Kaupunginhallitus lähetti toimitilaohjelman valtuuston käsittelyyn

Julkaistu 13.05.2024

Kotkan kaupunginhallitus on päättänyt hyväksyä kaupungin toimitilaohjelman ja lähetti sen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus päätti viime syksynä palauttaa toimitilaohjelman uudelleen valmisteltavaksi siten, että ohjelmassa on mukana esitys kiinteistöjen salkutuksista.

Nyt käsittelyyn tuodussa, päivitetyssä toimitilaohjelmassa on kirkastettu salkutuksen periaatteita ja toimintamalleja salkutuksen päivittämisestä jatkossa. Jatkossa kaupunginvaltuustossa tehtävät palveluverkkopäätökset määrittävät rakennusten ja kohteiden salkutusta.

Palveluverkkojen mukaiset kohteet salkutetaan pidettäviin rakennuksiin (A-salkku), kun vastaavasti palveluverkkojen ulkopuolelle jäävien kohteiden salkuksi tulee joko B- tai C-salkku, toimitilahallinnon toimesta tehtävän luokituksen mukaisesti.

Toimitilaohjelma_paivitetty_16_04_2024

Savotan hankesuunnitelma keskeytetään – kaupungintalon hankesuunnittelu alkaa

Kaupunginhallitus hyväksyi myös hyvinvoinnin ja työllisyyden vastuualueen toimitilojen hankesuunnitelman keskeytyksen ja kaupungintalon tarveselvityksen sekä samalla kaupungintalon hankesuunnitelman käynnistämisen.

Hallitus päätti, että hyvinvoinnin ja työllisyyden vastuualueen toimitilojen hankesuunnitelma keskeytetään Savotan osalta, koska tilojen muutoskustannukset vaikuttavat suunnittelun perusteella nousevan huomattavasti arvioitua korkeammiksi ja uudistukseen liittyvien taloudellisten reunaehtojen näkökulmasta kestämättömälle tasolle ja kehottaa toimitilahallintoa jatkamaan viipymättä ja aktiivisesti vaihtoehtoisten toimitilojen kartoittamista kaupunkikonsernin sisältä.

Kotkan kaupungintalo on valmistunut vuonna 1934 arkkitehtuurikilpailun tuloksen pohjalta. Rakennustaiteellisen arvion mukaan kaupungintalo on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennukseksi. Vuosien varrella on tehty erilaisia korjaustoimenpiteitä, mutta kokonaisvaltaista peruskorjausta ei ole koskaan toteutettu.

Kaupungintalon peruskorjaus on ollut useaan otteeseen investointilistalla 2000-luvun alkupuolella, mutta vuosien saatossa hanke on siirtynyt eteenpäin. Viime vuosina kaupungintalossa on tehty sisäilmatilanteeseen liittyviä korjauksia vuosittain peruskorjausmäärärahan sallimissa rajoissa.

Kokonaisvaltaista peruskorjausta ja rakennuksen saattamista nykymääräykset täyttäväksi viihtyisäksi hallintorakennukseksi ja työpaikaksi ei ole voitu toteuttaa. Koneellista ilmanvaihtoa ei ole muualla kuin kuudennen kerroksen keittiössä ja pohjakerroksen Ruorissa. Tilat ovat talvisin kylmät ja kesäisin tukahduttavan kuumat. Rakennuksessa on merkittävää talo- ja rakennusteknistä korjausvelkaa, mikä aiheuttaa jatkuvia haasteita riittävien sisäilmasto-olosuhteiden ylläpidossa. Suuri ongelma rakennuksessa liittyy palo- ja poistumistieturvallisuuteen.

Kaupungintalosta on vuonna 2022 valmistunut palotekninen selvitys. Se oli lähtötietona vuonna 2023 järjestetyssä arkkitehtuurikilpailussa, jolla haettiin rakennustaiteellisesti korkeatasoisia ratkaisuja palo- ja poistumisteiden suunnittelun pohjaksi.

Tilatehokkuuden parantamiseen liittyen vuonna 2024 valmistui palvelumuotoilu, jonka avulla haettiin uusia näkökulmia palveluiden ja toimintojen sijoittumisesta kaupungintaloon. Tammikuussa 2024 valmistuneen palvelumuotoiluun liittyvän kyselyn mukaan kaupungintalon hyviä puolia ovat mm. sen keskeinen sijainti, sisätilojen siisteys ja luonnonvalo, ergonomiset kalusteet ja tietoturva, keskittymisen mahdollistavat tilat sekä yhteisöllisyyteen liittyvät teemat kuten yhteistyö, tiedonkulku ja satunnaiset kohtaamiset.  Kehitettävää sen sijaan löytyi tilatyyppien monipuolisuuteen ja käyttöön, tilojen visuaalisuuteen, palautumiseen, lämpötilojen vaihteluun ja esteettömyyteen liittyen.

Hankkeen arvioitu aikataulu:

  • tarveselvitys 2024
  • hankesuunnitelma 2024
  • suunnittelu 2025–2026
  • väistötilojen valmistelu 2026–2027
  • peruskorjaus 2027–2029

Tarveselvityksen mukainen tavoitehinta-arvio on 14,6 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus päätti lisäksi esittää valtuustolle, että Kaakkois-Suomen Turvapuiston käyttöön tarkoitettua satamahallia I-5 hyödynnetään jatkossa pääasiassa varastotoiminnassa. Kaakkois-Suomen Turvapuiston toimintoja toteutetaan osana kaupungin turvallisuus- ja valmiustoimintoja.

Lue lisää https://www.kotka.fi/2024/04/satamahalli-i-5-halutaan-ottaa-varastokayttoon-turvapuistokonsepti-uudistuu/

Vesa Toikka valittiin opetustoimenjohtajaksi

Kaupunginhallitus päätti valita Kotkan uudeksi opetustoimenjohtajaksi kasvatustieteiden maisteri Vesa Toikan.

Hallituksen mukaan Toikka täyttää opetustoimenjohtajan kelpoisuusehdot ja tehtävälle asetetut vaatimukset. Toikalla on pitkä ja vahva kokemus Kotkan kaupunkia isomman kunnan johtamistehtävistä. Hän on pitkän linjan johtaja ja omaa vahvan opetusalan tuntemuksen.

Toikalla on pitkä ja laaja työkokemus opetusalan tehtävistä sekä opetustoimen ja myös muiden kunta-alan alojen johtamistehtävistä. Hänellä on myös vahva kunnallishallinnon kokemus ja hänellä on myös vahvaa talousosaamista. Hänellä on perehtyneisyyttä perusopetukseen ja lukiokoulutukseen ja hänellä on vapaa sivistystyön tuntemusta.

Opetustoimenjohtajan virkaan tuli 17 hakemusta. Hakemusasiakirjoista ilmenevän perusteella kelpoisuusvaatimukset täytti 12 hakijaa. Kaupunginhallitus päätti huhtikuussa kutsua haastatteluun kuusi hakijaa.

Kaupunginhallituksen esityslista on luettavissa osoitteessa www.kotka.fi/esityslistat