Vuoden 2024 nuortenkirjallisuuden Laivakello-palkinto kirjailija Magdalena Haille – Tikkaselle esseekilpailun voitto

Julkaistu 11.09.2024

Vuoden 2024 nuortenkirjallisuuden Laivakello-palkinto on myönnetty kirjailija Magdalena Haille . Laivakello-palkinto myönnetään vuosittain nuortenkirjailijalle joko ansiokkaasta urasta tai yksittäisestä teoksesta.

Palkintoraati luonnehtii valinnan perusteita seuraavasti:
”Magdalena Hai palkitaan runsaasta tuotannosta, ja erityisesti esiin nousi Sarvijumala-kirja. Soljuvassa tarinassa kuoleman teeman oheen mahtuu muutakin, kuten seksiä, arkipäivän rasismia, lohdutonta kaipausta ja ilonpitoa. Valitsijoita ilahdutti sekin, että Sarvijumalan voi lukea myös selkokielisenä Tuija Takalan mukauttamana versiona ja kuunnella äänikirjana. Näin Sarvijumala tarjoaa elämyksen monenlaisille kirjallisuuden harrastajille.”

Palkinto luovutettiin Magdalena Haille osana kotkalaisen kirjallisuuden päivän juhlallisuuksia tiistaina 10.9.. Palkintoraadin jäsenet ovat kotkalaiskirjailijat Päivi Taussi, Marita Hauhia ja Petri Pietiläinen.

Vuodesta 1996 lähtien jaetun messinkisen laivakellon jakavat vuorovuosin Väinö Riikkilä -seura ja Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Palkinnon alkuperäinen nimi oli Pertsa ja Kilu-palkinto.

Jaakko Tikkaselle ykköspalkinto Uusi suomalaine essee -kirjoituskilpailussa

Jaakko Tikkanen on voittanut esseellään ” Diplomatian taide – Zhou Enlai ja Dag Hammarskjöld Pekingissä” ensimmäisen palkinnon valtakunnallisessa ja kaikille avoimessa ”Uusi suomalainen essee” -kirjoituskilpailussa, joka avattiin syksyllä 2023.

Kilpailun suojelijana oli Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja päätuomarina kirjailija Maryan Abdulkarim.

”Voittajaessee puhuttelee optimistia sisälläni. Hienosti kirjoitettu teksti kuljettaa lukijaansa kahden ihmisen ateriahetken kautta havaintoihin, jotka luovat toivoa tässä ajassa. Essee ansaitsee kiitosta kirjallisena teoksena, minkä lisäksi sen ansiona on kyky hyödyntää arkinen toiminta esimerkkinä kahden ihmisen pyrkimyksestä löytää yhteys monimutkaisessa ja poliittisesti herkässä ympäristössä”, perustelee päätuomari Maryan Abdulkarim valintaansa.

Oman tunnustuspalkintonsa, kilpailun toisen palkinnon, jakoi entinen pääministeri ja kirjallisuuden opiskelija Paavo Lipponen, joka myönsi palkinnon Anneli Pirttilälle esseestä ”Mistä ei voi vaieta, siitä on puhuttava”. Kilpailun kolmannen palkinnon sai Miia Apukka esseestä ”Jumalainen sana”.

Kilpailun teemana oli tällä kertaa ”vapaus”.  Alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä esseitä saapui määräajassa 150, joista 142 oli sääntöjen mukaisesti laadittuja.

Kilpailun tiimellyksessä heräsi toive palkittujen ja muiden parhaiden esseiden julkaisemisesta kirjana. Tapahtuman päätössanojen yhteydessä julkaistiinkin kirja, johon on koottu neljä palkittua kirjoitusta ja kuusi muuta näkemystä, jotka näyttävät mihin essee voi taipua.
Kirjan lopussa on teoksen toimittajan havaintoja, jotka toivottavasti opastavat uusia kirjoittajia välttämään pahimpia sudenkuoppia seuraavissa kilpailuissa.

I palkinto

Diplomatian taide: Jaakko Tikkanen

II palkinto

Mistä ei voi vaieta, siitä on puhuttava: Anneli Pirttilä

III palkinto

Jumalainen sana: Miia Apukka

Esiraadin palkinto

Maisema ja mielentila: Ville Miettinen

Kilpailun parhaimpia:

Jaettu uinti: Tuomas Aitonurmi

Huokoisuudesta, Napolista: Ville Hytönen

Määritelmistä vapaat: ihmiset: Tiina Kokkoniemi

Spinozan mänty: Kari Kovalainen

Kyljellään oleva kahdeksikko: Pirjo Kultanen

Kolme sataa miljardia litraa vettä: Johannes Lång