10 vuotta täyttävä Avoimet Kylät -päivä kutsuu lähimatkailemaan kylille – mukana yli 600 kohdetta 

Julkaistu 04.06.2024

Avoimet kylät -päivä järjestetään 8. kesäkuuta valtakunnallisesti jo kymmenettä kertaa. Paikallista kulttuuria, yhteisöllisyyttä ja kyläelämää täynnä olevat tapahtumat keräävät yhteen lähes 150 000 vierailijaa ympäri Suomea. Päivä kannustaa seikkailemaan kylillä ja samalla tutustuttaa kävijöitä kylien monipuoliseen yhteisölliseen toimintaan.

Tänä vuonna tapahtumia järjestetään yhteisvoimin ja suureellisemmin useammallakin ”kirkonkylällä”. Kouvolassa Jaalan kirkonkylä kutsuu Jaalan kesänavaukseen. Mukana touhuamassa on useampikin kyläyhdistys. Pyhtään kirkonkylällä järjestetään myös kyläpäivä, jota on ollut mukana touhuamassa uusi Pyhtään kirkonkylän kyläyhdistys Pyttis kk ry.

Kyläilemään pääsee myös ainakin Pyhtään Hirvikoskelle, Kotkan Tiutisiin, Haminan Mäntlahteen ja Tallinmäkeen, Miehikkälän Suur-Miehikkälään sekä Kouvolassa Muhniemelle, Sippolaan, Liikkalaan, Ruotilaan, Anjalaan, Verlaan ja Huhdasjärvelle.

Avoimet kylät -päivänä kylät avaavat ovensa ja järjestävät vierailijoille monipuolista ohjelmaa. Ohjelmassa on sekä perinteisiä kyläpäiviä, pihakirppiksiä ja talkoita, vuoden kylän palkitsemisia, pyörälenkkejä, kesänavauksia ja kohtaamisia kylillä.

Avoimet Kylät -päivän verkkosivuilta löytyvä kartta kerää kaikki Suomen suurimman kylätapahtuman kohteet yhdelle ja samalle kartalle. Tällä hetkellä kartalta löytyy yli 600 erilaista kohdetta.

Kymenlaaksostakin on ilmoitettu mukaan mukava kattaus kylätapahtumia jokaisesta kunnasta. Osana Avoimet Kylät -päivää Pilkanmaan kyläjuhlassa palkitaan kylä Kymenlaakson Vuoden kylänä ja Esa Ojanen kylätoiminnan tiennäyttäjänä, sekä Virojoki-päivän yhteydessä Risto Rahkonen maaseututoimijaksi.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Suomen Kylät ry, maakunnalliset kyläyhdistykset, Leader-ryhmät, paikalliset yhdistykset ja aktiivit.

Tapahtuman verkkosivusto ja kartta löytyvät osoitteesta www.avoimetkylat.fi