Perehtyvän pohdintoja

Julkaistu 20.08.2024 Kirjoittajalta Anna Vanhala

(kirjoittaja: Roosa Pusa, HR-koordinaattori)

Aloitin kesäkuun alussa henkilöstöasioiden yksikössä HR-koordinaattorina. Kuten aina uuteen työyhteisöön siirtyessä, on perehdytyksellä suuri merkitys ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana.

Perehdytyksen tärkeyttä kuvaa jo yksistään se, että se on työturvallisuuslain määrittämä velvoite. Ennen kaikkea hyvä perehdytys mahdollistaa uuden tulokkaan pääsevän nopeasti tutuksi talon tavoille ja osaksi tuottavaan työhön.  Se auttaa uutta työyhteisön jäsentä saavuttamaan sellaisen osaamistason sekä tehokkuuden, joka hyödyttää häntä, työnantajaa sekä muuta työyhteisöä. Tässä tavoitteessa kohtaavat yksilön oppiminen, työn hallinta ja työyhteisöön sosiaalistuminen. Perehdyttämisen vaikutus perustuu sen sisältöön ja siihen toimintatapaan, jolla uusi työyhteisön jäsen otetaan vastaan.

Olen aiemman työurani aikana toiminut useasti perehdyttäjänä. Tällöin suurimpia huoliani on ollut selkeä ja järjestelmällinen asioiden läpikäynti. Olenko osannut opastaa tehtävät   riittävän kattavasti mutta sopivissa kokonaisuuksissa? Onko perehdyttämiselle ollut riittävästi aikaa? Ovatko ohjeet niin yksityiskohtaiset, ettei tulkinnoille jää sijaa? Tuleeko perehtyjälle tervetullut olo, hänen saapumisestaan iloitaan työyhteisössä ja hänen panoksensa on merkityksellinen?

Nyt olen kolikon toisella puolella, perehdytettävänä. Tällä kertaa olen pohtinut omaa asennettani. Onko minua helppo perehdyttää? Olenko tarpeeksi vastaanottava? Kykenenkö sijoittamaan uudet toimintatavat vanhojen jo opittujen toimintatapojen rinnalle tai luopumaan vanhoista tavoista? Osaanko tuoda aiempaa kokemustani riittävästi uuteen työnkuvaan? Riittääkö oma innostukseni ja panokseni, oma persoonallinen ”likoon laittaminen”?

Jokaisella työyhteisöllä on omat perehdytysohjelmat ja käytännöt. Kotkan kaupungilla on kattavat perehdytysoppaat niin työntekijöille kuin esihenkilöillekin, joihin turvautua ja joista saa tukea. Lisäksi järjestetään henkilöstön perehdytyspäiviä. Itse en ole vielä päivään päässyt, mutta kutsun olen saanut tälle syksylle. Odotan päivää uteliaana ja innoissani.

Henkilöstöasioiden yksikössä minut on otettu lämpimästi vastaan jo ennen varsinaisen työsuhteeni alkamista. Täällä on joukko raudanlujia ammattilaisia, jotka ovat kertoneet avoimesti sekä yksityiskohtaisesti työyhteisön toimintatavat sekä vastuualueelleni kuuluvat tehtävät. Vastavuoroisesti minun kokemustani ja näkemystäni arvostetaan. Yhdessä olemme enemmän.

 

Kirjoittaja Roosa Pusa työskentelee henkilöstöasioiden yksikössä HR-koordinaattorina.