Vuoden keskustatekona palkittiin Kotkan Kauppatorin elävöittäminen

Julkaistu 17.08.2024

Keskustatekokilpailussa etsittiin Kotkan kaupunkikeskustoihin Kotkansaarelle ja Karhulaan positiivisesti vaikuttaneita asioita. Kilpailun voittajaksi tänä vuonna valittiin Kotkan kauppatorin elävöittäminen ja kehittäminen.

Kilpailu avattiin kesäkuussa ja kaupunkilaiset saivat jättää ehdotuksia vuoden keskustateosta. Haussa oli jotain, mikä on parantanut kaupunkikeskustan ilmettä, viihtyisyyttä, elävyyttä, tuonut hyvää fiilistä keskustaan ja lisännyt positiivista mielikuvaa kaupungistamme viimeisen 12 kuukauden aikana. Ehdotuksia tuli lähes 100 kappaletta.

Ehdottamisajan päätyttyä raati kokoontui ja valitsi voittajan. Raatiin kuului tänä vuonna kaupunginjohtaja Esa Sirviö, kaupungin kehitysjohtaja Toni Vanhala, Kotkan Yrittäjien puheenjohtaja Johan Bardy, Pasaatin kauppakeskusjohtaja Sari Puhilas, OP Kaakkois-Suomen myyntijohtaja Matti Arola sekä Kymen Seudun Osuuskaupan Prismajohtaja Jari Klaus.

Raati halusi nostaa esille kauppatorin esimerkillisen yhdessä tekemisen. Toria on ollut elävöittämässä kymmeniä eri toimijoita, esimerkiksi Kotkan Kauppatie, toriyrittäjät, kulttuuritoimijat, muusikot, Kotkan kaupungin eri osastot, yhdistykset ja poliittiset toimijat.

Runsaasti tapahtumia ja positiivisen mielikuvan luontia yhteistyöllä

Kauppatorilla on tämän vuoden aikana järjestetty jo 61 eri tapahtumaa ja torilavalla on ollut 37 eri ohjelmanumeroa. Torilla on saatu muuan muassa nauttia kuukausimarkkinoista, opiskelijoiden vapusta, yhdistysten ja harrastusten toreista, kesänavauksesta, street food -kojuista, torimiiteistä ja pomppulinnoista.

Tänä vuonna Kauppatori on toiminut Lohisoiton, Koripallonuorten Suomen Mestaruuksien, Kotkapäivän, Rock´n Bluesin, Merivoimien vuosipäivän ja Meripäivien juhlapaikkana. Torilavalla on nähty esimerkiksi Uusi iloinen puhallinorkesteri, Kotkan seudun musiikkiopiston eri ryhmiä, virolainen laulu- ja tanssiryhmä ja lukuisia yhteisterassin tarjoamia bändejä. Vuosia ja vuosikymmeniä palvelleet torikahvilat, ravintolat ja torimyyjät ovat tärkeä osa torin elävyyttä ja tarjontaa.

Raadin mielestä aktiivinen ja vetovoimainen tori on kaupungin sydän ja niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden kohtaamispaikka. Muutos aiempaan on ollut merkittävä ja näkyvä. Kaupunkilaiset ja matkailijat ovat saaneet nauttia maksuttomista musiikkiesityksistä, ja tapahtumiin on ollut matala kynnys osallistua.

Kotkan Kauppatie on mahdollistanut monipuolista toritoimintaa ja aktiivisesti markkinoinut kauppatorin mahdollisuuksista, torin tarjonnasta ja tapahtumista. Toriyrittäjät ovat olleet aktiivisesti mukana torin kehittämisessä ja antaneet ison panoksen kauppatorin viihtyvyyteen sekä monipuoliseen tarjontaan.

Raadin jäsen Johan Bardy kertoo, että on lapsuutensa asunut Kotkan kauppatorin varrella.

”Kauppatorin laidalla oli vinoparkissa paikallisliikenteen bussipysäkkejä, torikauppaa ja ihmisvilinää riitti aamuvarhaisesta torinvarren ravintoloiden ja makkarakojujen sulkemiseen asti. Muutettuaan takaisin Kotkaan kymmenisen vuotta sitten hän sai aluksi nähdä kaupan vähenemisen ja torielämän hiljenemisen miltei autioitumiseen asti. Kauppatori on kuitenkin viime aikoina ”vihreän siirtymän” tekonurmineen ja uusine rakennelmineen saanut aivan uutta ilmettä ja elämää. On kauppiaita, kahviloita, yrittäjien, kaupungin, viihde- ja kulttuuritoimijoiden järjestämiä yleisöelämyksiä, näytöksiä, keskusteluja, konsertteja, esityksiä, tapahtumia. Kaupunkilaisten erilaisia ja moninaisia kohtaamisia ja -tapaamisia, torielämää parhaimmillaan”, iloitsee Bardy.

Raati totesi ylpeänä, että Kotkan kauppatori on parantanut kaupunkikeskustan ilmettä, viihtyisyyttä, elävyyttä, tuonut hyvää fiilistä keskustaan ja lisännyt positiivista mielikuvaa kaupungistamme. Kotkan kilpailun voittaja etenee kansalliseen Vuoden Keskustateko -kilpailuun.

Kaupunkilaisten perusteluja

Kaupunkilaiset olivat ehdotusten perusteluissa kirjoittaneet voittajasta muun muassa näin:

”Yhteisterassi on tuonut elinvoimaa ja toivottua vilinää Kotkan torille, joka on aiemmin kantanut leimaa hyvinkin kuolleena kaupunki torina.”

”Kotkan torista on tullut tosi viihtyisä. Ennen sitä tori oli niin autio, että sitä ihan häpesi näyttää vieraspaikkakuntalaisille. Tosihan sen on, että kun turisti tulee uuteen kaupunkiin, ensimmäisenähän sitä etsii torin, ja suuntaa sinne. Nyt voidaan olla mekin ylpeitä, meidän oman merikaupunkimme torista.”

”Vihdoinkin tori elää ja on Kotkalle mahtava käyntikortti.”

”Harrastusten torilla oli lapsille kivaa tekemistä.”

Kotkan Keskustatekokilpailun aiemmat voittajat:

  • 2020 Kotkan puistot
  • 2021 HaminaKotkan Sataman kansainvälinen risteilyliiketoiminta
  • 2022 Aaltoja! Valoa ja ääntä festivaali
  • 2023 Sapokka Bar & BBQ

Voittaja julistettiin Kotkan kauppatorin lavalla lauantaina 17.8. klo 13.00 kaupunginjohtaja Esa Sirviön toimesta. Julkistamisen jälkeen Teemu Seppälä musisoi lavalla.

Kotkan kauppatien verkkosivut: Kotkankauppatie.fi

Kotkan Kauppatie kehittää Kotkan kaupunkikeskustojen ja kaupallisten keskusten elinvoimaa, vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä.

Kuvassa Kauppatori pöydät täynnä ihmisiä. Takana kaupungintalo.
Kuva Kauppatorilta aiemmin elokuussa.