Tampsan montulle valmistui esteetön uimaranta

Julkaistu 12.09.2024

Tampsan montulle, Kymintie 211, on valmistunut Kotkan ensimmäinen esteetön uimarata. Uimarannan suunnittelussa ovat olleet mukana Kotkan esteettömyystyöryhmä sekä yksi idean jättäjistä.
Uimaranta on rakennettu Tampsan montun Taatonkadun puoleiseen päätyyn. Esteettömälle pysäköintipaikalle uimarannan välittömään läheisyyteen pääsee Taatonkatua pitkin ajamalla Tampsan montulle saakka.

Tampsan esteettömän uimarannan rakentamisen mahdollisti osallistuvan budjetoinnin, Osbun myötä tulleet ideat esteettömästä uimarannasta. Esteetön uimaranta oli äänestyksessä vuosina 2022 ja 2023 ja saikin paljon kannatusta ennen etenemistä toteutukseen saakka.

Esteetöntä uimarantaa oli ideahaun aikaan toivottu useampaan eri paikkaan, mutta Tampsa valikoitui toteutukseen siitä syystä, että Tampsan monttu ei ole niin altis keliolosuhteiden vaihteluille kuin meren rannalla sijaitsevat rakenteet olisivat.

”Esteetön uimaranta, pitkät rampit ja koko matkalla olevat kaiteet mahdollistavat monenlaisten ihmisten uimaan pääsyn ja veteen menemisen myös apuvälineellä. Pitää tosin huomioida, että apuvälineen tulee olla veteen soveltuva. Tällä hetkellä veden pinta on poikkeuksellisen matalalla, joten paikasta ei oikein saa hyvää kokonaiskuvaa”, kertoo osallistuvaa budjetointia Kotkassa koordinoiva kaupungin osallisuuskoordinaattori Hanna Pikka.

”Meillä on suunnitteilla, että ensi keväänä pidetään yhdessä Kotkan vammaisneuvoston kanssa Tampsan esteettömän uimarannan avajaiset. Mukaan olisivat sitten tervetulleita kaikki alueen aktiiviset uimarit ja muut luonnonvedessä esteettömästä ja turvallisemmasta uinnista kiinnostuneet”, Pikka lupaa.

Tampsan monttu on yksi Kotkan kaupungin ylläpitämistä yleisistä uimarannoista. Sitä on kehitetty vuosien varrella paljon ja se onkin myös lapsiperheiden suosima suhteellisen pieni ja turvallinen uimapaikka. Esteetöntä uimapaikkaa kehitetään edelleen ja mm. invavessalle on jo tehty pohjat. Myös uimarampin käyttöön tulee ohje, sillä rampin päässä on avautuva portti.

”Esteettömän uimarannan saaminen Kotkaan on hieno asia ja me yritämme nyt yhdessä viedä asia kunnialla maaliin saakka. Mm. esteettömyystietojen kuvaaminen verkkosivuille on vielä tekemättä, mutta sekin pyritään hoitamaan pian. Eihän ranta tietenkään voi ihan kaikkien tarpeita palvella, mutta se on hyvä alku kuitenkin”, Pikka pohtii.