Kaupunginhallitus: Kotkan Saariston Ystävät on erehdyttänyt kaupunkia

Julkaistu 07.10.2024

Kotkan kaupunginhallituksen mukaan Kotkan Saariston Ystävät ry on erehdyttänyt kaupunkia, kun yhdistys on hakenut avustusta Rankin ja Kirkonmaan saarien vesihuoltoa varten.
Yhdistys sai vuonna 2022 kaupungilta yhteensä 100 000 euroa avustusta Rankin ja Kirkonmaan vesihuollon uudistamiseen.

Kotkan Saariston Ystävät ry on avustushakemuksessaan sekä Rankin että Kirkonmaan osalta tuonut esiin, että Saariston ystävät on mahdollistanut osmoosilaitteiston rakentamisen Rankkiin ja Kirkonmaahan turvaten veden saannin saariin. Kummassakin hakemuksessa todetaan, että laitteisto on nyt valmis ja vettä saadaan asunto-osakeyhtiön, liiketoiminnan ja mökkiläisten tarpeisiin.

Tämä käsitys veden tuottamisvalmiudesta on osoittautunut virheelliseksi ja yhdistys on itse kertonut siltä syksyllä 2024 pyydetyssä selvityksessään, että laitteiston asennus on valmistunut vasta kesällä ja tällä hetkellä veden laatu on pesuvettä. Selvityksen perusteella jää epäselväksi, onko asennetuksi kuvatulla laitteistolla tällä hetkellä mahdollista toimittaa talousvettä asiakkaalle.

Saamansa selvityksen perusteella kaupungilla on ollut perusteltu syy olettaa, että hakemuksessa mainittu vesihuoltolaitteistosta saatava vesi olisi merivedestä tuotettua juomavettä tarkoituksenaan korvata esimerkiksi Kirkonmaalla Kymen Vesi Oy:n vesiputkella toimitettu vesi.

Edelleen kaupungilla on ollut hakemuksessa esitettyjen tietojen perusteella perusteltu syy tulkita, että veden tuottaminen on tarkoittanut veden jakelua saarella ja valmiutta siihen, että juomavettä saadaan liittyvän asiakkaan hanasta.

Kaupunginhallitus päätti ilmoittaa Kotkan Saariston Ystävät ry:lle, että yhdistyksen tulee saattaa laitteiston tilanne hakemuksessa esitetyn mukaiseen kuntoon siten, että viimeistään 1.5.2025 osmoosilaitteisto tuottaa molemmissa saarissa merivedestä juomakelpoista vettä ja yhdistyksellä tulee viimeistään kyseisenä ajankohtana olla valmius toimittaa tätä vettä asiakkaille.
Mikäli laitteisto ei ole edellytetyssä kunnossa 1.5.2025 mennessä, kaupunki harkitsee virheellisin tiedoin maksetun tuen takaisin perimistä kokonaan tai osittain.
Lisäksi kaupunginhallitus pyytää Kotkan Saariston Ystävät ry:ltä 18.11. mennessä lisäselvitystä Rankin ja Kirkonmaan hankkeen kuluista ja niiden maksamisesta sekä suunnitelluista jatkotoimenpiteistä aikatauluineen.

Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa 2024 sisäisen tarkastuksen selvityksen jatkotoimenpiteenä antaa kansliapäällikölle tehtäväksi vastata tarkastuksen kohteena olevan avustuksen myöntämiseen sekä sen maksuunpanoon liittyvien ja muiden tarvittavien selvitysten hankkimisesta Kotkan Saariston Ystävät Ry:ltä. Saadun selvityksen perusteella oli tarkoitus päättää avustuksen mahdollisesta takaisinperinnästä sekä arvioida, onko asiassa tarvetta tehdä tutkintapyyntö poliisille.

Maakauppa etuosto-oikeudella

Kaupunginhallitus päätti lisäksi käyttää etuosto-oikeuttaan 12.7.2024 allekirjoitetussa kiinteistökaupassa, jossa Tornado Logistics Oy on myynyt Prime IT Oy:lle Karhulassa sijaitsevan tontin kauppahintaan 152880 €.

Etuoston kohteena oleva tontti on voimassa olevassa Karhulanniemen asemakaavassa osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Etuoston kohteena oleva alue ei ole toteutunut Karhulanniemen asemakaavan mukaisesti ja se on rakentamaton. Tontti sisältyy vuonna 2021 voimaan tulleeseen Karhulan keskustan osayleiskaavan alueeseen. Osayleiskaavassa tontin alue on valtaosin osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi ja loppuosa työpaikka- ja lähivirkistysalueeksi.

Tontin nykyinen asemakaavallinen käyttötarkoitus ei ole voimassa olevan osayleiskaavan ja kaupungin maankäyttötavoitteiden mukainen. Tontin alueelle on vuonna 2022 tullut vireille maanomistajan hakema Hiomonlaakson asemakaavan muutos, missä etuoston kohteena oleva alue on tarkoitus muuttaa osayleiskaavan mukaiseksi eli valtaosin pientaloalueeksi.

