Karhulan koulukeskuksen hinta nousee – kokonaiskustannukset nyt runsaat 41,4 miljoonaa euroa

Julkaistu 02.09.2024

Karhulaan rakennettavan uuden koulukeskuksen kokonaiskustannukset nousevat. Kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen muuttuneen kustannusarvion, noin 41,4 miljoonaa euroa ja esittää hankkeen sisällyttämistä vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmiin.

Koulukeskuksen rakentaminen toteutetaan kiinteistöleasinghankkeena ja keskuksen yhteyteen rakennettava liikuntahalli kaupungin taseinvestointina aiempien päätöksien mukaisesti.

Suurin muutos aikaisempaan kustannusarvioon liittyy nykyiseen, ns. kivikouluun, jonka laajempi korjaaminen ja toiminnallisten muutosten toteuttaminen nostaa kivikoulun osuuden tavoitehinta-arvion runsaaseen 7 miljoonaan euroon aikaisemman, noin 2,2 miljoonan euron sijasta.

Kivikoulua on tutkittu ja korjattu useaan otteeseen 2000-luvun aikana, mutta kattavaa peruskorjausta rakennukseen ei ole tehty.

Aiemmin toteutetuissa korjauksissa on keskitytty pääasiassa tiloihin, joissa on ollut havaintoja sisäilmaan liittyvistä ongelmista tai rakenteellisista korjaustarpeista. Kivikoulun korkeassa osassa syksyllä 2023 sattuneen kattovuodon ja sen jälkeen tehtyjen selvitysten myötä on jouduttu toteamaan, että koko vesikatto rakenteineen on syytä uusia kokonaan.

Toimenpiteen yhteydessä nykyiset katolla sijaitsevat ilmanvaihtokonehuoneet sijoitetaan rakennusrungon sisään ja kattomuoto palautetaan alkuperäiseksi asemakaavan muutoksen suojelumääräyksen mukaisesti.

Pelastusviranomaisen viranomaisvaatimuksena tullut poistumistieporras kivikoulun itäpäätyyn toteutetaan myös rakennussuojelumerkinnän hengen mukaisesti rakennusrungon sisään, jolloin ulkopuolista porrasta ei tarvita. Samoin viranomaisvaatimuksena tullut auditorion poistumistien lisääminen toteutetaan hankkeen yhteydessä.

Käyttäjien kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen on niin ikään päädytty suunnittelemaan tilamuutoksia, jotta käytettävyys paranee ja koulusta saadaan kokonaisuutena turvallinen ja toimiva.

Lisäkustannuksia hankkeessa kasvattaa myös koulukeskuksen yhteyteen rakennettava liikuntahalli, jonka alkuperäinen tavoitehinta-arvio oli 5 419 000 €.

Tiukentuneiden viranomaismääräyksien takia hallin yhteyteen tulevan väestönsuojan koko on kasvanut 160 m2:stä 360 m2:iin. Uusi tavoitehinta liikuntahallille on 6,408 miljoonaa euroa.

Liikuntahalli esitetään toteutettavaksi aiemman päätöksen mukaisesti kaupungin taseinvestointina, mikä mahdollistaa liikuntapaikka-avustuksen (enintään 750 000 €) hakemista hankkeelle.

Päätös väistötiloista myöhemmin

Kaupunginhallitus päätti lisäksi, että koulutoiminta sekä Karhulan koulun että lukion osalta siirtyy kokonaisuudessaan väliaikaisiin tiloihin korjausten ja laajennuksen ajaksi, ajalle 8/2025–6/2027.

Kaupunginhallitus merkitsi tiedokseen suunnitelmat väistötilajärjestelyjen toteuttamisvaihtoehdoista ja tekee lopullisen päätöksen asiasta kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityksen pohjalta.

Liikuntasaleja valmistellaan omina hankkeinaan

Kaupunginhallitus päätti myös, että Karhuvuoren koululiikunnan tarpeisiin suunniteltu liikuntasali valmistellaan itsenäisenä hankkeena, ja että hankesuunnittelu käynnistetään 2025.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kilpaurheiluun tarkoitetun liikuntasalin valmistelua jatketaan omana hankkeenaan. Hankesuunnittelu tulee saattaa valmiiksi vuoden 2025 loppuun mennessä ja samalla se yhdistetään aikataulullisesti kaupungin uimalahankkeeseen. Näistä kokonaisuuksista tulee valmistella uudet hankesuunnitelmat.

Alijäämäennuste 11,3 miljoonaa euroa

Kotkan kaupungin tämän vuoden tuloksen ennustetaan jäävän 11,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kaupunginhallitus käsitteli taloustilannetta ja merkitsi puolivuotisraportin 1–6/2024 tiedoksi.

Tilikauden 2024 alussa Kotkan kumulatiivinen ylijäämä oli 44,1 miljoonaa euroa ja jos tilikauden ennuste alijäämästä toteutuu, päätyy kumulatiivinen tilikauden ylijäämä 32,9 miljoonaan euroon.

Tämän vuoden tulokseen vaikuttavia asioita ovat mm. verotulojen ja valtionosuuksien väheneminen.

Sen sijaan kaupungin toimintakate tammi -kesäkuulta on – 59,3 miljoonaa euroa, mikä on 0,7 miljoonaa euroa edellisvuotta parempi. Toimintakatteen ennustetaan päätyvän tilikaudella – 130,3 miljoonaan euroon, kun kuluvan vuoden talousarviossa toimintakatteen arvioitiin olevan – 132,2 miljoonaa euroa.

Verotuloja on alkuvuoden aikana kertynyt 13,9 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän. Verotuloja arvioidaan kertyvän koko vuodelta 130 miljoonaa euroa.
Valtionosuuksien kertymä on niin ikään olennaisesti pienentynyt, ollen 9 miljoonaa euroa edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa pienempi. Valtionosuuksia ennakoidaan kertyvän koko vuodelta yhteensä 4,7 miljoonaa euroa.

Kaupunginjohtajan viranhaku 19.9. asti

Kaupunginhallitus päätti myös julistaa kaupunginjohtajan viran haettavaksi 19.9.2024 klo 15.00 mennessä ja julkaista hakuilmoituksen Kotkan kaupungin verkkosivuilla ja Kuntarekryssä mahdollisimman pian.

Lisäksi kaupunginhallitus nimesi kaupunginjohtajan valintatyöryhmän, jonka tehtävänä on valmistella asia sekä tehdä esitys virkaan valittavasta henkilöstä.

Kaupunginjohtaja valitaan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen ja kaupunginjohtajan kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä käytännön perehtyneisyys kunnallishallintoon.

Kotkan nykyisen kaupunginjohtajan Esa Sirviön seitsemän vuoden määräaikainen virkasuhde päättyy 30.4.2025.

Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto suorittaa kaupunginjohtajan virkavaalin 14.10.2024 tai 11.11.2024.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat