Kotka mukana ilmastonmuutoksen sopeutumistyössä – EU-rahoitusta saatu Kymenlaaksoon

Julkaistu 10.10.2024

Kymenlaaksoon on saatu EU-rahoitusta ilmastonmuutokseen sopeutumisen kokonaisvaltaisen suunnitelman laatimiseen. Pact4Resilience-hankkeen pääpartnerina toimii Kymenlaakson liitto, ja mukana ovat Kotkan, Kouvolan ja Haminan kaupungit sekä muita Kymenlaakson keskeisiä toimijoita, kuten Kymenlaakson hyvinvointialue, Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus (Syke).

Kymenlaaksoon myönnettiin 210 000 euron rahoitus Pathways2Resilience-horisonttihankkeesta, jossa kehitettyjä menetelmiä käytetään sopeutumissuunnitelman laatimisessa. Rahoituksen saaneilla alueilla testataan sopeutumissuunnitelman askelmerkkejä. Tavoitteena on mm. huomioida haavoittuvat väestöryhmät, luonnon merkitys ihmisille ja yhteiskunnalle sekä kartoittaa sopeutumistoimien rahoituslähteitä.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ulottuvat lähes kaikille yhteiskunnan osa-alueille. Muuttuva ilmasto vaikuttaa mm. rakennettuun ympäristöön, terveyteen ja hyvinvointiin, maa- ja metsätalouteen, logistiikkaan, vesistöjen tilaan ja julkisten toimijoiden taloussuunnitteluun.
Kotkan kaupunki on osaltaan varautumassa tuleviin haasteisiin, ja siksi tähän hankkeeseen osallistuu laaja joukko asiantuntijoitamme eri toimialoilta. Kymenlaaksossa olemme jo nyt edelläkävijöitä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, sillä Ilmastokestävä Kymenlaakso oli julkaisuvuonnaan 2022 ensimmäinen alueellinen sopeutumissuunnitelma Suomessa. Nyt tätä suunnitelmaa päivitetään entistä kattavammaksi ja yksityiskohtaisemmaksi.

Pact4Resilience-hankkeen tavoitteena on, että Kotka ja muut Kymenlaakson kunnat sekä julkiset toimijat ennakoivat muuttuvan ilmaston tuomia haasteita ja vahvistavat resilienssiään. Varautumalla ja ennakoimalla Kymenlaaksossa on mahdollista välttää pahimmat ilmastonmuutoksen uhkakuvat.

Lisätietoja hankkeesta: Kestävän kehityksen asiantuntija Roosa Rosenqvist, roosa.rosenqvist@kotka.fi, p. 040 585 5770.