Karhulan ilmanlaatu kesällä hyvä

Julkaistu 05.09.2024

Ilmanlaatu oli Karhulan alueella kesäkaudella hyvä suurimman osan ajasta eivätkä hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuuksille asetetut ohje– ja raja-arvopitoisuudet ylittyneet. Jaksolla kesäkuu–elokuu esiintyi vain muutamia yksittäisiä välttävän ilmanlaadun tunteja.
Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuudet vaihtelivat jakson aikana 4–28 µg/m3, kun vuorokausiraja-arvo on 50 µg/m3 (saa ylittyä 35 kertaa vuodessa) ja WHO:n suositusluonteinen vuorokausiohjearvo 45 (saa ylittyä kolme kertaa vuodessa). Nämä ilmanlaatunormit eivät ylittyneet Karhulan mittausasemalla kesän mittausjaksolla.
WHO:n vuorokausiohjearvo on elokuun loppuun mennessä ylittynyt viisi kertaa ja vuorokausiraja-arvotaso yhden kerran (saa ylittyä 35 kertaa vuodessa).
Pienhiukkasten (PM2.5) vuorokausipitoisuudet vaihtelivat 2–14 µg/m3 eli WHO:n uusi, tiukennettu vuorokausiohjearvo, 15 µg/m3, ei kesäkuukausina ylittynyt.
WHO suosittelee, ettei ohjearvo saisi ylittyä useammin kuin kolmena päivänä vuodessa. WHO:n ohjearvotaso on ylittynyt Karhulan mittausasemalla kuusi kertaa jaksolla tammikuu-elokuu 2024.