Teija Marjamäki on puutarhuri kolmannessa polvessa

Julkaistu 04.09.2024

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri, hyvinkääläinen Teija Marjamäki on valittu Kotkan uudeksi kaupunginpuutarhuriksi.
Tällä hetkellä Vantaan kaupungin palveluksessa katuympäristösuunnittelun asiantuntijan sijaisena lokakuun 18. päivään asti työskentelevällä Marjamäellä on pitkäaikainen työkokemus viheralueiden suunnittelusta ja kunnossapidosta sekä aiempaa kokemusta julkishallinnon organisaatiossa toimimisesta vastaavassa tehtävässä.

”Olen työskennellyt kaupunginpuutarhurina Hyvinkäällä, hautaustoimen päällikkönä Hämeenlinnan sekä Kouvolan seurakuntayhtymillä ja Kouvolassa myös seurakuntapuutarhurina entisen Anjalankosken hautausmailla. Kouvolan aika kesti yhteensä noin 12 vuotta. Olen työskennellyt myös golfkenttämestarina Helsingin golfklubilla ja monta kesäkautta golfkentänhoitajana Hyvigolfissa. Koulutukseltani olen sekä puistopuutarhuri että maatalous- ja metsätieteiden maisteri, pääaineena puutarhatiede ja sivuaineena maa- ja ympäristökemia. Olen puutarhuri kolmannessa polvessa, joten ammatinvalinnan tekivät lievästä vastustelustani huolimatta geenit”, Teija kertoo.

”Oppiaineet ja suuntautumisvaihtoehdot olen valinnut nurmikkoheinäpainotteisesti koko opintojen ajan, myös pro gradu –tutkielman aihe oli nurmikkoheinien talvenkestävyyteen liittyvä. Viime kesänä löysin somesta ilmoituksen uudesta ilmastoasiantuntijan erikoistumiskoulutuksesta Helsingin yliopistossa, ja parhaillaan suoritan sitä työn ohessa. Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen sekä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ovat minulle tärkeitä asioita, joita haluaisin edistää myös Kotkan kaupunginpuutarhurina. Myös puistojen ja katuympäristön rajan poistaminen mahdollisuuksien mukaan siten, että koko kaupunki olisi yhtä vehreää puistoa, kiinnostaa kovasti”, Marjamäki toteaa.

Vapaa-aikanaan Teija kertoo harrastavansa matkailua, sukututkimusta sekä monipuolista liikuntaa.
”Olen käynyt yli 20 maassa, erityisiä suosikkejani ovat Kenia, Venetsia, Rooma ja New York, joissa on tullut käytyä monia kertoja. Sukututkimuksen aloitin kymmenisen vuotta sitten. Olen teettänyt DNA-testejä, ja eri asteisia serkkuja onkin ympäri maailmaa. Kuntosalilla tulee vietettyä aikaa, mutta tykkään erityisesti pitkistä kävelylenkeistä katuympäristössä, toki mieluiten puistokierroksen merkeissä”.

Kotkaan tulosta Teija Marjamäki on innoissaan.
”Odotan innolla töiden alkamista, on mahtavaa palata takaisin Kymenlaaksoon!”.

Laaja tehtäväkenttä

Kaupunginpuutarhurin viran kelpoisuusehtona on soveltuva korkeakoulututkinto, vähintään kolmen vuoden työkokemus ja vahva viheralueiden hoito-osaaminen sekä kokemus johtamis- ja esihenkilötyöstä. Kaupunginpuutarhuri vastaa Kotkan puistoyksikön toiminnan johtamisesta ja kehittämisestä. Työ jakautuu talvikauden suunnittelutyöhön ja kesäkauden suunnitelmien toteuttamiseen. Tehtäviin kuuluvat puistojen suunnittelu ja kehittäminen.

”Tavoitteena on, että Kotkan puistoissa tapahtuu vuosittain jotain uutta ja mielenkiintoista. Kaupunginpuutarhuri vastaa myös hankerahoitusten hakemisesta ja kykenee löytämään ja hyödyntämään rahoitusmahdollisuuksia puistojen kehittämiseen. Kaupunginpuutarhuri toimii puistojemme kasvoina ja osallistuu aktiivisesti erilaisiin tilaisuuksiin ja viestintään. Lisäksi kaupunginpuutarhuri kehittää ja johtaa puistotiimiä sekä vastaa organisaation osaamisen kehittämisestä”, kertoo lopullisen valinnan viranhaltijapäätöksenä tehnyt Kotkan tekninen johtaja Päivi Ala-Vannesluoma.

Kaupunginpuutarhurin virkaa haki määräaikaan mennessä 26 henkilöä, joista seitsemän täytti kelpoisuusehdot. Hakemusten perusteella haastatteluun kutsuttiin kuusi kelpoisuusehdon täyttävää henkilöä.