Riimi & Rytmi! – runo-musiikkifestivaali

Julkaistu 22.08.2024

Perjantaina 23. elokuuta käynnistyy historian ensimmäinen Riimi & Rytmi! -runo-musiikkifestivaali Kotkassa. Festivaali on kolmepäiväinen kestäen perjantaista sunnuntaihin, 23.–25.8., ja sen tapahtumapaikat ovat Karhulassa ja ympäri Kotkansaarta.

Riimi & Rytmi! -festivaalin monipuolinen ohjelma tarjoaa kuultavaa niin lapsille kuin aikuisille, ja mukaan esittämään pääsevät myös kaikki runoja kirjoittavat, kun Runoklubi palaa Kotkaan.

Riimi & Rytmi! -festivaali käynnistyy klo 11 Karhulan kirjastosta Hanuri ja hattu -esityksellä ja jatkuu klo 18.30 Tämän runon haluaisin kuulla -illassa Galleria Uusikuvassa, jossa avautuu harvinaislaatuinen mahdollisuus päästä toivomaan livetilanteessa suosikkirunoaan lausujan esittämänä.

Tapahtuman tilaisuudet ovat maksuttomia, paitsi Merenkierto-runokonsertti.

Kotka on vilkas runokaupunki, jossa on ollut jo vuosia runsaasti runouteen liittyviä esityksiä ja -tapahtumia. Yksi aktiivisimmista runouden esille tuojista on ollut Teatteriryhmä Kimara, joka on tarjonnut monille halukkaille mahdollisuuden päästä esittämään runoja ja saamaan koulutusta siihen. Teatteriryhmä Kimara onkin yksi runomusiikkifestivaalin yhteistyökumppaneista, mm. sunnuntaisella Sapokan runotuokiollaan.

Kotka on myös se kaupunki Suomessa, jossa aloitettiin säännölliset Runoklubit Poetry Slam -lavarunokilpailuineen ja Tartu mikkiin! -osioineen. Lauantaisen runoklubi-illan vetäjinä ovatkin itseoikeutetusti perinteen aloittanut sanataiteilija Petri Pietiläinen sekä sitä jatkanut toimittaja-runoilija Ville Vanhala. Perinteiseen, kotkalaiseen Runoklubipaikkaan, Pub Albertiin, odotetaan runsaasti kilpailijoita ja runontekijöitä – myös Kotkan ulkopuolelta.

Kotka on perinteinen kirjailijoiden ja kirjoittajien kaupunki – myös runoutta löytyy sekä ammattikirjailijoiden että omaksi ilokseen kirjoittavien tuotannosta runsaasti. Festivaalin tapahtumissa saadaan myös näiden tekijöiden maistiaisia.

Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut yhteistyössä mukana

Yhteistyö Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden kanssa toi mahdollisuuden saada festivaalille myös kansainvälisiä tuulahduksia liittyen Kotkan Latinalaiseen elokuuhun. Saamme vieraiksemme Helsingissä asuvat meksikolaisrunoilijat Daniel Malpican ja Amado Peñan. Lauantaisessa Vieraita Meksikosta -tapahtumassa kuullaan myös upean nuoren sellistin, Maria Morfin Venäläisen sekä pianisti Niina Venäläisen musiikkiesityksiä.

Latinalaiseen elokuuhun liittyy myös Lorena Vasquezin vetämät Lasten lattarit, jotka pidetään lauantaina klo 14 viime syksynä avatussa, ihanassa Lastenkulttuurikeskus Laivurissa. Siellä kuullaan myös Rytmikkäitä runoja klo 13.

Merenkierto-runokonsertti

Runous, sanataide ja niiden yhdistäminen musiikkiin on Merenkierto-runokonsertin tekijöiden ja esiintyjien intohimona. Sunnuntaisen 25.8. klo 15 järjestettävässä konsertissa upea ranskalainen laulu- ja pianomusiikki kietoutuu uskomattoman sulavasti suomalaiseen runouteen meren, elämän ja rakkauden teemoissa. Debussyn, Chaussonin, ym. ranskalaissäveltäjien ja -runoilijoiden laulutekstit, runot on käännetty käsiohjelmaan suomeksi, ja suomalaisten runoilijoiden tekstit kuullaan lausuttuina. Esiintyjinä ovat Anna-Maija Oka, laulu, Minttu Siitonen, piano ja Riikka Luostarinen, lausunta. Liput 15 euroa.

Festivaalin lopetus on sunnuntaina 25.8. klo 19.30 Pub Albertissa. Ajankohtaisessa kakkosessa kuullaan nimensä mukaisesti ajankohtaista runoutta, runoasiaa sekä musiikkia.

Lisätiedot ja lippuvaraukset: Riikka Luostarinen, p. 050 570 6866, riikka.luosta@gmail.com

Riimi & Rytmi! -festariohjelma 2024

Kuvassa Minttu Siitonen, Anna-Maija Oka ja Riikka Luostarinen merenrannalla.
Merenkierto-runokonsertti su 25.8. klo 15 Kotkan Laulumiestalolla.
Kuvassa Minttu Siitonen, Anna-Maija Oka ja Riikka Luostarinen.