Kymijoen Lohisoitto avaa Kymenlaakson tapahtumakesän

Julkaistu 27.05.2024

Kymijoen Lohisoitto -festivaali soi Kotkan seudulla 5.-9.6. Tapahtumaan sisältyy yhteensä peräti 16 tapahtumaa – ilmaisia ja maksullisia. Järjestelyt ovat hyvällä mallilla ja lipunmyynti on sujunut odotetusti.

Saarikonsertit Haapasaaressa lauantaina 8.6. (Viron kansallisen sinfoniaorkesterin duo Triin Ruubel ja Theodor Sink) ja Kuutsalossa sunnuntaina 9.6. (Yona & Atte Kilpeläinen) ovat edellisten vuosien tapaan kiinnostaneet yleisöä ja kuten odotettua on ollut – Kuutsalo myytiin loppuun jonkin verran sen jälkeen kun liput tulivat myyntiin. Haapasaaren konsertti on vuodesta toiseen tuonut yleisöä kauempaakin. Kiehtova Haapasaari, tunnelmallinen puukirkko ja merimatka konserttiin näyttää olevan yhdistelmä, joka vetoaa myös ulkopaikkakuntalaisiin.

Lohisoitto käynnistyy jo perjantaina 31.5. etkotilaisuudella, eli lounaskonsertilla Satama Areenalla Kotkan Kantasatamassa. Tilaisuudessa soittaa Kymi Sinfoniettan kvartetti.
Varsinaisesti festivaali käynnistyy keskiviikkona 5.6. Avajaislohi-tilaisuudella Kotkan torilla flamencolla ja saman päivän iltana kuullaan Marzi Nymanin ja trumpetisti Jukka Eskolan tähdittämä avajaiskonsertti Kymi Sinfoniettan kanssa. Luvassa on iloista energiaa välittävä konsertti, jossa kuullaan ihania ja yllättäviäkin suomalaisia kappaleita ja Marzin trumpettikonsertto.

Lohisoitto on järjestänyt vuosien varrella useita erilaisia konsertteja viime viikolla yleisön suosikkimuseoksi valitussa Merikeskus Vellamossa. Kantasatamassa sijaitseva Suomen merimuseo valittiin äänivyöryllä yleisön suosikkikohteeksi Museogaalassa. Tänä vuonna Venehallissa konsertoi Jalo Cello Quartet, joka tarjoaa sellojen hurmaa torstaina 6.6 klo 18.30. Tämän konsertin aloitusaikaa on aikaistettu, jotta halukkaat ehtisivät myös alla mainittuun meditaatiokonserttiin.

Viime aikoina on puhuttu paljon kulttuurihyvinvoinnista ja tätä silmälläpitäen Lohisoitto järjestää meditaatiokonsertin Nelosteatterilla torstaina 6.6. klo 20. Konsertissa alttoviulisti ja meditaatio-ohjaaja Liisa Tamminen soittaa osia J.S. Bachin soolosellosarjoista. Konserttia voi kuunnella vaikkapa makuulla ja villasukat jalassa. Jumppamatto kannattaa ottaa mukaan. Tamminen luennoi lisäksi perjantaina 7.6. klo 13 Vellamon auditoriossa ja kertoo, miten musiikki, jooga ja mindfulness vaikuttavat meihin ja mistä saada virtaa, kun vain väsyttää. Tähän luentotilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lohisoitto tarjoaa lisäksi laadukasta barokkimusiikkia Pyhtään kirkossa perjantaina 7.6. yhteistyössä Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa Itämeri-teemalla. Samana iltana ravintola Kairon klubi-illassa koetaan huikea show kun funkia, jazz-harmonioita ja maailmanmusiikkia yhdistelevä Helsinki-Cotonou Ensemble tuo mukaansatempaavaa energiaa yleisölle. Lauantaina 8.6. lapsiperheet pääsevät nauttimaan ympäri maailmaa faneja saaneen Mimmit-yhtyeen esityksestä Kotkan konserttitalolla.

Lohisoitto tarjoaa myös muita ilmaistapahtumia: Kotkan torilla on tarjolla noin tunninmittaisia konsertteja 5.-7.6. lounasaikaan ja Karhulan torilla lauantaina 8.6. soittaa paljon mukavaa pöhinää jo etukäteen nostattanut legendaarinen karhulalainen punk-bändi Ypo-Viis! Toreilla on muutoin luvassa flamencoa, kansanmusiikkia ja nuorista soittajista koostuvan haminalaistrion musiikkia. Lisäksi lauantaina klo 11.30 koetaan Karjalan pyhien kaiut -kirkonkellokonsertti Pyhän Nikolaoksen kirkolla.

Lohisoiton vuoden Marjas ja Kojamo: Hannele ja Tauno Telaranta

Kymijoen Lohisoitto on vuosittain palkinnut Marjas- tai Kojamo-arvonimellä paikallisen kulttuurielämän aktiiveja ja vaikuttajia. Vuosien varrella on huomioitu mm. yleisön edustajia, musiikkipedagogeja, kulttuurialan tukijoita ja vaikuttajia sekä pitkän linjan muusikoita.

Tänä vuonna haluttiin suunnata katseet kuulijoiden suuntaan ja kiittää uskollisia yleisön jäseniä. Lohisoitto haluaa olla lähellä konserttikävijöitä ja huomioida aktiivisia kulttuurin kuluttajia. Niin esiintyjille kuin myös järjestäjille tutut kasvot yleisössä kerta toisensa jälkeen antavat voimaa ja energiaa jatkaa eteenpäin. Näin halutaan osoittaa arvostusta myös aktiivisille yhteisötoimijoille.

Kojamo ja Marjas -arvonimen saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa pariskunta, Tauno ja Hannele Telaranta. Palkinnon perusteena on heidän aktiivinen osallistumisensa erilaisiin kulttuuritapahtumiin vuosien varrella, he ovat ottaneet osaa erilaisiin kotkalaisiin tapahtumiin, ilmiöihin ja kulttuuriorganisaatioiden toimintaan laajalla skaalalla; oli kyseessä sitten klassinen musiikki, jazz, tai vaikkapa teatteri. Tauno Telaranta toimii lisäksi mm. Vellamon ystävien puheenjohtajana ja on myös näin vaikuttamassa paikalliseen kulttuurielämään.

Kojamo ja Marjas palkitaan virallisesti Avajaislohi-tapahtumassa Kotkan torilla keskiviikkona 5.6. klo 11.30.

Lohisoiton liput ovat myynnissä Lippu.fi-myyntipisteissä (Lippu.fi-verkkopalvelu ja esim. palvelupiste Ruori Kotkassa, K-Supermarket Kanuuna Haminassa ja R-kioskit kautta maan).

Lohisoiton koko ohjelma: www.lohisoitto.fi