CarbonScape rakentaa Sunilaan biografiitti-koelaitoksen

Julkaistu 16.09.2024

CarbonScape, kestävien akkumateriaalien edelläkävijä, harppaa kohti kaupallista toimintaa valitsemalla Sunilan tehdasalueen Kotkassa biografiitin tuotannon koelaitoksen paikaksi. CarbonScape rakentaa eurooppalaista akkumateriaalien perinteisistä lähteistä riippumatonta toimitusketjua. Koelaitoksesta saatavat kokemukset palvelevat myös yhtiön globaalia laajentumista.

Sunilan tehdasalueen omistaa Stora Enso, joka on maailmanlaajuisesti johtava uusiutuvien materiaalien tuottaja ja CarbonScapen vähemmistöosakas. Stora Enso vuokraa osan Sunilan tehdasalueesta CarbonScapen käyttöön.

CarbonScape tekee parhaillaan teknistä suunnitteluselvitystä ensimmäiselle koelaitokselleen ja samalla ensimmäiselle tuotantolaitokselleen. Tavoitteena on aloittaa laitoksen rakentaminen ensi vuonna ja näytetuotanto vuonna 2026.

Akkuteollisuuden vallankumous

Uusiseelantilainen biotalousyhtiö CarbonScape on kehittänyt edullisen ja hiilinegatiivisen puubiomassasta jalostettavan biografiitin. Vallankumouksellinen materiaali on suunniteltu korvaamaan litium-ioniakuissa kaivannaisena saatava tai fossiilinen synteettinen grafiitti. Materiaali vastaa toimitusketju- ja kestävyyshaasteisiin, joita nopeasti kasvava sähköautomarkkina ja energian varastointi kohtaavat.

Ivan Williams, CarbonScapen toimitusjohtaja kommentoi: ”Kumppanuutemme Stora Enson kanssa ja päätös sijoittaa koelaitos Sunilaan alleviivaavat teknologiamme globaalia potentiaalia. Tuottamalla biografiittia kestävistä metsäteollisuuden sivuvirroista emme ainoastaan luo uutta toimitusketjua, vaan uudelleenmäärittelemme akkuteknologian mahdollisuuksien rajat.”

Strateginen kumppanuus kestävään tulevaisuuteen

Sunilan valinta koelaitoksen sijainniksi tapahtui vuosi sen jälkeen, kun metsäteollisuusjätti Stora Enso tuli CarbonScapen osakkaaksi. Kumppanuus yhdistää CarbonScapen huipputeknologian Stora Enson biopohjaisiin uusiutuviin materiaaleihin perustuviin innovaatioihin liittyvään erityisosaamiseen.

Juuso Konttinen, Stora Enson Senior Vice President of Biomaterials Growth Businesses totesi: “CarbonScapen koelaitoksen sijoittaminen Sunilan tehdasalueellemme on täysin linjassa yhteisen visiomme kanssa edistää kestäviä akkuteknologioita ja siirtymää uusiutuviin materiaaleihin. Kumppanuutemme auttaa tutkimaan synergioita laitostemme välillä, vauhdittamaan innovaatioita ja vahvistaa Stora Enson johtavaa asemaa kestävissä ratkaisuissa.”

Pilotoinnista kaupalliseen mittakaavaan

Vuodesta 2018 saakka CarbonScape on optimoinut biografiitin tuotantoprosesseja pilottilaitoksellaan Uudessa-Seelannissa. Uusi koelaitos Sunilassa skaalaa tätä teknologiaa merkittävästi ylöspäin tasoittaen tietä täysimittaiselle kaupallistamiselle. Koelaitoksella on kolme päätehtävää:

  • Tuottaa isompia biografiittinäytteitä OEM-laitevalmistajille, akkukennovalmistajille ja tuoteluokittelutarpeisiin
  • Valmentaa käyttöhenkilöstöä ja insinöörejä laajassa teollisessa mittakaavassa
  • Lähentyä yhtä CarbonScapen loppumarkkinaa, Eurooppaa

Maailmanlaajuinen vaikutus ja markkinapotentiaali

Grafiitti muodostaa 42 % litium-ioniakun tilavuudesta, joten kestävän, paikallisesti tuotetun vaihtoehdon kehittäminen on kriittisen tärkeää. Vuoteen 2030 mennessä yli 90 % maailman akkukelpoisesta grafiitista tulee Kiinasta luoden mahdollisia toimitusketjun haavoittuvuuksia kasvaville sähköauto- ja energian varastointi -markkinoille.

CarbonScapen biografiitti on hintakilpailukykyinen ratkaisu, joka tarjoaa ensiluokkaista suorituskykyä, ympäristöystävällisyyttä ja energiaturvallisuutta mahdollistamalla materiaalin paikallisen tuotannon. Tämä on linjassa EU:n kriittisiä raaka-aineita koskevan säädöksen sekä samansuuntaisten strategisia akkumateriaaleja Pohjois-Amerikassa turvaavien toimien kanssa.

CarbonScape tavoittelee yhteisyrityksillä ja teknologian lisensoinnilla biografiitille vuoteen 2035 mennessä 2,5 miljardin dollarin liikevaihtoa ja lähes 20 prosentin markkinaosuutta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.