiä tavaroille täysin uusia käyttötapoja. Kun tavara päätyy siihen kuntoon, ettei sitä enää voi kunnostaa, on seuraava vaihe tavaran osien kierrättäminen raaka-aineiksi uusien tavaroiden valmistusta varten.
”Halusimme lähteä toteuttamaan asukkaille suunnattua tapahtumaa, jonka tarkoituksena on tehdä kiertotaloutta tutummaksi kotkalaisille. Kiertotalous on jo nyt mukana monien ihmisten arjessa eri tavoin. Esimerkiksi kirjan lainaaminen kirjastosta, irronneen napin ompelu takaisin vaatteeseen, kirpputorilta ostaminen ja pakkausmuovien lajittelu kierrätykseen ovat kaikki kiertotalouden mukaista toimintaa. Kiertotalous haastaa meidät keksimään tapoja pidentää tavaroiden käyttöikää ja elinkaarta, sillä kiertotalouden tavoitteena on vähentää luonnonvarojen ylikulutusta sekä syntyvän jätteen määrää. Kiertotalouden mukaiseen toimintaan siirtymällä voimme vähentää luontokatoa, pienentää hiilidioksidipäästöjä ja samalla myös säästää rahaa”, kertoo kestävän kehityksen asiantuntija Roosa Rosenqvist Kotkan kaupungin ympäristönsuojelusta.
”Tällaiset tapahtumat yhdessä yhdistysten kanssa ovat osallisuuden edistämistä parhaimmillaan. Teemana kiertotalous on hyvin ajankohtainen ja ainakin minusta on mukava pohtia käyttöikänsä päähän tulleille tavaroille uusia käyttötarkoituksia. Kutsumalla päättäjät mukaan pohtimaan säästämistä, saamme toivottavasti hieman uusia näkökulmia ja ajatuksia myös vaikkapa kunnan toimintojen suunnitteluun”, sanoo kaupungin hyvinvoinnin edistämisen yksikössä osallisuuskoordinaattorina toimiva Hanna Pikka.