Lähimaksu käytössä Kotkan seudun paikallisliikenteessä

Julkaistu 07.06.2024

Kotkan seudun paikallisliikenteessä on otettu tällä viikolla käyttöön lähimaksu maksutapana. Maanantaista 3.6. lähtien paikallisbusseissa on ollut käytössä järjestelmä, jossa matkan voi maksaa pankkikortilla tai muulla lähimaksuun soveltuvalla maksuvälineellä. 

 

”Lähimaksun käyttöönotto on tärkeä askel kohti matkustamisen vaivattomuutta. Maksutapa on erityisen kätevä satunnaisesti bussia käyttäville, säännöllisessä matkustuksessa matkakortille tai mobiilisovellukseen ladattava kausilippu on toki edelleen edullisin vaihtoehto”, kertoo Kotkan kaupungin joukkoliikennepäällikkö Esa Partanen.

 

Lähimaksu on kaikille saman hintainen matkustajan iästä tai asiakasryhmästä riippumatta.

Lähimaksun hinnasto: 

  • 1 vyöhyke 3 €
  • 2 vyöhykettä 4,50 €
  • 3 vyöhykettä 6 €
  • 4 vyöhykettä 8 €

Vyöhykkeet valitaan bussissa lippua ostettaessa.

 

Lähimaksulippu on alkuvaiheessa voimassa 90 minuuttia ensimmäisen matkan alusta vyöhykemäärästä riippumatta. 

Myöhemmin on tarkoitus siirtyä malliin, jossa muiden bussista ostettavien lippujen tapaan yhden ja kahden vyöhykkeen lipun voimassaoloaika on 60 minuuttia, ja kolmen ja neljän vyöhykkeen lipun voimassaoloaika 90 minuuttia”, kertoo Partanen. Tällä hetkellä lähimaksussa ei ole teknisesti mahdollista asettaa eri voimassaoloaikaa eri vyöhykemäärille.

 

”Yksi muistettava asia lähimaksussa on se, että lähimaksulla voimaksaa vain yhden henkilön matkan”, Partanen kertoo.
Jos haluaa ostaa lipun myös toiselle henkilölle, matka on maksettava joko toisella lähimaksuvälineellä tai muuta maksutapaa käyttäen, esimerkiksi käteisellä, mobiililipulla tai Waltti-matkakortilla

 

Pikkubusseissa poikkeuksia maksutavassa

 

Lähimaksu toimii tästä viikosta lähtien kaikissa kaupunkibusseilla ajettavilla linjoilla sekä Haminassa myös pikkubussiliikenteessä. Kaupunkibusseilla ajettavilla linjoilla liikennöitsijä on Pohjolan Liikenne Oy. 

 

Kotkan ja Pyhtään alueella kulkevissa pikkubusseissa pankkikortilla maksu poikkeaa muusta liikenteestä. Näissä vuoroissa on voinut maksaa bussista ostettavan paperilipun jo aiemminkin pankkikortilla tai lähimaksuvälineellä. Lipun hinta on sama, kuin käteisellä ostettaessa. Tämä käytäntö pysyy ennallaan. 

 

Pikkubussilla ajettavia linjoja ovat kesällä 2024 Kotkassa ja Pyhtäällä ovat Kotka-Pyhtää –linjat 89, 93, 98K ja 98V, kaikki Kotkan ja Pyhtään palvelulinjat sekä Kotkan sisäiset linjat 5B, 5C, 6B, 7K, 9J,9R, 9M, 23, 23S, 34B, 37B sekä linjan 9B vuoro klo 8 Karhulasta ja 9B:n sunnuntaivuorot. Pikkubussivuoroissa liikennöitsijänä on Jyrkilä Oy.