Itämeripäivänä taas runsaasti ohjelmaa

Julkaistu 23.08.2024

Valtakunnallista Itämeripäivää vietetään torstaina 29.8. Teemapäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi.

Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.
Myös Kotkassa on jälleen runsaasti ohjelmaa Itämeripäivän kunniaksi.

Merikeskus Vellamon yhteydessä toimivalla majakkalaiva Kemillä järjestetään Itämeripäivän yleisöopastukset klo 11–11.30 ja 15–15.30. Yleisöopastuksilla perehdytään majakkalaivan arkeen ja lisäksi havainnoidaan meriympäristöä. Kierrokset alkavat laiturilta, ja ryhmään mahtuu 20 henkilöä.

Yleisöopastukset sisältyvät museoalusten pääsymaksuun 10 €/Museokortti tai Kaikukortti, alle 18-vuotiaat maksutta. Pääsyliput Vellamon lipunmyynnistä. Opastukset on suunnattu itsenäisille kävijöille, ei ennakkovarauksia. Maksulliset ryhmäopastukset tulee varata etukäteen, info@merikeskusvellamo.fi, 040 350 0497.

Yleisöopastus majakkalaiva Kemillä | Itämeripäivä (itameripaiva.fi)

https://www.merikeskusvellamo.fi/yleisoopastus-majakkalaiva-kemille/

Maretariumissa Ankerias-luento

Maretariumin Meriteatterissa järjestetään Itämeripäivänä klo 13 Ankerias-luento. Ankerias on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. 1990-luvulla havaittiin Euroopan ankeriaskannan alamäki, Pohjanmerellä poikasmäärät olivat vain enää 2 % ja muuallakin vai 10 % aiemmasta. Syinä mm. laiton kalastus ja salakuljetus, jokien patoaminen, Anguillicola crassus -loinen sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset merivirroissa.

Suomen ankeriaskannat ovat istutusten varassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomeen on istutettu 80 000–300 000 lasiankeriasta vuosittain. Kesästä 2023 alkaen ankerias on Suomessa täysin rauhoitettu kaikelta kalastukselta elokuusta kesäkuuhun. Vapaa-ajankalastajat saavat pyytää ankeriasta sisävesillä heinäkuussa, mutta merialueilla eivät silloinkaan. Kaupalliset kalastajat saavat pyytää ankeriasta heinäkuussa niin sisävesillä kuin merialueilla.

Laaja eurooppalainen ankeriastutkimushanke käynnistyi syksyllä 2023

Maretariumissa on edelleen yksitoista kesällä 2019 mätiä tuottaneen ankeriaan kanssa samanikäistä, vuonna 1976 syntynyttä naarasankeriasta. Ihmettä odotetaan tapahtuvan taas lähivuosina. Tätä varten koiraskalojen maitia on valmiina Hollannissa Wageningen yliopiston ankeriaiden tutkimuslaitoksessa. Syyskuussa 2023 alkoi Euroopan unionin rahoittama nelivuotinen tutkimushanke ankeriaan lisääntymiseen liittyen. Mukana on tutkijoita 22 eri maasta, Suomesta mukana ovat Luonnonvarakeskus ja Maretarium.

Itämeripäivän luennolla Maretariumin akvaristi-sukeltaja Teemu Lakka kertoo Suomen ankeriaskannan tilanteesta sekä Maretariumissa meneillään olevista tutkimushankkeeseen liittyvistä mittauksista ja niiden alustavista tuloksista. Luento kestää noin puolitoista tuntia ja sille on vapaa pääsy.

Pääkirjastossa satuhetket

Kotkan pääkirjaston satuhuoneessa järjestetään Itämeripäivänä klo 9.15 ja klo 9.30 kaikille avoin Pikku-Särki-satuhetki. Päiväkodeille ja lapsiryhmille on ennakkoilmoittautuminen, p. 040 688 3752. Pääkirjaston lastenosastolla voi osallistua runo-laituripilkkiin, Itämeri-aiheiseen suunnistukseen sekä Pikku Särjen seikkailusta kertovan kuvan värittämiseen. Lisäksi Kotkan kaupunginkirjasto on mukana aineistonäyttelyillä.

Katariinan päiväkodissa venenäyttely

Myös Katariinan päiväkoti on jälleen mukana viettämässä Itämeripäivää. Tänä vuonna päiväkodissa järjestetään venenäyttely.

Lapset askartelevat kierrätysmateriaaleista erinäköisiä ja -kokoisia veneitä, jotka asetetaan näytteille päiväkodin pihanpuoleisille ikkunoille. Näyttely avataan 29.8. ja on esillä kahden viikon ajan. Iltaisin ja viikonloppuisin veneitä voivat käydä siis ihailemassa kaikki halukkaat, vaikka iltalenkin ohessa.

Kotkan lyseolla vietetään Itämeripäivää siten, että ykkös- ja kakkostason opiskelijat kuulevat asiantuntijaluennon sekä osallistuvat Itämeri-teemaisiin tehtävärasteihin pienissä porukoissa eri puolilla koulua ja kaupunkia.

Sapokassa siivoustalkoot

Kotkan Energia järjestää Sapokassa siivoustalkoot klo 10–14. Tapahtumassa on mukana Kotkan kaupungin ympäristöpalvelut ja Kymen Vesi Oy. Kerättyjen roskien kierrätyksestä huolehtii Kymenlaakson Jäte Oy.

Minun mereni -elokuvaesitys

Merikeskus Vellamon auditoriossa esitetään lauantaina 31.8. klo 14 Ari Heinilän elokuva Minun mereni. Runollinen teos on meren ja ihmisen vuoropuhelu, jossa meri on pääosassa ja ihminen sivuosassa.

Elokuva kestää 44 minuuttia, ja esitykseen on vapaa pääsy. Lisätiedot Merikeskusvellamo.fi/minun-mereni-elokuvaesitys