Kari Arffman ja Kristiina Lanki ovat Meripäivien neuvos ja neuvoksetar

Julkaistu 24.07.2024

Kari Arffman ja Kristiina Lanki ovat tämänvuotiset Kotkan Meripäivien neuvos ja neuvoksetar.
Kotkan kaupunki valitsee meripäiväneuvoksen ja -neuvoksettaren vuosittain tunnustuksena merkittävästä panoksesta Kotkan ja kotkalaisuuden hyväksi. Neuvospari julkistettiin yleisölle keskiviikkoiltana Kotkan Meripäivien avajaisissa.

Meripäiväneuvokseksi valittu 55-vuotias Kari Arffman on kotkalaissyntyinen näyttelijä ja teatterinjohtaja.

Hän on työskennellyt Helsingin kaupunginteatterin johtajana vuoden 2017 alusta lähtien. Sitä ennen hän toimi Jyväskylän kaupunginteatterin johtajana vuosina 2011–2105 ja Kotkan kaupunginteatterin johtajana vuosina 2003–2008.

Arffman valmistui teatteritieteen maisteriksi vuonna 1997 ja on näytellyt kymmenissä rooleissa mm. Tampereen teatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa, Lahden kaupunginteatterissa, Kotkan kaupunginteatterissa ja Pyynikin kesäteatterissa.

Nuoruudessaan, vuosina 1984–1987 Arffman oli mukana myös Kotkan nuorisoteatterissa, jossa hän näytteli mm. teoksissa West Side Story, Häräntappoase, Fedja-setä, kissa ja koira sekä Kesäyön uni.

Hän myös ohjannut lukuisia näytelmiä ja musikaaleja useimpiin edellä mainituista kaupunginteattereista ja myös kaksi oopperaa, Kotkaan ja Jyväskylään.

Arffman on lisäksi suomentanut musikaaleja, joita on esitetty Jyväskylässä ja Helsingissä.

Kari Arffman on tuttu myös televisiosarjoista ”Elämän suola”, ”Kohtaamiset ja erot” sekä ”Siperian nero”.

Näyttelemisen ja ohjaamisen lisäksi Kari Arffman on myös toiminut näyttelijäntyön ja lauluilmaisun opettajana mm. Lahden ammattikorkeakoulussa, Kotkan seudun musiikkiopistossa, Kymenlaakson kesäyliopistossa, Jamilahden kansanopistossa, Lauluakatemiassa ja Turnovin musiikkiopistossa Tsekissä.

Meripäiväneuvoksetar Kristiina Lanki tunnetaan Kotkassa erityisesti monipuolisena laulajana, teatterinäyttelijänä ja viimeiset 8 vuotta myös kotkalaisen Juha Vainio -seuran aktiivisena puheenjohtajana.

57-vuotias Lanki on tehnyt satoja laulukeikkoja solistina jo vuodesta 1976 lähtien, ja useimmiten tyylilajina on ollut jazz tai swing sekä suomalainen laulelmaperinne. Lanki esiintyi monesti esimerkiksi Veikko Lavin kanssa

1980–90-lukujen taitteessa ja myös suomalaisen jazzlegendan Erik Lindströmin kanssa vuosina 2004–2012.

Kristiina Lanki on menestynyt myös Kotkassa Meripäivien aikana järjestetyissä Merimieslaulukilpailuissa.

Vuonna 2000 hän sijoittui solistisarjassa toiselle sijalle ja vuonna 2004 hän voitti solistisarjan ja sai kilpailun pääpalkinnon Kotkan Ruusun. Molemmilla kerroilla hän myös esitti vuoden merilauluina palkitut kappaleet.

Nykyisessä kotikaupungissaan Lahdessa Lanki on laulanut eri tyylilajien kuoroissa ja esiintynyt Lahden oopperakuoron tuottamissa oopperoissa Lahden kaupunginteatterissa sekä myös Sinfonia Lahden konserteissa. Omia solistikonsertteja Langilla on ollut vuosien varrella useita, mm. loppuunmyydyt Billie Holiday 100-vuotistribuuttikonsertit Lahdessa.

Kotkan nuorisoteatterissa Lanki näytteli vuosina 1984–1991 ja Kotkan kaupunginteatterissa vuosina 1984–1990 iltanäyttelijänä ja vierailijana. Hän oli mukana mm. Maratontanssit-näytelmässä, joka palkittiin Kotka-palkinnolla vuonna 1987.

Lahdessa Lanki on ollut mukana kesäteatterissa ja Lahden kaupunginteatterin Sound of Music -musikaalissa. Nykyään hän näyttelee Lahden Lauantainäyttämön tuotannoissa. Lahden Lauantainäyttämö palkittiin Suomen vuoden harrastajateatterina vuonna 2023. Edellisenä vuonna 2022 Lanki palkittiin Suomen harrastajateatterikesä-tapahtumassa henkilökohtaisella kunniamaininnalla ”mestarillisesta komiikan rytmin hallinnasta.”

Kristiina Langin levytyksistä mainittakoon mm. Veikko Lavi 80 vuotta -livetaltiointi, Lahden kaupungin 100-vuotisjuhlalevy ja Svengaten Kaffilajengi ystävineen Erik Lindström Dream Teamin mukana sekä Chango – lauluja Pariisista soololevy.

Vuonna 2014 muusikko Heikki Kauppinen nimitti Langin Keisarikunnan myöhempien aikojen täysivaltaiseksi jäseneksi. Hän on ensimmäinen ja ainoa nimetty jäsen vuoden 1963 jälkeen.

Kuvassa Kari Arffman, Kristiina Lanki ja Kalle Kurvinen
Kari Arffman, Kristiina Lanki ja Kalle Kurvinen esittivät kappaleen Kotkan Ruusu Meripäivillä 2024