Kaupan kohteena oleva alue on voimassa olevan Karhulan keskustan osayleiskaavan ja Kotka-Hamina seudun strategisen yleiskaavan mukaisesti osoitettu asumiselle. 12.7.2024 allekirjoitetussa kauppakirjassa ei ole mainintaa vireillä olevasta Hiomonlaakson asemakaavan muutoksesta eikä ostaja Prime IT Oy ole ollut kaupunkiin yhteydessä asemakaavan muutoksesta. Myöskään myyjä ei ole ollut oma-aloitteisesti yhteydessä kaupunkiin voimassa olevasta asemakaavan laatimissopimuksesta huolimatta.

Ostajana toimivan yrityksen päätoimiala, liikevaihto ja henkilöstömäärä huomioiden on syytä epäillä, onko ostajalla todellista aietta ja mahdollisuutta jatkaa asemakaavan muutoksen eteenpäin vientiä.

Hiomonlaakson alue on etenkin joen ja Karhulan palveluiden läheisyyden vuoksi kehitettävä muuttuva maankäytön alue ja kaupungilla on resurssit ja valmius kehittää etuoston kohteena olevaa aluetta yllä mainittujen maankäyttösuunnitelmien suuntaan. Nyt päätetyssä etuostossa on kyse yhdyskuntarakentamisesta sekä osin virkistysalueen ja – yhteyden toteutumisesta.

Kaupungintalon peruskorjauksen suunnittelua jatketaan

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Kotkan kaupungintalon peruskorjauksen hankesuunnitelman ja että hankevalmistelua jatketaan peruskorjauksen tarkemmalla suunnittelulla vuosina 2025–2026, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitteluun tarvittavan investointimäärärahan kyseisille vuosille.

Kotkan kaupungintalo on valmistunut vuonna 1934 arkkitehtuurikilpailun pohjalta. Kaupungintalo edustaa aikansa tyylisuuntaa funktionalismia ja se on suunniteltu ja rakennettu aikakautensa määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Kaupungintalo on valmistumisestaan asti palvellut kaupungin hallinnon ja toimintojen sijoittumista.

Rakennuksessa on tunnistettu seuraavat erityistä huomiota tarvitsevat korjaustarpeet:

  • puutteet turvallisuudessa
  • rakennus- ja talotekninen kunto
  • tilankäyttö ja esteettömyys

Tavoitteena on saada kaupungintalosta palo- ja pelastusturvallisuuden näkökulmasta toimivampi. Nykytilanteessa rakennuksen 1–6 kerrokset muodostavat yhtenäisen palo-osaston, eikä osastoituja poistumisreittejä ole. Vuonna 2023 järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jossa tavoitteena oli löytää rakennustaiteellisesti korkeatasoinen ratkaisu palo- ja poistumistieturvallisuuden parantamiseksi. Kilpailussa parhaiten sijoittui arkkitehtitoimisto Kanttia 2 Oy ehdotuksellaan ”Koskaan et muuttua saa”.

Kaupungintalon peruskorjaus on 2000-luvulla siirtynyt ja viime vuosina rakennuksessa on tehty ainoastaan sisäilmaan liittyviä, käyttöä turvaavia korjauksia. Koneellista ilmanvaihtoa ei ole, vaan ilmanvaihto on pääosin painovoimainen. Lämmitysjärjestelmä samoin kuin muukin talotekniikka vaativat myös saneerauksen. Välipohjarakenteet ovat puru- ja koksikuonaeristeisiä alalaattapalkistoja ja niiden tyhjentäminen on tarpeen sekä sisäilman että kantavuuden näkökulmasta.

Rakennuksesta on tehty useita tutkimuksia ja selvityksiä, mutta lisäselvityksiä on tarpeen tehdä yli- ja alikorjaamisen riskien vähentämiseksi. Tilankäytön tehostamista varten alkuvuodesta 2024 valmistui koko kaupungintalon kattava palvelumuotoilu. Sen tavoitteena oli tehokkaammin käytetyt ja viihtyisämmät toimitilat henkilöstölle sekä kaupunkilaisten parempi huomioiminen kaupungintalolla vierailevina. Kaupungintalon on oltava avoin, turvallinen ja monimuotoinen: aidosti kaupunkilaisten yhteinen talo.

Kaupungintalon esteettömyyttä on pyritty parantamaan mahdollisuuksien mukaan, mutta siinä on edelleen puutteita, jotka ovat ratkaistavissa ainoastaan peruskorjauksen yhteydessä. Kesällä 2024 rakennuksesta valmistui esteettömyyskartoitus, joka on tehty Invalidiliiton ESKEH -kartoitusmallin pohjalta.

Peruskorjauksen investointikustannusten tavoitehinta-arvio on laskettu niin, että siinä on huomioitu poistumistieportaat molempiin päätyihin, uusi invahissi, tilamuutoksia, koneellinen ilmanvaihto ja tarvittavat talotekniset korjaukset.

Tavoitehinta-arvioksi muodostuu 14  614 000 € (alv. 0 %), johon on huomioitava +/- 15 %:n vaihteluväli.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat